Najavljene nove mere: 300.000 dinara za prvo dete a cifre će biti uvećane i za drugo i treće dete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima govoreći o aktuelnim temama. Između ostalog, predsednik je najavio i značajno povećanje pomoći majkama, ali i mladim bračnim parovima.

Foto: Freepik

Što se tiče novih demografskih mera, predsednik Vučić je istakao činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, te da podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15 dece po paru, i da je to veoma složen problem.

“Bez obzira na to što je budžet usvojen, želim da kažem da ćemo od 1. januara umesto 100.000 dinara za prvo rođeno dete, davati 300.000 dinara, a što se tiče drugog i trećeg deteta, radimo na tim merama, i za drugo dete će cifre biti uvećane”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, čak i kada roditelji osete da su ispunili roditeljske potrebe, mnogi zbog nedostatka stambenog prostora, karijere i ostalog, odustanu od drugog deteta, ali napominje da će mere biti drastično uvećane, posebno u finansijskom smislu.

“Prva mera je 300.000 dinara od države, defakto svi u Srbiji primaće više od 4.000 evra za prvo dete. Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici”, rekao je Vučić, i nastavio:

“Majke prosečno rađaju dete u 30. godini, i zbog toga ćemo pokušati da motivišemo studente, dame i muškarce da ne beže od rađanja dece. Za studente odmah donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni, da za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca”, rekao je predsednik.

Za mlade će, kako je rekao predsednik, biti doneta mera od 20.000 evra da se osamostale. Kako je naveo, sva prava, kao što je pravo svojine, vezaće se za majku.

“Motivisaćemo ljude i mlade bračne parove da izađu iz roditeljskih stanova, tako što će im država pokloniti 20.000 evra za rešenje stambenog pitanja i sva ta prava biće vezana za majku”, najavio je Vučić. Dodao je da će to pomoći stambenu gradnju u Srbiji.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA