Komplikacije BCG

Besežitis je tip zapaljenske reakcije na BCG vakcinu, što govori i sam termin (be-se-že, uz sufiks – itis, koji označava zapaljenje). Radi se o neželjenoj reakciji kod jedan do dva odsto beba koje prime BCG vakcinu, to jest vakcinu protiv tuberkuloze.

U našoj zemlji, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna. Kalendarom imunizacije je predviđeno da se obavlja već u prvoj nedelji života, najčešće pri otpuštanju iz porodilišta.

Kako deluje BCG vakcina?
Vakcina protiv tuberkuloze je dobila ime po dvojici francuskih naučnika koji su zaslužni za njen razvoj. Vakcina sadrži goveđi soj bakterije koja izaziva tuberkulozu – Bacillus Calmete Guerin ili, stručno, Mycobacterium bovis. Cilj vakcinacije jeste da organizam «upozna» potencijalnog «agresora» i pripremi se za odbranu od njega, ukoliko nekada u životu dođe do napada. Ova bakterija dovoljno liči na uzročnika tuberkuloze kod ljudi, Mycobacterium tuberculosis – da bi mogao da se stvori imunitet, a dovoljno se i razlikuje – pa ne dovodi do oboljenja kod zdravih osoba (zato se deca ne vakcinišu ako su bolesna!).

Šta ako mesto davanja BCG vakcine «procuri»?
Vakcina se daje na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice, intradermalno, to jest u sloj vezivnog tkiva ispod kože (ako se da potkožno, previše plitko, mnogo su češće komplikacije). Na mestu ubrizgavanja se pojavljuje «kvržica», koja se brzo povuče. Nakon dve do tri nedelje, kada se već zaboravi na vakcinu, na istom mestu može da se pojavi crvenilo, a nakon nekog vremena i crvena «kvržica» (stručno papula).. Na njoj se napravi ranica, zatim krusta (krastica), a po otpadanju kruste ostaje ožiljak prečnika oko pet milimetara. Ove, lokalne reakcije (na mestu primene vakcine) – ne javljaju se kod svih mališana i nisu pouzdan pokazatelj uspešnosti vakcinacije, kao ni stanja imuniteta kod deteta.

Važno je znati da ne treba pokrivati mesto davanja vakcine ako se desi da ono «procuri».. Tada samo treba održavati uobičajenu higijenu kože.. Može da se koristi i blag lokalni antiseptični rastvor.. U svakom slučaju, treba ostaviti da se formira krusta. Curkanje može da potraje nekoliko dana (ponekad i duže).

Šta je besežitis?
Osim lokalnih reakcija, javlja se i reakcija u regionalnim limfnim čvorovima – koji se, ako se vakcina primeni na pravom mestu, nalaze u pazušnoj jami. Reakcija nastaje zbog toga što bakterije, nakon ubrizgavanja u vezivno tkivo, limfotokom dospevaju do limfnih čvorova i u njima se zadržavaju. Limfni čvorovi su kao filteri imunskog sistema – u njima se nalaze brojne, raznovrsne ćelije našeg odbrambenog sistema, koje stupaju u «borbu» sa «uljezom», čak i ako ga namerno unesemo (kao u slučaju vakcinacije). Najčešći ishod je blaga zapaljenska reakcija u tim limfnim čvorovima, koja prođe nezapaženo.

Kod oko petine vakcinisanih, ove reakcije su intenzivnije, sa izraženim zapaljenjem limfnih čvorova u pazuhu – tada govorimo o besežitisu. Limfne žlezde su znatno uvećane, bolne, što obično traje nekoliko nedelja, a najčešće se povlači spontano. Ponekad se može desiti da žlezda omekša i da se na koži stvori «otvor» kroz koji curi gnoj, što zahteva upotrebu antibiotika i hiruršku intervenciju, nakon čega ostaje ožiljak. Ukoliko je vakcina ubrizgana u nadlakticu – malo iznad predviđenog mesta, ovakve promene će se odigrati u limfnim žlezdama iznad ključne kosti sa iste strane tela – gde, ako do komplikacija dođe, može da nastane ružan ožiljak.

Kada dete treba odvesti na pregled?
Ogromna većina dece «pregura» BCG vakcinu bez problema! Čak i kada se neželjena desjtva vakcinacije dese, većina beba se «izbori» bez potrebe za intervencijom lekara. Ipak, postoje situacije koje traže konsultaciju pedijatra, ponekad i dečjeg hirurga:
● kada je otok limfne žlezde u pazuhu veliki, postepeno se povećava, a koža iznad nje je crvena
● ako se desi da se limfna žlezda «provali» i iz nje curi sukrvičav ili žućkast sadržaj
● ukoliko beba dobije povišenu temperaturu ili postane nervozna («kenjkava»), slabije jede, a nema drugih vidljivih razloga osim besežitisa

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Moni says:

  Moja beba ima 16 mjeseci i primijetila sam crveni krug na mjestu bcg uboda (cjepila se odmah u rodilistu, i imala normalnu reakciju). Za sada nije tvrdo, samo crveno, promjera 3 cm negdje. jucer je imala temp iznad 39 i spustila se i nike vise rasla, jucer sam vidjela da je lagano crvenkasto, danas mi se cini jace.

  • MojPedijatar says:

   Za sada to samo treba da se prati.
   Mala je šansa da je to uzrok ove temperature, tako da (ako se visoka temperatura opet pojavi) treba obaviti pregled i utvrditi uzrok.

   Pregled je potreban i ukoliko dođr do naglog širenja crvenila ili ako se “provali” i počne da curi.

 2. Marija says:

  Moja beba ima 5 mjeseci. Danas smo primili bcz. Posle 6sati je dobila temperaturu 37.6 . i nervoyna je. Sta da radim?

 3. Milijana says:

  Postovani,

  Moja beba od 14 meseci uopste nema oziljak od bcg vakcine, niti ga je ikad imala, a primila je vakcinu u porodilistu. Da li to znaci da vakcina nije imala dejstvo?

  • MojPedijatar says:

   Ovo NIŠTA ne znači!

   Razloga za brigu nema, baš kao ni potrebe da se beba ponovo vakciniše.

 4. jovanA says:

  Poz! Moja beba ima dva meseca i juce sam primetila da je procureo cvoric, bio je malo zuckast i kada je ta gnoj izasla kap krvi je ispratilo sve to. zanima me vase mislje i da li je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   Ako se radi o mestu gde je data vakcina – NEMA.mesta za brigu!

   Redovna higijena – pranje, uz ispiranje tog mesta 3% bornom kiselinom (posle kupanja) je sve što treba da se radi. I da budete strpljivi – ovo ponekad može nedeljama da traje.

 5. Jopa says:

  Pozdrav…
  Djete staro 16mj. Ima besizitis ispod pazuhe velicine 3cm. Normalne boje je tj.necrveni se vec samo raste…imamo termin u pon. Kod anastrzijologa doktori su rekli da treba obaviti operaciski zahvat jer nece samo da se povlaci niti da mjenja boju samo raste…da mi djete ima od toga ceste i temperature jer se zariste stvara unutra i da moramo to pod hitno odstraniti….pa me zanima vase misljenje?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je to zaista nemoguće ispravno proceniti, a po Vašem opisu se NE čini da će biti potrebe za hitnom operacijom

 6. Suzana says:

  Postovani, mojoj bebi i mesec i deset dana pojavila se kvrzica na levoj nadlaktici ka ramenu. Na osnovu slike su nam rekli da je najverovatnije reakcija na bsg. To je tamno crveno velicine do 5mm a jutros se pojavio mali beli vrh. Beba je vec danima kenjkava i slabije jede i spava. Da li je potrebno da je vodimo negde na intervenciju?

  • MojPedijatar says:

   Ova promena NIJE za brigu, a skoro sigurno NIJE uzrok opisanog pada apetita i kenjkavosti.

   Sama promena na mestu BCG vakcine nije razlog za bilo kakvu intervenciju, ali beba nastavi da slabije uzima obroke – pregled se MORA obaviti!

 7. Dejana says:

  Postovani,mojoj bebi od dva meseca,jutros na mestu uboda od BSG-a je procurela zuta kvrgica ( gnoj) ( mozda sam i ja prilikom presvlacenja zakacila,jutros sam primetila da je isurelo jer je ostalo na bodicu..samo sam malo stavila jod na ranu..beba je normalna,lepo jede..sta mi je ciniti dalje? Hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Uobičajena reakcija, koja ponekad može d traje nedeljama!

   Redovna higijena – pranje je sve što za sada treba da se radi. Posle pranja možete isprati 3% bornom kiselinom (blagi antiseptik).

   Ukoliko se pojave otečeni limfni čvorovi u pazuhu (sa iste strane gde je bcg) treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra.

Strana 2 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA