Kako povećati samopouzdanje kod tinejdžera

Da li ste znali da 85 posto svetske populacije ima nisko samopouzdanje? Ako vaš tinejdžer ima problema sa niskim samopouzdanjem, dobro je objasniti mu da nije jedini.

samopuzdanje px
  • Kako se uči strpljenje?

Većina mladih se plaši neuspeha, zbog čega ne žele ni da pokušaju da nešto urade. Važno je objasniti im da neuspeh ustvari i ne postoji, već da negativan rezultat predstavlja učenje da sledeći put urade nešto drugačije. Sticanje samopouzdanja ne događa se preko noći. Samopouzdanje se neguje, ono raste – malo po malo svakog dana, meseca, godine.

  • Pronaći ravnotežu

Izgradnja samopouzdanja je pitanje održavanja ravnoteže. Kao što nisko samopouzdanje može da naškodi, tako i previše samopouzdanja može sprečiti mladu osobu da postigne šta je naumila.

  • Bez upoređivanja s drugima

Objasnite svom tinejdžeru da ne treba da se upoređuje sa drugima, da je važno da posmatra vlastiti život, ne život najboljeg prijatelja, starijeg brata ili neke slavne ličnosti. Uvek će biti neko lepši, pametniji i bogatiji, ali će uvek biti i onih manje atraktivnih, manje inteligentnih i manje bogatiih od nas. Ono što je važno je da pratimo svoj napredak, koliko smo svakog dana bolji, da se fokusiramo na svoje ciljeve i snove.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA