Kašalj kod dece: Zašto je Bronchostop dobar izbor?

Lekoviti sastojci Bronchostop® sirupa  pomažu da se sekret (“šlajm”) lakše izbaci iz gornjih repsiratornih puteva, a to pomaže u borbi sa dosadnim kašljem, ali i “nakupljenim” sekretom u disajnim organima.

 

  • Zašto deca kašlju?

Kašalj je odbrambena reakcija (najčešće nevoljni refleks) koji bi trebalo da pomogne da se izborimo sa uzročnicima infekcije, zapravo da ih eliminišemo (izbacimo) iz disajnih organa. Nadražaj nekog dela disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj.

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Ređe se dešava da druge vrste zapaljenja ili strano telo bude uzrok kašlja. Kao što smo već napomenuli – infekcije su nesumnjivo prvi uzrok kašlja kod dece u hladnim danima.

  • Koje su vrste kašlja kod dece?

Postoje dve osnovne vrste kašlja: “suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i “vlažni” – produktivni.

Suvi kašalj nastaje zbog direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog tada oštećena sluzokoža koja iznutra oblaže disajne organe. Zato su krajevi nervnih završetaka koji prenose nadražaj (receptori za kašalj) ogoljeni pa dete kašlje u napadima. Drugi razlog nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa niz grlo i dušnik. U tom delu se sekret zadržava  a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci. Ponekad ovaj sekret u dušniku može da uzrokuje „vlažni“ prizvuk kašlja, ali kad se izbaci – nestaje ova vlažna komponenta kašlja i to je glavna razlika u odnosu na pravi produktivni kašalj.

Vlažni ili produktivni nastaje kada zapaljenski proces zahvati donje disajne puteve. Obično se radi o bronhitisu, ali se može javiti i kod nekih oblika zapaljenja pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz. Pravi produktivni kašalj je daleko veći kod dece, u poređenju sa nadažajnim!

Ovo je pravi odbrambeni kašalj jer se njime izbacuje sekret koji je uzrok kašlja. Ipak, često je i on toliko uporan, jer je potrebno vreme da se proces zapaljenja izleči odgovarajućim lekovima, pa tek onda prestaje stvaranje i nakupljanje  sekreta, što za posledicu ima smirivanje kašlja. Kašalj je simptom ili znak bolesti, pa je najvažnije da lekar postavi dijagnozu – odredi UZROK kašlja i odredi odgovarajuću terapiju. Često se dešava da osnovni uzrok kašlja (a to su najčešće virusi) NE možemo da izlečimo, ali kašalj moramo ublažiti i pomoći detetu da se izbori sa primarnim uzrokom kašlja. Tu pomažu lekovi koji sadrže biljne ekstrakte, a važno je odabrati preparat koji pomaže detetu, ali i da je bezbedan za primenu u dečjem uzrastu.

BRONCHOSTOP®SIRUP

 

  • Šta je BRONCHOSTOP® SIRUP

Radi se o leku koji sadrži dve aktivne supstance: suvi ekstrakt biljke timijana i ekstrat korena belog sleza.

Koren belog sleza vekovima se koristi za suzbijanje kašlja! Ekstrakt belog sleza oblaže sluzokožu grla, “pokriva” ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj na kašalj, i tako pomažu u borbi sa dosadnim, suvim neproduktivnim kašljem.

Timijan je biljka koja se takođe veoma dugo koristi za lečenje upala respiratornih organa i smirivanje kašlja. Sadrži supstance koje smiruju zapaljenje sluznice gornjih respiratornih puteva samim tim olakšava iskašljavanje sluzi i tako olakšava disanje.

Timijan takođe sadrži ekstrakt koji suzbijaja rast mikroorganizama u sluzokoži, pa pomažu detetu da se izbori sa ” mikronapadačima”. Ovaj antiseptični efekat timijana se koristi i u proizvodnji kvalitetnih pasta za zube i rastvora za negu usne duplje.

Lekoviti sastojci Bronchostop® sirupa  pomažu da se sekret (“šlajm”) lakše izbaci iz gornjih repsiratornih puteva, a to pomaže u borbi sa dosadnim kašljem, ali i “nakupljenim” sekretom u disajnim organima.

Dakle, ovo je jedan od retkih sirupa koji ublažava nadražajni kašalj, ali i omogućava iskašljavanje u slučaju produktivnog kašlja.– dakle, Bronchostop pomaže kod svih vrsta kašlja.

  • Kako Bronchostop® sirup pomaže da se oštećena sluzokoža oporavi a kašalj smiri?

Tako što dete ređe kašlje jer je Bronchostop® sirup sadrži timijan koji je vekovima poznat kao ekspektorans i olakšava iskašljavanje sluzi. Koren belog sleza, koji se nalazi u Bronchostop® sirupu se pokazao kao efikasan u olakšavanju suvog kašlja, jer formira zaštitini sloj na iritiranoj sluznici i tako eliminiše nadražaj na kašalj. Smanjuje se efekat nadražaja već oštećene sluzokože koja je razorena virusom. Svaki napad suvog kašlja dodatno oštećuje već oštećenu sluznicu disajnih organa. Zato receptori za kašalj postaju još više izloženi i nadraženi, pa se kašalj pojačava i zatvara se “začarani krug” sve jačeg oštećenja sluzokože disajnih organa. Smanjenjem nadražaja, Bronchostop® sirup pomaže isceljenje obolele sluzokože disajnih puteva.

  • Kako se koristi?

Deci uzrasta od 4 do 12 godina daje se 5 mL svaka tri do četiri sata,  najviše 6 puta dnevno; i ne više od 30mL na dan (maksimalna dnevna doza je dakle 30 mL).

Odrasli i deca starija od 12 godina: 10 mL svaka tri sata, najviše 6 puta dnevno, i ne više od 60mL na dan (maksimalna dnevna doza je 60mL).

NE daje se deci koja su mlađa od 4 godine.

Najbolje i najsigurnije  je da to bude kad je dete završilo sa jelom i pićem, ili bar jedan sat pre sledećeg obroka. Kod upornog kašlja koji budi dete, poslednju dozu treba dati neposredno pred spavanje, da bi dete moglo lakše da zaspi i da bi efekat potrajao što duže tokom noći kada se nadražajni kašalj obično pojačava.

Ako zatreba (kod onih koji neće da progutaju sirup) Bronchostop® sirup se može rastvoriti u vodi ili mlakom (nikako vrelom) čaju koji dete voli.

  • Ima li Bronchostop sirup neželjenih dejstava?

Svaka supstanca koja ima lekovita svojstva može imati i neželjene efekte.

Neželjeni efekti su mogući jedino u slučaju preosetljivosti na neki od sastojaka sirupa.

Ukoliko postoje bilo kakve nejasnoće i dileme, najbolje se, pre upotrebe leka, posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

  • Mogu li ga koristiti odrasli?

Mogu!

Praktično sve što važi za decu, važi i za nas odrasle, a pored Bronchostop® sirup-a postoji i Bronchostop® Sine sirup koji ne sadrži akohol, ni šećer i samim tim se može koristiti kod osoba kod kojih je kontrainikovana upotreba istog. Pogodan je npr. za dijabetičare.

Bronchostop se može naći još u obliku Bronchostop® pastila koje su namenjene za oromukozalnu upotrebu (sisati da se pastila rastopi u ustima) i mogu da pomognu u borbi sa kašljem. Praktične su za primenu i pogodne su za osobe koje ne žele da ih kašalj ometa u različitim životnim okolnostima (npr. na poslu, u pozorištu/bioskopu, tokom putovanja…) .

Detaljno pročitajte uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Bronchostop

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA