Mislila sam da će mi to biti najkorisnija stvar’: Mame priznale šta su sve bespotrebno kupile za svoju bebu

Ukoliko ćete po prvi put postati mama, verovatno vam se čini da je vašoj bebi potrebno sve za šta se uhvatite. Kako ne biste bespotrebno nabavljale stvari koje vam nikako neće biti od koristi, poslušajte savete iskusnih mama.

Foto> Pixabay

Ako ste mama koja čeka drugo, treće, četvrto dete, već ste ekspert koji tačno zna šta vam treba, šta ćete kupiti, šta pozajmiti, šta već imate, šta vam je stvarno bilo korisno, a bez čega ste i te kako mogli.

Ako ćete uskoro postati mama prvi put, moguće je da u nekom trenutku više nećete znati šta vam je od gomile proizvoda za decu koji su u ponudi stvarno potrebno, šta je samo jako moderno, šta nikad nećete upotrebiti, šta će vas spasiti…

A da na kraju ne biste bacili novac, možda vam pomognu priznanja 10 mama s kojima smo razgovarali o najbeskorisnijim (i najskupljim) stvarima koje su kupile ili dobile na poklon za svoje najmlađe.

Imajte na umu da je svaka mama priča za sebe i što se jednoj pokazalo potpuno beskorisnim, drugoj je spasilo život, tako da navedene stvari ne morate istog trenutka odbaciti sa svog popisa za kupovinu, ali sigurno neće odmoći da čujete savete onih koje su prošle kroz to što vi upravo prolazite.

Kanta za pelene, previše odeće

Krenućemo od dve stvari oko kojih se više mama složilo. To su kanta za pelene i previše odeće.

„Kanta za pelene nije preterano skupa, ali je apsolutno glupa i nepotrebna. Služi da pelene ne smrde po stanu. Međutim, u toj kanti koja je predviđena za skupljanje pelena one se naravno još više usmrde“, rekla nam je jedna mama.

Problem s viškom odeće je činjenica da ju deca prebrzo prerastu. Jedna mama se prisetila, između ostalog, posebnog kompletića za izlazak iz bolnice.

„Po mom mišljenju je glupo jer kupiš, a ne znaš hoće li biti dobro, a ako ti treba da se dete uslika, ionako je zamotano pa se neće ni vidjeti. Sećam se da sam sama sebi rekla da sam bespotrebno tragala za savršenim kompletićem“, priznaje druga mama.

Na popisu potpuno beskorisnih stvari našli su se i jastuk i jorgan za bebu, bočice koje mame nisu koristile jer su dojile (iako poručuju da se to ne može unapred znati), skupi madrac za bebe do tri meseca, vrtići za igru, dečji automobil na akumulator, stalak za kadu, jaje za bebu, putni krevet, sterilizator…

„Sve su to skupe stvari bez kojih se može živeti“, rekla je kroz smeh mama na čijem se popisu, između ostalog, našao spomenuti sterilizator. Ipak, dodala je kako to sve zavisi od osobe do osobe.

„Moja komšinica je oduševljena sterilizatorom, a meni je glupost koja košta, a sterilizovati mogu i u loncu“, objasnila je.

„Mislila sam da će mi to biti najkorisnija stvar“

Jedna mama priznala je da se malo zaletela kada je od suseda stolara naručila sto za previjanje rađen po narudžbi. Zaljubila se, naime, u jedan drveni sto koji joj je ipak bio preskup pa je u priču uleteo sused, a stvar za koju je mislila da će biti najkorisnija na svijetu danas ima sasvim drugu ulogu.

„Upotrebljen je tri puta kad je dolazila patronažna sestra, a sad je vešalica za odeću“, priznaje mama.

Više mama na svoj popis je stavilo i krevetić za bebe, jer su njihovi najmanji svoje prve dane (i noći), pa i mesece provodili na velikom krevetu uz mamu. Mesto na popisu dobili su i ljuljaška za bebe, nosiljke, dečje gnezdo, pilates lopta za uspavljivanje i umirivanje.

„Kakva lopta, samo ga nosim“, kaže jedna mama.

Skupo vs jeftino

Često su mame kroz svoje odgovore provlačile činjenicu da su neke stvari bile skupe, a jednako dobre bile bi njihove jefitnije verzije. Jedna mama prisetila se tako prijateljice koja je dobila skupu hranilicu popularnu na instagramu, koja je detetu vrlo brzo postala mala. Koristila ju je svega mesec dana.

Preskupu stolicu za hranjenje izdvojila je još jedna mama i dodala: „Ikea, cena milina. To nema ko neće potvrditi“.

Da neki pokloni s vremenom dobiju neku sasvim novu svrhu, najbolje zna mama čiji je mališan dobio didaktičko pomagalo za hodanje.

„Mom detetu je uvijek bilo zanimljivije da ustaje uz nameštaj, ili recimo mačka. A taj stolić ima odgovarajuće figurice, zvezdice, trouglove, krugove, koji se moraju ubaciti u odgovarajuću rupu. E, s tim zvezdicama ja danas pravim kolače“, kaže ova mama kroz smeh.

I za kraj ostavili smo – igračke. Više mama priznalo je da su svoje najmlađe još i prije rođenja opremile gomilom igračaka, posebno onih plišanih, koje im nisu trebale. Jedna od mama s kojima smo razgovarale svom detetu je kupila dvometarskog plišanog psa.

„Čak je jednom legao na njega, godinu i po skupljao je prašinu i onda smo ga prodali“, kaže ta mama, a druga objašnjava da njena beba, kao i druge bebe, još ne poznaje koncept igračaka.

„Više voli maramice, vrećice i pelene“, dodaje.

Idealna mera

Na kraju, ponovićemo još jednom, da ovih deset mama sjednemo za isti sto. Dve stvari su sigurne – oko nekih stvari bi se složile, a oko nekih sigurno ne, jer što bi jedna izdvojila kao najbolju stvar na svetu, drugoj bi to bio bačen novac.

U svakom slučaju, ako ste upravo u fazi nabavke svega potrebnog za vaše dete, nije loše sesti i potražiti savet od nekoga ko je to sve prošao, pa se možda nađete na nekoj zlatnoj sredini. Neke stvari, posebno one skuplje, možete od nekoga i pozajmiti i proveriti kako ih vaš mališan prihvata. Ako odgovaraju njegovom karakteru, kupite ih i sami.

I naravno, ako vam se baš sviđa haljinica od tila za vašu buduću kćer, kupite je. Samo pokušajte postaviti neke granice da se ne biste našli pred ormarom punim haljinica koje će vaša kći prerasti za mesec ili dva.

Jednostavno pokušajte naći idealnu meru – kao i sa svim drugim stvarima u životu.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • Pozdrav . Beba 3 mjeseca, već 3 sedmice odbija flašicu . Pila je 150 ml ,...
  • Postovani dr, Molim vas da protumacite bebinu prvu kks. Beba ima 6 mes, lepo napreduje i nema propratnih...
  • Molim Vas da mi date savet u vezi izvestaja koji sam poslala. Beba je stara 3 meseca, vodjena na...
  • Postovani, dete je radilo ultrazvuk abdomena. Za jetru pise da je homogena, kk dijametra desnog lobusa 119,...