Kućne igre sa decom

Zima nam kuca na vrata, što znači da nam je potrebno što više ideja kako da se deca zabave kod kuće. Pored slobodne igre, koja je od najvećeg značaja za dečiji razvoj kreativnosti i mašte, želim da vam dam neke ideje kako da pomognete deci da se zabave onda kada im je pomoć potrebna i kako da učinite zajedničko vreme što lepšim. Ugasite TV i You Tube, pokažite deci ove aktivnosti i videćete kako će ubrzo sami početi da se igraju bez vaše pomoći.

Nizanje perlica

Perlice mogu da posluže u svrhu vežbanja sitne motorike tako što se nižu na kanap ili na nekuvanu špagetu ili slično. Stariji drugari mogu da prave narukvice ili ogrlice, birajući boje koje žele.

Pravljenje oblika od perlica

Ovo je naša nova omiljena zanimacija. Perlice iz Ikee imam odavno u školi, deca obožavaju da ih nižu, a sada sam konačno pronašla podlogu na koju se nižu, takođe u Ikei. Na tablu za perlice poređate u obliku koji želite. Preko oblika stavite papir za pečenje i ispeglate zagrejanom peglom dok se perlice malo ne otope i zalepe jedna za drugu, čineći tako divnu figuru kojom dete bude oduševljeno. Za ideje za pravljenje možete koristiti Pinterest.

Lepljenje nalepnica

Samostalno lepljenje nalepnica u sveske ili na papire, kao i knjige za označenim mestima za lepljenje istih su uvek dobra zabava.

Lutkarsko pozorište

Kada smo sestra i ja bile male, mama je stavljala dve stolice i preko njih ćebe. Stala bi iza i izvodila predstavu koristeći pozoršne lutke ili igračke. Za školske potrebe sam napravila od kartonske kutuje mini pozorišnu scenu koju povremeno nosim kući za igranje. Imamo i lutkice koje se stavljaju na prstiće. Izmišljajte priče zajedno sa decom i od njih pravite predstave.

Slaganje slagalica

Puzle su uvek dobra ideja. I mi stariji volimo da slažemo. Kartonske ili drvene, ištampana plastificirana slika koje je isečena na delove, sve su odlična zanimacija.


Koncert

Mikrofon u ruke (ili nešto što imitira mikrofon) i koncert može da počne. Odličan način da dete vežba i uči nove pesmice. Takođe uključite i muzičke instrumente ako ih imate. Ako ne, šerpe i varjače su još zabavnije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA