Mobilni telefoni izazivaju alergijske reakcije kod dece?

Mobilni telefoni i slični uređaji, kako pokazuju naučne studije, potencijalni su izvor oslobađanja metala i pojave alergijskog kontaktnog dermatitisa (ACD).

Zanimljivo je da su čitava istraživanja posvećena vezi između korišćenja mobilnih telefona i pojave alergija kod dece i odraslih. Kod najmlađih se često otkriva da uticaj nikla u 33 odsto slučajeva dovodi do kontaktnog dermatitisa.

Stručnjaci upozoravaju da će rastuća upotreba mobilnih i sličnih uređaja dovesti do porasta broja ljudi sa alergijskim reakcijama, a pre svega će ove promene biti vidljive kod dece. Bez obzira na to što proizvođači mobilnih uređaja nastoje da kontrolišu oslobađanje alergena u telefonima, većina danas prisutnih na tržištu oslobađala metale, poput, nikla i hroma, što je sasvim dovoljno da izazove reakcije na koži, ukazano je u članku objavljeno u stručnom časopisu “Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology”, autora Mary Ann Liebert.

Ova informacija je, recimo, veoma važna za istraživače koji evidentiraju pacijente sa dermatitisom na licu, vratu, rukama, grudima, tj. svim onim mestima koja su izložena mobilnim telefonima. Polazeći od novih podataka, istraživači daju važna dijagnostička upustva stručnjacima koji leče alergije, ali razvijaju i strategije kako bi se podigla svest o uticaju nikla i hroma iz mobilnih telefona na pojavu dermatitisa.

Izvor: Medicalnewstoday

via Novak Đoković Fondacija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA