Kućne igre sa decom

Zima nam kuca na vrata, što znači da nam je potrebno što više ideja kako da se deca zabave kod kuće. Pored slobodne igre, koja je od najvećeg značaja za dečiji razvoj kreativnosti i mašte, želim da vam dam neke ideje kako da pomognete deci da se zabave onda kada im je pomoć potrebna i kako da učinite zajedničko vreme što lepšim. Ugasite TV i You Tube, pokažite deci ove aktivnosti i videćete kako će ubrzo sami početi da se igraju bez vaše pomoći.

Foto: Privatna arhiva

Bojenje i crtanje 

Prosto i jednostavno, dajte detetu drvene bojice ili flomastere, koje deca ipak više vole jer ostavljaju jači trag na papiru. Bojanke možete da kupite ili ako ste u prilici, možete da ištampate šta god dete poželi. Dovoljno je samo da upišete u pretraživač colouring pages i eventualno dodate šta tačno želite i kliknite print.

Pečati

Deca obožavaju pečate. Možete ih kupiti u raznim knjižarama i prodavnicama igračaka. Dajte im papir i pečate i obećavam da će neko vreme uživati lupajući ih.

Plastelin

Daje velike mogućnosti. Starija deca mogu da prave samostalno šta god požele, mlađoj deci možete pomoći tako što ćete zajedno pravili ili koristiti modle. Mogu se pronaći razni recepti za pravljenje plastelina kod kuće. A najbolja zabava je kada se udruže pečati i plastelin 🙂

Tempere i vodene boje

Obucite detetu staru garderobu ili stavite kecelju, stavite mušemu na sto. Dajte mu četkicu i boje i videćete sa kakvim uživanjem će crtati nakon što mu pokažete kako. Svom detetu sam dala tempere i vodene boje ubrzo nakon prvog rođendana i od tada uživa da crta. Sačuvajte prvi crtež ili ga fotografišite 🙂 Mi imamo stalak koji sam napravila od kartona i pokazao se vrlo zanimljivim. I sama se sećam da sam kao dete sve radila stojeći radije nego da sedim.

Čitanje

Čitanje ne mora da bude rezervisano samo za odlazak u krevet. Namestite se udobno, pokrijte se ćebetom i uplovite u priče omiljenih junaka u bilo koje doba dana. Čitajući deci usađujete ljubav prema knjigama, a to je nemerljiv dar svakome od nas.

Grafomotoričke vežbice

Možete nabaviti knjižice sa grafomotoričkim vežbanjima ili ih takođe možete ištampati. Razni oblici, krive linije, spajanje tačkica, lavirinti, crtanje oblika po isprekidanim linijama, odlične su vežbe pisanja i crtanja.

Slaganje kockica

Lego kocke ili bilo koje druge su uvek odlična zabava. Moram priznati da se ja uvek zaigram njima čak i više od svog deteta. Podloga za slaganje je odlična stvar, na njoj može da se napravi mnogo više oblika koji čine celinu.

Slikanje u mleku

Sipate mleko u posudu i kapnete nekoliko kapljica boja za hranu. U drugu posudu sipate malo tečnosti za sudove i u nju umočite štapić za uši. Onda tim namočenim štapićem dodirnete boju u mleku i boja kreće da se razliva, praveći najlepše šare. Izgleda kao ples boja i magično je. Deca ovo obožavaju.

Slikanje u peni za brijanje

Ukradite tati malo pene za brijanje i u nju sipajte nekoliko kapi boje za hranu. Taknim štapićem polako mešajte penu, praveći krive linije. Dobićete divne šare. Onda na to prislonite karton bele boje, utisnite ga lagano u šarenu boju, sklonite i obrišite sa njega višak pene. Dobićete divnu šarenu sliku.

                                   

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA