Kućne igre sa decom

Zima nam kuca na vrata, što znači da nam je potrebno što više ideja kako da se deca zabave kod kuće. Pored slobodne igre, koja je od najvećeg značaja za dečiji razvoj kreativnosti i mašte, želim da vam dam neke ideje kako da pomognete deci da se zabave onda kada im je pomoć potrebna i kako da učinite zajedničko vreme što lepšim. Ugasite TV i You Tube, pokažite deci ove aktivnosti i videćete kako će ubrzo sami početi da se igraju bez vaše pomoći.

Kuglanje

Potrebni su vam lopta i nešto što će imitirati kegle. Možete iskoristiti plastične ili papirne čaše ili rolne toalet papira. Rolne možete ukrasiti kolaž papirom, kako bi lepše izgledale. Poređajte svoje kegle i zarolajte kuglu-loptu i uživajte u detetovom uzbuđenju.

Jesenje lišće na prozoru

Ova aktivnost zahteva dvostruko angažovanje, što je čini duplo zanimljivijom. Izađite napolje sa detetom i ponesite korpu u koju ćete staviti jesenje lišće koje budete skupili. Birajte raznovrsne oblike i boje. Kada dođete kući, uzmite providnu foliju za hranu, stavite je na sto i odvijte je onoliko koliko želite da bude veliki ukras za prozor, ali nemojte seći foliju, već pridržavajte rolnu dok dete na foliju slaže lišće. Onda preko složenog lišća prekrijte još jedan sloj folije i isecite. Lepo namestite sve i popravite ako je nešto potrebno i samo stavite na staklo prozora, folija će se sama zalepiti, tako da nema prljanja prozora.

Kampovanje

Idealna aktivnost za celu porodicu. Improvizujte šator koristeći prekrivače i ubacite unutra sijalice za jelku. Sklupčajte se unutra i pričajte, smejte se ili čitajte knjigu. Nakon što dete ovo bude videlo od vas, možete samo postaviti improvizovani šator i ono će samo kampovati sa svojim igračkama.

Mađioničarski trikovi

Ovo priznajem nisam probala, ali mi je uvek bilo zanimljivo da gledam. Ukoliko znate neke od tikova, pokažite ih deci. Ako ne znate, kao ja, a zanima vas, potražite neke tutorijale i naučite nešto novo i zabavno.

Dekorisanje

Za mene praznici pored odmora, više vremena sa porodicom i poklanjanja predstavljaju i vreme kada je kreativnost na vrhuncu. Tu spada i rođendan mog deteta, ali o tome neki drugi put. U školici i kod kuće se svašta nešto pravi i dekoriše. Čestitke, ukrasi, pokloni, pakovanje poklona. Dajte mašti na volju ili konsultujte Pinterest, najbolje mesto za inspiraciju i dobijanje ideja šta napraviti.

Crtanje po tabli

Bela tabla po kojoj se piše markerima ili ona tamna po kojoj se piše kredama ili ona magična piši-briši. Sve tri su odličan način da se dete zabavi i zaigra. Verujte mi da deca obožavaju table. U školi jedva čekaju da im zadam aktivnosti gde se one koriste 🙂

Seckanje makazama

Možete da iscrtate linije po kojima deca treba da seku makazama, oblike, da im date papire i kartone različitih debljina i tekstura. Takođe i razne materijale, trake i slično. Maloj deci je dovoljno samo dati papir i makaze kako bi osetili šta treba da rade. Pokažite im tako što ćete im prvo pridržavati papir, a onda ih pustiti da seku sami. Vodite računa samo da makaze ne budu oštre niti šiljate. Objasnite detetu da treba da pazi na svoje ruke, da se seče samo to što ste mu dali, ne garderoba, nameštaj, knjige ili slično. Takođe je bitno da im se skrene pažnja da se makaze odlžu na sto kanon korišćenja i da ne treba da se kreću dok ih drže u rukama.

Kolaž papir 

Od kolaž papira može da se napravi mnogo toga. Mogu se iscrtati oblici, pa onda seći ili se mogu odmah seckati i lepiti na papir praveći razne pejzaže, oblike, likove, itd. Ovde imamo spoj crtanja, sečenja, lepljena i kreativno angažovanje prilikom pravljenja kolaža.

Dobili ste 31 ideju, za svaki dan u mesecu po nešto, pa izvolite, uživajte igrajući se 🙂

*Na svim fotografijama sam zabeležila svoje dete i đake i aktivnosti kojima se zanimamo kod kuće ili u školici

Autor:  Jovana Budima , nastavnik engleskog u školi  Brighties  , i autor bloga Jovana Budima

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA