Kako se izboriti sa prehladama i prolećnim alergijama

Kako je zima bila relativno topla, alergija na polen je takođe stigla, pa ima zaista mnogo dece (ovo važi i za odrasle) kojim treba pomoći. O virusnim infekcijama smo već pisali, a sad je vreme da odgovorimo na vaša pitanja koja su vezana za ulogu beta glukana kod prolećnih alergija.

Foto: Pixabay

Izlazimo iz zime, ali su “zimske bolesti” i dalje tu! Gripa i dalje ima, ali je mnogo dece koja imaju virusne infekcije disajnh organa (prehlade i ostale respiratorne infekcije).

Kako je zima bila relativno topla, alergija na polen je takođe stigla, pa ima zaista mnogo dece (ovo važi i za odrasle) kojim treba pomoći. O virusnim infekcijama smo već pisali, a sad je vreme da odgovorimo na vaša pitanja koja su vezana za ulogu beta glukana kod prolećnih alergija.

Kako nastaje alergija na polen?

Reakcija antitela (posebni proteini koje proizvode imunološke ćelije) i antigena (koji stiže u organizam spolja) se naziva imunološka reakcija. Cilj imunološke reakcije je da se organizam odbrani od nezvanih gostiju, ali se kod određenog broja dece razvija neželjena reakcija tokom koje se stvara posebna vrsta antitela koja dovode do alergije. Alergijska reakcija je, dakle, neželjena imunološka reakcija posebne vrste antitela (iz IgE klase) i antigena koje se sada naziva alergen. Prema tome alergen je antigen (ono što stiže iz naše okoline) koji kod predisponirane dece (dece sa atopijskom konstitucijom) dovodi do alergijske reakcije.

Koji je mehanizam delovanja beta glukana kod alergija i prehlada?

Beta 1-3, 1-6 glukani pomažu naš imuni sistem na mnogo načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija!

Beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama (uključujući i aktuelne respiratorne virusne infekcije), ali optimizuju – „uravnotežuju“ imunitet onda kada je on previše aktivan! E to su zapravo alergije – „preaktivan“ imunitet koji u kontaktu sa alergenom uzrokuje alergijske bolesti.

Ovaj neverovatno važan imunomodulatorni efekat beta 1-3, 1-6 glukana je dokazan brojnim medicinskim istraživanjima, koja imaju isti zaključak: Beta 1-3, 1-6 glukani POMAŽU u ublažavanju simptoma i znakova alergije na polen (polenske kijavice) – i kod dece i kod odrasih!

Da li je merljivo poboljšanje simptoma prolećnih alergija uz upotrebu preparata Claricell Junior?

 

Da jeste, sa 27% smanjenja alergijskih tegoba i 52% smanjenja jačine tegoba , smanjenjem nazalnih i okularnih alergijskih tegoba, poboljšanjem Indeksa kvaliteta života za 56%. To je pokazala studija iz 2012. godine na 48 ispitanika sa alergijskim tegobama kojima su uporedo davani Claricell I placebo.

Da li su svi beta glukani isti?

NISU!

Najbolji i najefikasniju su beta 1-3, 1-6 glukani koji su dobijeni iz pekarskog kvasca, a takav je CLARICELL junior!

Njihova „razgranata“ struktura im omogućava najbolji efekat na imunitet, pa je i efikasnost pomoći u borbi sa polenskom alergijom izuzetno značajna!

Da li je dobra kombinacija beta glukana i vitamina d?

To je IDEALNA kombinacija za jak imunitet!

Beta 1-3, 1-6 glukani iz pekarskog kvasca i vitamin D3 imaju sinergistički efekat na imunitet, tako što se međusobno dopunjuju  i tako ostvaruju maksimalni pozitivni uticaj na odbrambenu sposobnost organizma u borbi sa virusima!

preparatu Claricell junior  se zato i nalaze najbolji beta glukani iz pekarskog kvasca, ZAJEDNO sa dnevnom dozom vitamina D3 što ga čini jedinstvenim u borbi sa zimskim i prolećnim virusima.

Koja optimalna dnevna doza za decu u sezoni prehlada i alergija za decu?

Nekoliko odlično osmišljenih i sprovedenih istraživanja je pokazalo je da su doze od 35 mg  75 mg bile praktično jednako efikasne kod dece.

Zaključak je da je istina negde “na sredini”, pa je zaključeno da je 50 mg optimalna dnevna doza za sezonu prehlada ili alergija kod dece, znači jedna pastila dnevno!

Ima li neželjenih efekata?

Oni su IZUZETNO retki (na nivou placeba) i prolazni!

Sve što unosimo na usta (čak i lekovi za lečenje alergija) mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se ona može desiti i ovde, ali se to, srećom (kao što smo već naglasili) izuzetno retko dešava.

Koliko dugo treba da se uzimaju beta glukani iz pekarskog kvasca?

Najbolje je započeti njihovo uzimanje PRE početka sezone alergija, a NEMA ograničenja za njihovu primenu!

I kad prođe sezona alergija, beta 1-3, 1-6 glukane treba uzimati, imajući u vidu da su oni dokazani pomoćnici imuniteta u borbi sa virusima i bakterijama.

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Claricell

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA