Konraceptivne pilule za regulaciju ciklusa

Mnogo je predrasuda koje se još uvek «gaje» kod nas u vezi sa korišćenjem kontraceptivnih pilula. Jedna od njih je da su pilule štetne ako ih koriste adolescentkinje.

Slede odgovori na najčešća pitanja koja postavljaju roditelji u ambulanti dečje i adolescentne ginekologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije «Dr Vukan Čupić» u Beogradu.

Koji je najraniji uzrast u kome može da se koristi kontraceptivna pilula?
Ponekad se, u prvoj godini od nastupanja menstruacije, krvarenje produži i traje danima. Ako je trajanje krvarenja duže od 15 dana, devojčice uzrasta najčešće od 11 do 13 godina dolaze u stanje malokrvnosti. Zbog dugotrajnog i obilnog gubitka krvi, tada se javlja dilema da li je neophodno da im se da transfuzija.

Međutim, koji je dobitak od transfuzije ako još uvek nije zaustavljeno menstruaciono krvarenje, a sluzokoža materice, po pravilu, u tom periodu veoma istanjena? U takvoj situaciji, najbolje mogu da pomognu upravo kontraceptivne pilule. Jer, u njima se nalaze hormoni koje uobičajeno stvaraju jajnici, a koji su neophodni za porast sluzokože materice. Korišćenjem pilula se veoma efikasno i brzo zaustavlja materično krvarenje. U zavisnosti od telesne mase, za svaku devojčicu ponaosob se primenjuje šema – po kojoj u prva 24 sata uzima i nekoliko pilula, u pravilnim vremenskim intervalima.

Da li takva primena pilula može da šteti ili da izazove zavisnost?
Nema štetnih posledica po zdravlje devojčice zbog primene kontraceptivnih pilula. To traje jedan mesec ili više meseci, u zavisnosti od stepena malokrvnosti i ne izaziva zavisnost. Inače, za sazrevanje funkcije osovine: hipotalamus-hipofiza-jajnik, koja je odgovorna za pravilno stvaranje hormona, potrebno je nekoliko godina.

Kako pilula utiče na pojačanu maljavost u adolescenciji?
Pojačana kosmatost u adolescenciji može da bude izazvana i poremećajem u radu žlezda koje stvaraju hormone. Ako jajnik stvara povišene vredosti testosterona u serumu, primena kontraceptivnih pilula može da smanji prisustvo slobodnog testosterona u krvi. U proseku, šest do devet meseci od početka primene kontraceptivnih pilula, uočava se smanjenje kosmatosti – dlačice su tanje i smanjena je njihova gustina.

Da li primena pilula u adolescenciji može da spreči nastanak ciste jajnika?
Funkcionalne ciste jajnika mogu da nastanu tokom adolescencije (u uzrastu od 10-20 godina), čak i kod devojčica koje nisu imale menstruaciju. Za ciste je karakterističan brz rast i rizik od nastanka torzije, odnosno uvrtanja jajnika i jajovoda, jer je zapremina ciste veća od zapremine jajnika pet puta, a ponekad i do 50 puta. Uvrnuće jajnika i jajovoda direktno ugrožava njihovu vitalnost. Kada se otkrije cista jajnika u adolescenciji, najčešće ultrazvučnim pregledom, primena kontraceptivnih pilula ne može puno da pomogne. Postoje posebni dijagnostički i terapijski protokoli u tretmanu cista jajnika, o kojima će tokom naredne godine sigurno biti više reči. Međutim, primena kontraceptivnih pilula može da spreči nastanak novih cista jajnika.

Dr sci med. Zoran B. Stanković, ginekolog za decu i adolescente

Podeli:

Komentari

 1. SandraR says:

  Dijete ina priduzeno krvarebje, ginekolog odbija da joj da kontraceptivne pulule jer je mrsava 163cm/45kg, inace ima gastritis. Sto da radimo?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i uvida u analize, nije moguće dati mišljenje.

   Poslušajte savete ginekologa


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA