Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Foto: Unsplash

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. Nina says:

  Imam 15god,jutros sam nakon ustajanja iz kreveta u toku posete kupatilu izgubila svest,kada sam došla sebi bila sam pribrana i svesna svega,a ovome je prethodila glavobolja prethodne noci,nespavanje celu noc,malo povisena temperatura.inace imam nizak pritisak-genetski,u hitnoj pomoci su mi izmerili 90 sa 50.trenutno sam u bolnici,nalazi srca su u redu,zanima me uz to i da li je neophodno raditi skener glave za koji mi je receno da nosi sa sobom veliku dozu zracenja?ovako nesto mi se nikad ranije nije desilo.hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ma kakav skener zbog jedne sinkope! Ako se pojave uporne glavobolje ima smisla da se ide dalje sa snimanjima.

 2. gordana says:

  Postovani,moja cetrnaestogodisnja kcerka je na jednom skupu ,gde smo stajali oko pola sata na nogama, pala u nesvest.Pre nego je pala rekla mi je da joj je sve crno i da ce da padne u nesvest.Mi se usled soka nismo setili da je polozimo, vec smo je podigli.Za trenutak je malo otvorila oci ,a onda se ponovo onesvestila i to je trajalo dvadesetak sekundi.Kada se osvestila,vrlo brzo je postala dobro svesna svega oko sebe.U ambulanti je imala pritisak 90gornji i 60 donji.Doktorka je rekla da je to bilo zbog pada pritiska, a isto su nam rekli u bolnici posle rendgena srca i pluca i neuroloskog pregleda.Ono sto je mene prestravilo bila je boja njenog lica,modro zelena.U svom zivotu sam dva puta bila prisutna kada je neko pao u nesvest,ali lica su im bila bele boje,a moje dete je imalo tamnu boju lica i usana.Zasto? Molim vas hitan odgovor,hvala.

  • MojPedijatar says:

   Tipična sinkopa zbog pada pritiska u stojećem položaju!

   Ovo zaista NIJE za brigu, pa ni opisana boja lica. Redovna i zdrava ishrana, dosta tečnosti i redovna fizička aktivnost će pomoći detetu da se ovo ne ponovi.

 3. Leo says:

  Poštovani,

  molim Vas za mišljenje.

  Moj sin, starosti 7 godina, od utorka je imao temperaturu oko 38 C koja u toku dana spadne a uveče poraste, u srijedu je imao skroz tečni proliv u dva navrata, da bi u subotu poslije podne izgubio svijest u trajanju od 3-5 sekundi. Pošto je bio ručak, sjeo je za sto počeo jesti i rekao da ne može više i da mu se nešto mrači pred očima i glava je klonula u tanjir. Kad sam uzeo da ga položim na pod primjetio sam da su mu se noge i ruke na kratko zgrčile. Kad se osvijestio, pitao je šta se desilo i je li bio zaspao. Nije se upiškio niti je imao pjenu na usta. Jezik mu je bio bijel i doktori su pitali da li je pio tečnosti. Do sada(4 dana nakon nesvjestice) je sve u redu i normalno funkcioniše i ne osjeća nikakve bolove.

  Kakvo je Vaše mišljenje u ovom slučaju?

  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje da se najverovatnije radi o sinkopi – kratkotrajmom gubitku svesti zbog pada pritiska i slabog dotoka krvi u mozak. To je najbolji uzrok krize svesti.

   Ipak, valjalo bi da se obavi pregled neurologa i eeg – za svaki slučaj!

 4. srle says:

  Pozdrav!!!
  Imam 26 godina i danas mi se desilo da sam pao u nesvest dok su mojoj bebi vadili krv a to mi je drugi put da padam u nesvest. Prvi put sam bio na manjoj operaciji odstranjivanja biljega koji su mi dali u plasticnoj posudi da odnesem do labosa i kad sam to video srusim se kao drvo samo sto sam tada bio u uspravnom stavu a drugi put u sedecem.
  Jos mi se jednom desilo isto kad sam bio u bolnici u poseti bratu koji je imao nezgodu gdje mu je pukla arkada i krenula mu krv pred mojim ocima ali sam tad brzo popio vode i sprecio nesvesticu dizanjem nogu u vis. Inace se bavim sportom profesionalno i svakih 6 mjeseci vadim krv bez problema, iako se, moram priznati, i ne radujem tome.
  Sta se to desi samnom kad vidim krv i odmah me znoj oblije?
  Hvala

 5. Saby says:

  Imam 19 godina. Danas mi se po drugi put za 3 godine desava da osetim kao da mravi hodaju po nogama pa sve do glave pocrni mi pred ocima i pocnem da se gusim. Samo se secam da mi je sve crno ispred ociju i da me prskaju vodom. Radili su mi EKG u dom zdravlja i rekli da je sve dobro. Ipak bih da cujem i druga misljenja. Sta vi kazete? Mozete li da mi odgovorite molim vas.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno problem sa srcem NIJE uzrok ovih tegoba.

   Ako se ponovi ova kriza, treba obaviti neurološki pregled.

 6. Emir says:

  Imao sam 18 god tacnije meseca dana do 19 -toog rodjendan

  Bio sam u kuci sam pijo kafu i pusi cigaretu otisao sam do druge sobe sjeo na krevet i samo sam osetio kocenje desne ruke i pao sam u nesvest nekog nekog vremena sam se probudio inace nez koliko vremena sam bio u nesvesti , nakon toga mislim nakon neka 4 sata od pada otisao sam kod prijatelja i za racunarom smo bili znao samo sta zelim ali ruka je jednostavno samo stajala na jednoj jednoj tipki od tastaturee i nisam mogao pomerati ruku rekao sam mu kao nesto nije ok u panici i pao sam ponovo kazee da sam kao trznu jednom nogom inace nisam se umokrio nisam penio i udratio sam glavom od cosak ormar — nakon toga probudili su medosao sam sebi kada sam otisao do ambulkate sve sam znapo bio sam ok sve govor ok sve bas uredu

  Uradio sam sve nalaze moguce znaci sve sto se moze uraditi i sve je uredu

  ali ja sada imam strah od toga biojim se da necu ponovo pasti nezz zasto ali bojim se ;(((( Moze li neki savjet molim vas

  • MojPedijatar says:

   Ovo treba da proceni neurolog – to je specijalista koji (na osnovu pregleda i ucinjenih ispitivanja) treba da da konačni sud.

 7. sanja says:

  Moja cerka ima 13. godina, jutros je dozivela kolaps. Spavala je duze, ustala iz kreveta otisla do kupatila , stajala je pored mene , rekla je da joj nije dobro, da ne vidi nista, bez obzira sto su joj oci bile sirom otvorone , imala je veoma ukocen pogled i veoma rasirene oci. Brzo sam je umila i nekako odvela do kreveta. Pobledela je , sve je trajalo desetak sekundi, pocela je da vidi ali prvo joj je bilo sve crno belo. Inace je pod terapijom pije antibiotik Augmentin, koji je dobila jer ima upalni proces na dojci. Popila je samo jednu tabletu vece pred kolaps. U apoteci su mi rekli da je mozda reakcija na lek , bez obzira sto nije do sada negativno reagovala na penicilin, i da prestanemo sa terapijom. Sutra idemo na kontrolu, ali sam veoma uplasena. Pored svega toga od skoro zivimo u inostranstvu, nemacki govorim lose pa se bojim da se sutra necu dobro ni razumeti sa doktorom. Zato molim za misljenje i savet. Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Tipična sinkopa – kolaps! Bezazlena situacija, koja ne zahteva odlazak kod doktora.

Strana 4 od 16<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA