Kućne igre sa decom

Zima nam kuca na vrata, što znači da nam je potrebno što više ideja kako da se deca zabave kod kuće. Pored slobodne igre, koja je od najvećeg značaja za dečiji razvoj kreativnosti i mašte, želim da vam dam neke ideje kako da pomognete deci da se zabave onda kada im je pomoć potrebna i kako da učinite zajedničko vreme što lepšim. Ugasite TV i You Tube, pokažite deci ove aktivnosti i videćete kako će ubrzo sami početi da se igraju bez vaše pomoći.

Figurice

Moje dete prosto obožava sve vrste figurica. Da li one iz Kinder jajeta ili iz različitih kolekcija, svakog dana ih ređa gde god joj padne na pamet, igra se njihovom kućicom, kupa ih, uspavljuje. Viđam svoje đake kako stalno sa sobom nose te minijaturne igračke. Dajte im neke kutijice, kućice, posude ili slično u koje će moći da ih ubacuju i ređaju i iznenadićete se koliko dugo im to drži pažnju.


Pomoć u kuhinji

Kada treba nešto da skuvate, a dete vas vuče za nogavicu, umesto da ga postavite ispred TV-a, angažujte ga u kuhinji. Ako je malo da vam zapravo pomogne, neka ponese svoje igračke u obliku hrane i glumi da kuva, ako nemate takve igračke, dajte detetu neko voće ili povrće i plastični nož da njih kao secka ili jednostavno pomešajte vodu i brasno, napravite testo koje dete može da mulja. Takođe možete užeti i modle za kolače ili plastelin u koje može da sipa testo i pravi oblike.

Sortiranje predmeta

Veliki broj predmeta se može sortirati po veličini, boji, broju, obliku, itd. Dovoljno je da stavite slike kategorija po kojima će se predmeti razvrstavati i da pokažete detetu gde koji treba da stavi i ono će vrlo brzo shvatiti gde šta treba da stavi.  Možete uključiti i sitnije predmete koje će hvatati plastičnim pincetama ili hvataljkama za salatu i da u igru uključite i vežbanje sitne motorike (vežbanje koordinacije očiju i prstiju ruku).

Kula od čaša

Vrlo jednostavno, uzmite plastične ili papirne čaše i ređajte ih tako da od njih pravite kulu, zamak, ili šta god poželite. Bonus zabava je rušenje onoga što napravite 🙂

Automobilske staze

Lepljivom papirnom trakom (onom koju koristimo kada krečimo) napravite stazu za vožnju autića. Po tepihu ili parketu, ova traka se lako skida i ne ostavlja lepak, zato je i idealna za ovakve i slične igre. Dajte detetu autiće i zabava može da počne. Starija deca mogu sama da lepe staze. Ukoliko imate, u igru ubacite saobraćajne znakove, saobraćajce, pešake i sve što vam se učini zanimljivim.

Igre pretvaranja

Kada se dete igra pretvaranja, ono aktivno eksperimentiše sa socijalnim i emotivnim životnim ulogama. Na taj način oseća kako je “biti u tuđim cipelama”, što mu pomaže da vežba vrlo bitnu veštinu u svom moralnom razvoju, a to je empatija. Zato, dozvolite detetu da se povremeno “maskira” u šta god poželi, čak i ako to podrazumeva pozajmljivanje stvari iz vašeg ormana. Neka se slobodno igra smišljajući situacije u kojima se njegov lik nalazi u tom trenutku.


Kupanje lutaka ili automobila

Napravite sapunicu u kadici i ubacite unutra automobile ili igračke po izboru. Možete uzeti i sunđer za pranje. Idealna prostorija za ovakvu vrstu zabave su terasa kada je toplo ili kupatilo kada je hladnije. Ne postoji dete koje ne voli da se brčka, kvasi, prska i ostale igre koje uključuju vodeni haos. S vremena na vreme im treba priuštiti ovakav vid zabave.

Piknik

Možete organizovati pravi piknik napolju ili kod kuće kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju odlazak u prirodu. A možete i napraviti piknik za lutke ili zamišljene drugare. Ćebence, korpa sa hranom i posuđem, pravim ili igračkama, kako ste već odlučili i piknik može da počne. Možete osmisliti tako da ponekad kao porodica neki svoj obrok pojedete na ovakav način 🙂

Naučni eksperimenti

Za malo starije drugare možete napraviti pravu malu hemijsku laboratoriju kod kuće. Ideje možete pronaći bilo gde na internetu, neke odlične imate i ovde.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA