Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

Foto: Unsplash

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,imam cerku od 18 meseci. Pre dva meseca se desilo da je ustala,nije htela da jede i pije nista,igrala se i odjednom se zaplakala kao da je nesto boli i odmah nakon toga je klonula glavom i poplavele su joj usne sva je bila osamucena,ali je komunicirala sa mnom. Odrafjen je eeg,ks,kardioloski pregled i sve je u redu. Ona vec 10 meseci ima problema sa tvrdom stolicom pa su pedijatri zakljucili da joj se od toga slosilo. Medjutim jutros se isto ponovilo,s tim sto je doruckovala i pila sokic i odjednom je samo zatvorila oci i pricala sa mnom sa zatvorenim ocima dok je nisam umila i posle toga sve normalno. Mnogo se brinem,uglavnom sam sama sa njom,a ne znam vise kome da se obratim? Takodje smo bili i kod imunologa.

  • MojPedijatar says:

   Bebu treba da pregleda pedijatar-neurolog, pa da se vidi šta dalje da se radi.

   • Ivana says:

    Postovani,hvala na brzom odgovoru. Zaboravila sam da napomenem da kada se prvi put desilo pre 2 meseca lezali smo na decijoj neurologiji 6 dana i sve je bilo u redu nakon svih ispitivanja,nakon toga smo isli kod pedijatra i imunologa. Ne znam da li je od znacaja da kazem da joj izbijaju sve 4 cetvorke i da je jako slabo spavala prethodne noci i veoma je razdrazljiva u toku dana.

 2. Aneta says:

  Postovani!
  Imam sina od 13 godina. U nekoliko navrata kroz par mjeseci nakon sto protegne ruke prema nazad, padne na pod i kaze da mu se zamanta u glavi.
  Doduse, nije nikada pao nesvjest, ali bi jako voljela znati o cemu se radi?
  Da li je to normalno u pubertetskoj dobi ili bi ga ipak trebala voditi neurologu?
  Hvala unaprijed!
  Lp

 3. Zoe says:

  Imam sestru koja ima 13 godina I danas se prvi put onesvestila.Dok je bila u nesvesti ruke su joj bile u cudnom polozaju,bila je bleda I usta su joj bila otvorena.Odmah smo je izveli I poprskali vodom,ali tek se osvestila kada je osetila beton.Kada je dosla k sebi rekla je da je cula glasove ali da nije mogla ustati..Pre nego sto je pala osetila je prevelik bol u grudima a zatim pala..ne seca se kako je bilo ali je samo cula nase dozivanje.Nije krkljala I nije imala nikakvu penu.

  • MojPedijatar says:

   regled svakako treba obaviti, ali ovo ukazuje na sinkopu – najbezazleniju vrstu padanja u nesvest.

   • Zoe says:

    Inace ona je bila astmaticar…Dok smo bili u Svedskoj kod rodjaka 3 meseca jako je krvarila iz nosa,dobila je gusenje I odveli kod lekara.Ustanovili su da ima astmu.Kada smo se vratiline (morali smo da produzimo boravak zbog njenih kontrola).Medjutim kad se vratila u Srbiju,stalno se zalila na mucninu I bol u grudima.Kada padne noc imala bi magareci kasalj a preko dana samo iznenadni bol.Dok je bila u skoli osetila je oduzetost ruku ali nije pala u nesvest.Nekoliko dana kasnije to se dogodilo.Pre nekoliko godina je bila u bolnici zbog onesvescivanja.Nadamo se da nije nesto nasledila od oca,jer je on doziveo mozdani udar pre 10 godina.U petak ide na dalje preglede.Hvala Vam na odgovoru,I dalje sam pod stresom.

 4. Lily says:

  Imam 21 godinu. Meni se dogadjaju krize svijesti ali uvijek prije gubitka svijesti osjetim mucninu i kada ustanem izgubim svijest i u tom trenutku povratim i dodjem svijesti. Bez svijesti ne budem vise od 5 do 6 sekundi. Gubitak svijesti mi se vecinom dogadja kada bude zagusljivo vani i kada su velike temperature. Dva puta mi se to dogodilo u diskoteci. Zadnji put pala sam prije mjesec dana dok sam sjedila u kaficu u basti. Samo sam odjednom osjetilamucninu i ustala sam kako ne bih povratila u kaficu i kako sam ustala izgubila sam svijest. Tada sam u tom besvijesnom stanju imala san kao da je stvaran ali kada sam povratila dosla sam svijesti i bila sam uredu kao da nista nije bilo i sjecala sam se svega. Ali tada sam cijeli dan bila na suncu. Prvi gubitak svijesti dogodio se prije 10 godina, bila je zima i mislila sam da je uzrok posto nisam doruckovala. Bila je zima i samo mi je dosla muka. Imala sam osijecaj kao da propadam kroz zemlju i kada sam povratila sve je ok bilo ali tada nisam skroz izgubila svijest samo mi se zamaglilo u ocima sve mi je crno bilo i osijecala sam kao da propadam u zemlju. Ovo isto desilo mi se prosle i pretprosle godine kada nisam u potounosti gubila svijest nego samo sam imala crnilo na ocima.

  • MojPedijatar says:

   NEMA procene bez pregleda!

   Prvi korak je pregled neurooga, a potom i kardiologa (ako neurološki nalaz bude uredan)

 5. Delila says:

  Postovani doktore

  U zadnjih pet godina pala sam pet puta u nesvijest, svaki put sam osijetila mucninu u stomaku, prva dva puta nisam bila bez svijesti nego samo crnilo pred ocima, zadnja tri puta sam gubila svijest na par sekundi povratim i sve ok… Nekocim se, ne tresem se, nemam pijene nista sto podsijeca na epi… Radila sam EEG i magnetnu i nalazi su uredni.
  Koje je Vase misljenje?
  Hvala unaprijed

 6. Marija says:

  Imam Sina 11,prvi put je pao u nesvest kad je imao 3 God kad smo vadili krv.I se desavalo ponekad kad see udari silno ili padne s biciklom ,ili ustane iz kreveta I kaze boli me stomak I ide da piski I onda se onesvesti u wc.Zadnji put desilo se u jedan butik.Putovali smo 4 saata u koli sa klimu,onda stali I usli u butik I probao ke zimsli dukser u sred let,kad ga je soblacio udario lakat u ivicu rafta I onesvestio seeto je trajalo 20 see Mozda manje nije bilo grceve ili penju Sve se secao I reko da se udario I pozlilo mu je ma da ja mislim da nije bio neki udarac.Kad smo putovalu dala Sam mu pola dramine.Otac is to se onesvestio u neke take situacije ambulanta .Pedijatar kaze da nema sum srca da I’ma nizak prag tolerancije bola.Sta da radim nosi cu ga neurologa .Posljednu put je skoro I razbio glavu.On kaze setim see Ali srami se da sedne kad mu pozlije.Pomoc

  • MojPedijatar says:

   SVE ukazuje na BEZAZLENE sinkope – gubitke svesti usleda naglog pada krvnog pritiska. Svakako treba uraditi i neurološki pregled, ali NEMA mesta za paniku.

 7. Danijela says:

  Imam 17 godina. Jutros mi se slosilo i pala sam na stepenicama, ali nisam se onesvestila. Nakon 2 minuta pocelo je da mi se vrti u glavi, cula sam krcanje u usima i mnogo sam lose videla, a zatim se slika pretvorila u belu svetlost. Nisam pala u nesvest i normalno sam komunicirala sa drugima oko mene. Kad su mi doneli casu vode sa secerom i cokoladicu bilo mi je bolje. To se desilo u skoli u 8 i 20, a ustala sam prethodnog dana u 15 i 40. Zadnji obrok sam imala u 22 i 30, izuzev case jogurta u 4 ujutru. Pretpostavljam da mi se to desilo od nejela i nespavanja, ali sam mnogo plasljiva pa bih Vas zamolila da mi kazete Vase misljenje.

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se radi o bezazlenoj sinkopi, koja nastaje zbog naglog pada krvnog pritiska!

Strana 10 od 16<<<89101112>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA