Kako sprečiti grip i ostale zimske infekcije

Nema boljeg načina za očuvanje zdravlja od prevencije – sprečavanja da se bolest desi. To je posebno važno kad su virusne infekcije u pitanju, a grip je jedna od njih.

Foto: Pixabay

Sprovođenja uobičajenih higijenskih mera (redovno pranje ruku, provetravanje prostorija, izbegavanje zatvorenih prostora sa mnogo ljudi, nošenje zaštitnih maski…) je svakako veoma važno, ali se time nećemo ovde detaljnije baviti, već ćemo odgovoriti na najčešća pitanja roditelja!

Da li grip utiče na imunitet?

Utiče i to veoma loše!

Virus gripa dovodi do značajnog „pada“ detetovog imuniteta tako što direktno napada ćelije koje imaju zadatak da eliminišu virus. To rade i mnogi drugi virusi, ali je grip jedan od „šampiona“ u ovom poslu.

Može li grip da se spreči vakcinom?

Vakcinacija je najbolji način sprečavanja gripa!

Vakcina protiv gripa je bezbedna (osim retkih izuzetaka koje lekar koji prati dete dobro zna), odlično osmišljena i dostupna. Jednostavno se primenjuje, a uz minimalnu neprijatnost, dete se efikasno štiti od gripa. Postoje vakcine protiv gripa koje se daju “na nos”, što je prirodniji i bezbolan način imunizacije (imitira se prirodni put dobijanja gripa). Nažalost, te vakcine još nema kod nas.

U svetu se vodi kampanja da se što više ljudi (i dece) vakciniše. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje vakcinaciju sve dece starije od šest meseci! Stari koncept, da se vakcinišu samo rizične grupe, napušten je – svi smo u rizičnim grupama. Virus gripa ne bira, a svako ko ga jednom “zaradi”,  zna kako je mala neprijatnost primiti “bocu”, u odnosu na gripozno mučenje.

Daje se jednom godišnje (svake godine pred nastupajuću sezonu), a oni koji se prvi put vakcinišu treba da prime DVE doze sa razmakom od mesec dana.

Može li vakcina da “omane”?

Može, ali se to srećom retko dešava. Eksperti virusolozi predviđaju koji će sojevi (vrste virusa) biti aktielni u sezoni gripa pa se tako i priprema vakcina. Kada oni „omanu“ , može i vakcina da „omane“.

NE postoji vakcina koja daje 100% zaštitu, ali je vakcina protiv gripa ipak jedna od najefikasnijih.

Ima li vakcina za druge zimske viruse?

Nažalost NEMA!

Da li beta glukani mogu pomoći za prevenciju gripa i zimskih infekcija?

Beta 1-3, 1-6 glukani MOGU da pomognu u prevenciji virusnih infekcija koji napadaju disajne organe – tu nema dileme!

Oni deluju na imunološki odgovor na viruse izuzetno stimulativno tako što naoružavaju ćelije – „vojnike“ (makrofagi, dendritične ćelije, limfociti i neutrofili), koji eliminišu viruse. Ovi beta glukani pojačavaju odbrambenu reakciju organizma i na bakterije i gljivice, a praktično nemaju neželjnih efekata, što je potvrđeno brojnim medicinskim istraživanjima kod dece i odraslih.

Beta 1-3, 1-6 glukani dakle podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“ imunitet onda kada je on previše aktivan, na primer kod alergija! O tome ćemo nešto više na proleće.

Beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“imunitet onda kada je on previše aktivan! E to su zapravo alergije – „preaktivan“ imunitet koji u kontaktu sa alergenom uzrokuje alergijske bolesti.

Koji su beta glukani najbolji?

Najbolji i najefikasniji, kada pričamo o zdravlju imuniteta, su beta 1-3, 1-6 glukani koji su dobijeni iz pekarskog kvasca, a takav je CLARICELL junior!

„Razgranata“ struktura beta 1-3, 1-6 glukana (dobijenih iz pekarskog kvasca) im omogućava najbolji efekat na imunitet, tako što povećava efikasnost interakcije sa ključnim ćelijama imunog odgovora! Tako beta glukani iz pekarskog kvasca efikasno naoružavaju ćelije imunog sistema i spremaju ih za borbu sa uzročnicima infekcija, uključujući i viruse.

Ima li beta 1-3, 1-6 glukana u našoj ishrani?

Nažalost ih nema ni približno toliko koliko bi nam trebalo!

U decenijama iza nas su kvasne gljivice bukvalno proterane iz hrane, različitim tehnološkim procesima u skladištenju i obradi namirnica, tako da beta 1-3, 1-6 glukana praktično nema u hrani koju jedemo (ili ih ima u zanemarljivim količinama)!

Između ostalih brojnih uzroka (uzimanje nekvalitetne i „hiperkalorijske“ hrane, nedovoljna fizička aktivnost, nedovoljno sna, zagađenje…), i ovo je jedan od razloga za drastičan pad „kolektivnog“ imuniteta koji je u prethodnih nekoliko decenija doveo do globalnog povećanja broja alergijskih bolesti, autoimunih oboljenja, ali i infektitivnih bolesti.

A vitamin d?

Vitamin D (preciznije vitamin D3) je izuzetno važan za mnoge vitalne fukcije organizma, uključujući i zdrav imunitet!

Ovaj vitamin DIREKTNO stimuliše odbrambeni sistem u borbi protiv virusa, ali na DRUGAČIJI način od beta glukana. Slobodno se može reći da bez vitamina D3 NEMA zdravog imuniteta, a kako se on stvara u koži (pod dejstvom UV zraka) zimi ga ima manje!

To je jedan od razloga zašto smo zimi osetljiviji na virusne infekcije!

Da li je dobra kombinacija beta glukana i vitamina d?

To je IDEALNA kombinacija za jak imunitet!

Beta 1-3, 1-6 glukani iz pekarskog kvasca i vitamin D3 imaju sinergistički efekat na imunitet, tako što se međusobno dopunjuju  i tako otvaruju maksimalni pozitivni uticaj na odbrambenu sposobnost organizma u borbi sa virusima!

U preparatu Claricell junior  se zato i nalaze najbolji beta glukani iz pekarskog kvasca, ZAJEDNO sa dnevnom dozom vitamina D3 što ga čini jedinstvenim u borbi sa zimskim virusima.

Koja je to optimalna dnevna doza Beta glukana iz pekarskog kvasca u sezoni prehlada i alergija za decu?

Studija koja je sprovedena na 156 dece uzrasta 1 do 4 godine, pokazala je da su doze od 35 mg i 75 mg bile skoro jednako efikasne kod praćenja simptoma infekcija. Naime, ustanovljeno je da su obe doze dovele do 4 puta većeg broja zdrave dece, u odnosu na kontrolnu grupu.

Zaključak je da je istina negde “ na sredini”, to jest 50 mg je optimalna dnevna doza za sezonu prehlada ili alergija kod dece, znači jedna pastila dnevno!

Ima li neželjenih efekata?

Oni su IZUZETNO retki (na nivou placeba) i prolazni!

Sve što unosimo na usta (čak i lekovi za lečenje alergija) mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se ona može desiti i ovde, ali se to, srećom (kao što smo već naglasili) veoma, veoma retko dešava.

Da li postoji neko vremensko ograničenje za uzimanje beta glukana – može li se organizam zasititi?

NE postoji “zasićenje” organizma beta 1-3, 1-6 glukanima – dakle, NEMA vremenskog ograničenja za uzimanje beta glukana iz pekarskog kvasca!

Već smo pomenuli da neželjenih efekata praktično nema, tako da se Claricell junior može bezbedno davati, bez vremenskog ograničenja – naravno uz poštovanje preporučene doze.

 Tekst je napisan u saradnji sa brendom Claricell

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA