Korona u klupama – u Srbiji 379 odeljenja na onlajn nastavi

Procedura je takva da direktori o stanju u školama preko posebnog upitnika obaveštavaju Ministarstvo prosvete, a kada se pojave slučajevi zaraze konsultuju se sa stručnjacima iz zavoda za javno zdravlje

Foto: Canva

Avgustovski entuzijazam zvaničnika da će školska godina početi normalno splasnuo je i pre nego što su učenici seli u klupe. A rezultati za prvih sedam dana nove školske godine pokazuju da je među zaraženima sve više đaka. Naime, prema podacima Ministarstva prosvete, nastavu na daljinu prate đaci u 379 odeljenja i jedna grupa od ukupno 38.187 odeljenja iz 1.666 škola. I to možda nije konačan broj, jer je, naglašavaju, podatke dostavilo 94 odsto obrazovnih ustanova.

Ukupan broj zaraženih učenika i nastavnika, što su podaci na osnovu kojih se, između ostalog, svake nedelje procenjuje kako će izgledati nastava naredne sedmice u resornom ministarstvu, kako je rečeno za „Politiku”, nemaju, odnosno dobijaju samo pojedinačne podatke. Koliko sutra, takođe, trebalo bi da bude objavljeno kako će se nastava odvijati u srpskim školama, gde je već prvog septembarskog dana povratak normalnom režimu rada sa celim odeljenjima i uživo časovima od 45 minuta poremetila vest da su se 20 učenika i dva učitelja iz beogradske Osnovne škole „Milan Rakić” sa rekreativne nastave vratili zaraženi virusom korona. Oni su među prvima koji su nastavu pratili na daljinu, a ubrzo je doneta odluka da onlajn školu pohađaju i svi srednjoškolci u Tutinu.
– U Tutinu se u svim osnovnim školama, dakle u njih sedam, nastava odvija uobičajeno, a u svim srednjim školama se primenjuje takozvani treći model, odnosno nastava na daljinu. Ali kada kažemo u svim srednjim školama zapravo mislimo na dve srednje škole: gimnaziju i tehničku školu. To je preventivna odluka, odnosno nije toliko doneta zbog trenutne epidemiološke situacije već zbog činjenice da je u Tutinu jako niska stopa vakcinisanih – objašnjava za „Politiku” Fadil Hot, direktor osmoletke „Rifat Burdžević Tršo” i dodaje da će u sredu krizni štab ponovo analizirati školsko – epidemiološku situaciju.
U susedstvu situacija je slična: srednjoškolci u Novom Pazaru od početka su na kombinovanoj nastavi. Oni koji su zaraženi ili su bili u rizičnom kontaktu do isteka karantina nastavu će pratiti onlajn, dok će ostali časove pohađati neposredno. Ovakva odluka na pragu nove školske godine doneta je u još 14 opština – Kragujevcu, Velikom Gradištu, Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji, Preševu i Bojniku.
Načelnica školske uprave u Čačku Slađana Parezanović svedoči da u celom Moravičkom okrugu samo jedan broj odeljenja nastavu pohađa kombinovano.

– Taj model smo primenili u odeljenjima u kojima je po dvoje učenika bilo zaraženo virusom korona. O tome kakvi su izgledi dalje ne mogu da pričam, jedino mogu da kroz brojke kažem trenutnu situaciju – dodaje Slađana Parezanović.

Da raste broj obolelih među mladima, svedoče i brojke u Kraljevu. Među 113 obolelih, javljaju lokalni mediji, značajan je i broj đaka.

– Jedan broj odeljenja i u osnovnim i u srednjim školama nalazi se na onlajn nastavi. Takav je slučaj, recimo, u Gimnaziji u kojoj se jedno od odeljenja filološkog smera nalazi u izolaciji jer su dva učenika obolela od korone, zatim u osnovnim školama „Dimitrije Tucović” i „Jovo Kursula”. Procedura je takva da direktori o stanju u školama preko posebnog upitnika obaveštavaju Ministarstvo prosvete, a kada se pojave slučajevi zaraze konsultuju se sa stručnjacima iz zavoda za javno zdravlje – objasnila je za „Politiku” Bojana Marinković, načelnica za prosvetu Raškog okruga.
Nove epidemijske brojke, koje, nažalost, rastu iz dana u dan, zahtevaju i nova pravila, pa je resorno ministarstvo odlučilo da se ekskurzije i nastava u prirodi organizuju po principu „zelenih” zona. Naime, da bi se ove aktivnosti održale neophodno je da i škola i mesto u koje se putuje budu van „crvene” zone. Epidemiološki status lokacije na kojoj je planirana nastava u prirodi, izlet ili ekskurzija direktori škola moraće da proveravaju u nadležnim zavodima za javno zdravlje, najranije sedam dana pred put.

Politika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA