‘Ne ispunjavaju standarde i nebezbedne su’: Predstavnica tržišne inspekcije o povlačenju hodalica za decu

Jedna od aktuelnih tema jeste povlačenje hodalica za decu i stavljanje istih na listu opasnih proizvoda. Pogledajte šta je predstavnica tržišne inspekcije imala da kaže na to.

Foto: Flickr

Predstavnica tržišne inspekcije Mirjana Stančić rekla da hodalice moraju da ispunjavaju određene zahteve i istakla da one koje su povučene nisu ispunjavale osnovne zahteve za bezbednost proizvoda za decu.

“Hodalice za decu treba da ispunjavaju standarde koje smo preuzeli i koji se odnose na zahteve za bezbednost proizvoda za bebe i malu decu, odnosno hodalice, kao i metode ispitivanja te iste bezbednosti”, rekla je za televiziju Prva Stančić.

Reč je o tri vrste hodalica koje su zabranjene, a one se razlikuju prema dizajnu, veličini, brendu. Dakle, nije samo jedan bredn u pitanju, već je ispitivanje bezbednosti rađeno na svakom dupku koji se nalazi na tržištu. Glavna zamerke jeste što nemaju protiv-klizne trake koje su obavezne na svakoj hodalici za decu.

Pročitajte i Dubak i prohodavanje: Zašto je bolje ne koristiti dubak?

“To što nemaju protiv-klizne trake znači da pri kretanju hodalice na stepenicama ili neravnim površinama postoji mogućnost da dete ispadne iz hodalice i povredi se”, zaključuje Stančić.

Mirjana Stančić je objasnila i da osim protiv kliznih-traka, dubak, ima četiri ili više točkića što proizvod čini nebezbednim.

Za navedene vrste proizvoda nijedan roditelj nije prijavio povrede svoje dece, ali su uvoznici preduzeli mere bezbednosti i povukli ih iz maloprodajnih objekata.

B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA