Koliko je deci sna potrebno?

Deci treba san, ne samo zato što naspavana deca manje nervozna. Spavanje je od vitalnog značaja za kognitivni razvoj i povezan je  sa mnoštvom pozitivnih ishoda, kao što su  adekvatna težina, akademski učinak, emocionalna regulacija i bolji fokus.

Nasuprot tome, poznato je da  nedovoljno sna  povećava rizik od  gojaznosti, deficita u učenju i dijabetesa. Posebno za tinejdžere, premalo sna je povezano  sa simptomima lošeg mentalnog zdravlja i psiholoških poremećaja, uključujući suicidne misli, samopovređivanje i depresiju.  Američka akademija za medicinu sna (AASM) izdala je saopštenje sa  preporukama o dužini sna kod dece i tinejdžera.

Preporuka AASM-a  za promociju optimalnog zdravlja odnosi se na decu od četiri meseca do 18 godina. (ne postoje  preporuke za odojčad ispod četiri meseca, jer je normalan opseg za vreme trajanja spavanja  suviše širok a dokazi koji povezuju navike spavanja i zdravstvene ishode nedovoljan.)

Od četiri meseca do godinu dana: od 12 do 16 sati dnevno
Jedna do dve godine starosti: od 11 do 14 sati dnevno
Tri do pet godina: od 10 do 13 sati dnevno
Šest do 12 godina: devet do 12 sati dnevno
Tinejdžeri (13 do 18 godina): osam do 10 sati dnevno

Ovo su prve zvanične pedijatrijske preporuke iz AASM-a. zasnovane  na desetomesečnom standardizovanom procesu, u kome je stručna komisija pregledala 864 objavljena naučna članka i došla do konsenzusa o trajanju preporuka prema uzrastu.

Tako roditelji, obratite pažnju…Nedovoljno sna je uvek gubitak za um i telo dece

Podeli:

Komentari

 1. umorna majka says:

  Postovani ne znam na koji nacin beba u 9mesecu preko noci ustaje svaki sat ipo nekad i cesce. Do sada je normalno spavao iznikli zubici sve prevazisli i sto bi se reklo sad da malo odahnemo ono suprotnos neverovatna. A sad kao da mu se gasovi stvore od hrane meni se cini da ga muci stomak. Tad ustajem dajem vodu pa nekad i to ne pomogne onda mleko. Ujutru zanemari dorucak pojede ga u 12h i sve pocinje kao neko mucenje. Spavao je lepo i uredno samo se jednom nocu budio ovo je sad jako naporno za mene jer ne znam kako da to ignorisem ako ga uzmem vratim place opet uzmem voda place opet uzmem mleko nekako se smiri a kad nece mleko onda moram da ga nosam i tad podrigne i shvatila sam muci ga stomak. Da li postoji neki caj koji bi mu olaksao probavni sistem. Da napomenem sve jede umereno i nekad se zadesi da nema stolicu po dva dana. Nudim ga vodu ali u toku dana popije samo 1dl.

  • MojPedijatar says:

   Ko reši ovaj problem – PROSLAVIĆE SE!

   Teško je utvrditi uzrok buđenja, a najšešće su to zubići…Ipak, nema “čarobnog leka”

 2. Mina says:

  Moj sin ima 20 meseci i spava najcesce od devet navece do devet ujutro, zatim preko dana puna dva sata, cak i duze nekada. Da li imam razloga za brigu? Smatrate li da je to mozda previse?

 3. Bebe says:

  Postovani, moj sin ima 17 meseci jos uvek ga dojim nocu. Budi se cesto nocu 4-5 puta a nekada i cesce kada je prehladjen ili je u pitanju neki tezi zubic. Neznam dali su u pitanju zubici ili nije dovoljno vecerao ili se budi da bi sikio iz navike. Inace ne cekam da bi sam ponovo zaspao vec da se nebi jos vise razbudio ili zaplakao odmah ga stavim da siki da bi odmah zaspao. Inace spava od rodjenja samnom na istom krevetu.
  Cesce uspavljivanje traje i do dva sata, on cesto samo sto nije zaspao oci mu se vec sklope dok siki i odjednom se ustaje i pocinje da se igra. Tako isto i danju kad treba spavati, ponekad zaspe dosta kasno oko pet i tada ili se probudi oko 8 pa ponovo oko ponoci zaspe ili produzi spavanje do ujutro, sa nekim prekidom od sat ipo bude budan. Ima i redovnih normalnih dana.
  Neznam koliko je to normalo dok ne uspostavi svoj cvrsci ritam spavanja i sta uciniti?

  • MojPedijatar says:

   Prvi i NAJVAŽNIJI korak je da BEZ ODLAGANJA prekinete ove besmislene noćne podoje!

   Stvorili ste veoma.lošu naviku, a sve dok dojite bebu noću – NEMA napretka!

   Bolje je da plače nego da se ovo nastavi. Utešite bebu kako god (tu nema.recepta za rešenje) pevajte, mazite…, ali bez podoja!

 4. MIHAJLO says:

  Kod mene troje djece odrasta od 1 do 7 god i ni jedno nece da spava po danu, kako je koje napunilo prvu godinu tako je i prestalo spavati po danu a navec oko 20h lijezu i najdalje do 7 ujutro spavju. Ali su zato po danu od kako ustanu nervozni, silovni i ljuti i nista se neda promijeniti! Mislim da to nije normalno

 5. Zabrinuta mama says:

  Poštovani, imam šestomesečnu bebu koja po svemu sudeći malo spava. Zapravo, noću spava odlično, od nekih 19:30 najkasnije 20h pa ujutru do pola 8, 8. Dakle, 12h noću, bez hranjenja. Međutim preko dana jako slabo spava 2-3 puta po tačno 30 minuta. U sekund to bude 30 minuta. Dakle kad se sve sabere nekih 13-13,5 sati maksimum, ako je baš nekim čudom jako umorna. Vidim da se uklapa u tablicu, ali opet sve bebe njegovog uzrasta spavanju mnogo više, pa me čudi to njegovo nespavanje. Zbunjuje me i to što svaki put spava ravno 30 minuta, kako je to moguće, kao alarm sebi da je navio? Inače, super je beba, lepo raspoložena, motorički napredna, vesela. Jedino što ima malo slabiji apetit pa tako sa punih 6 meseci ima svega 7300, a rođen je sa 3600, dečak… Da li je to u redu za ovaj uzrast? Hvala puno unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Uobičajeno za ovaj uzrast!

   Kad beba lepo napreduje u razvija se – NEMA razloga za brigu.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA