Najčešće pitanje roditelja: Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Infantilne kolike (grčevi) su česta pojava kod beba. Javljaju se u prvim mesecima života i čak oko 40% beba ima grčeve u prvim mesecima života.

Foto: Canva

Predstavlja prolaznu pojavu “razvojnu fazu” ali i veliki razlog za brigu roditelja jer beba plače i roditelji ne umeju da pomognu bebi.  I dva blizanca mogu da imaju različito izražene grčeve u prvih nekoliko nedelja života.

Šta je razlog pojave grčeva kod beba?

Još uvek se ne zna  tačan uzrok pojave grčeva. Navode se nezrelost bebinih creva i poremećaj mikrobioma crevne flore koji dovode do pojave gasova  koji rastežu zid creva i time nadražuju nervne završetke na crevima što izaziva  plakanje i uznemirenost.

Kako prepoznati grčeve?

Definicija grčeva je sažeta u pravilu trojke: dete plače bar 3 sata dnevno, najmanje 3 dana nedeljno, najmanje 3 nedelje i obično prestaje u prva 3 meseca. Poslednjih godina je pravilo trojke modifikovano i koriste se Rimski kriterijumi, koji grčeve definišu čak i kad traju jednu nedelju i mogu da traju do 5 meseca bebinog života (kada obično kreće plakanje zbog rasta zuba)

Beba iznenada počinje da plače (nekad i tokom podoja), skuplja nogice ka trbuhu i grči se, loše i nemirno spava, ako beba ima gasove obično kada se čuju dolazi do olakšanja.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?  Da li je potreban odmah pregled pedijatra?

Prvi korak je da roditelji prepoznaju grčeve i da znaju da je to funcionalni poremećaj koji će proći. Roditelji treba da stave svoju ruku na bebin stomačić, lagano masiraju stomak, može da se stavi ugrejan termofor na stomak, beba obično prestane da plače kada je roditelji uzmu u naručje i lagano ljuljuškaju. Promena pažnje, zabavljanje bebem igranje i bela buka takodje mogu da budu od pomoći. Roditelji treba da ostanu smireni koliko je to moguće

Iako  čest razlog posete pedijatru, grčevi su bezazlena pojava koja prolazi i najvažnije je da dete lepo jede i napreduje i da u pauzama izmedju grčeva je mirno i mirno spava

Da li je potrebna promena ishrane kod dece koja imaju grčeve?

Za decu koja su na prirodnoj ishrani mama treba da izbaci namirnice sa visokim alergijskim potencijalom ( jaja, riba, orašasti plodovi) a dobro je da izbaci i začinjenu hranu i mahunarke iz ishrane bar u početku u prvih nekoliko nedelja.

Ukoliko je beba na mlečnoj formuli potrebna je promena formule na specijalne vrste koje se koriste protiv grčeva. Mlečnu formulu roditelji NE treba da menjaju na svoju ruku već treba da se konsultuju sa pedijatrom.

Koji se preparati daju za grčeve?

Na osnovu višedecenijskog iskustva koriste se tri grupe preparata

  1. Probiotski preparati koji pomažu pravilnom formiranju crevne flore
  2. Enzimi laktaze koji pomažu varenje mlečnog šećera
  3. Simetikon (Infacol) koji efikasno olakšava oslobadjanje gasova koji su se nagomilali u bebinim crevima.

Kako deluje Infacol?

Infacol sadrži simetikon i deluje tako što pomaže da se mali mehurići gasa spoje u veće koje beba lakše izbaci. Na ovaj način se smanjuje rastezanje zida creva i smanjuje nadraženost usled kolika. Kada se smanji količina gasova u stomaku, smanjuje se i nadutost stomačića i smanjuje se podrigivanje, bljuckanje i uznemirenost deteta. Kod nekih beba rezultati su prisutni odmah a kod nekih je potrebno i 7 dana redovnog korišćenja da bi se postigli rezultati. Infacol je izuzetno bezbedan proizvod koji ne sadrži šećere, alkohol i boje, a neželjeni efekti nisu registrovani! Može da se daje od prvog dana po rođenju ali se obično počinje kada krenu grčevi.

Kada se i kako daje Infacol?

Pre svakog obroka se daje jedna puna kapaljka (0.5ml) a u retkim slučajevima ( kod velike uznemirenosti i plakanja) doza se može kratkotrajno duplirati 2x jedna kapaljka pre obroka. Za pun efekat potrebno je davati Infacol bar 7 dana u kontinuitetu a ne postoji vremensko ograničenje koliko sme da se daje – sme dokle god je potrebno. Može da se daje zajedno sa probioticima i enzimima laktaze jer svi zajedno deluju na pomoć prilikom pojave grčeva.

Dugotrajnom i svakodnevnom primenom preparata protiv grčeva se pomaže bebi i umiruju se roditelji

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Infacol

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA