Kako povećati samopouzdanje kod tinejdžera

Da li ste znali da 85 posto svetske populacije ima nisko samopouzdanje? Ako vaš tinejdžer ima problema sa niskim samopouzdanjem, dobro je objasniti mu da nije jedini.

samopuzdanje px
  • Prepoznati nesigurnost

Zbog čega je detetu neprijatno ili zašto se stidi? Da li su razlog tome bubuljice, drug u školi ili neko drugo negativno iskustvo? Neka dete zapiše sve što ga čini inferiornim, čega se stidi ili mu smeta. A zatim neka promisli šta može da uradi da promeni tu situaciju (ukoliko zavisi od njega), šta mu je potrebno u tom trenutku da bi se osećao bolje, a onda neka pocepa papir! Osećaj je tako dobar! Psiholozi preporučuju ovu metodu kako bi dete upoznali sa problemima i ukazali mu kako da ih prevaziđe.

  • Priznavanje svojih grešaka

Niko nije savršen. U nekom trenutku našeg života, svi smo grešili! To je stvarnost. Najbolja stvar koju adolescent može da uradi je da prepozna grešku, i preduzme ono što je potrebno da je izbegne u budućnosti. Kako savršenstvo ne postoji naučite dete da bude ponosno na dobro obavljen zadatak, a ne da teži apsolutnom savršenstvu.

  • Podstičite decu da rade ono što vole i što ih čini srećnima

Ovo će im se naročito dopasti – da uživaju i rade ono što vole i zbog čega se osećaju dobro. To može biti omiljeni sport, izlazak sa prijateljima, izlet u prirodi, slušanje muzike. Omiljene aktivnosti nam pomažu da se opustimo, da dovedemo sebe u dobro stanje, da se povežemo sa ljudima, a to pozitivno utiče i na naše samopouzdanje.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA