Kako pomoći detetu u prevenciji infekcija aktuelnim virusnim infekcijama

Svedoci smo da pored pandemije Covida 19 “haraju” i drugi jesenje-zimski virusi. Kao da su svi oni respiratorni virusi sada odjednom navalili usred pandemije!

Foto: Canva

Nema boljeg načina za očuvanje zdravlja od prevencije – sprečavanja da se bolest desi. To je posebno važno kad su virusne infekcije u pitanju, a naročito kada se radi o Covidu-19 i ostalim respiratornim infekcijama

Sprovođenje opštih zaštitnih mera (držanje distance, nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku, provetravanje prostorija, izbegavanje zatvorenih prostora sa mnogo ljudi) je svakako veoma važno, ali se time nećemo ovde detaljnije baviti, već ćemo odgovoriti na najčešća pitanja roditelja koja su vezana za jačanje imuniteta kod dece koju napadaju virusi koji izazivaju infekcije disajnih organa.

Da li respiratoni virusi utiču na imunitet?
Nažalost većina virusa slabi imunitet dece!
SARS COV-2 (izazivač Covida-19) dovodi do značajnog oštećenja imuniteta kod odraslih, srećom daleko ređe kod dece! To rade i mnogi drugi jesenje-zimski virusi, nažalost često kod dece, pa je pravo vreme da se priča o zdravom dečjem imunitetu.

Mogu li se deca vakcinisati protiv Covida-19?
Vakcinacija je najbolji način sprečavanja infektivnih bolesti, pa i Covida-19. Deca od 12 godina i starija (uz odobrenje nadležnog pedijatra) treba i mogu da se vakcinišu odobrenom vakcinom (Pfizer BioNTech). Pored sprečavanja oboljevanja i komplikacija, vakcinacijom se značajno smanjuje širenje virusa sa dece na odrasle!

Isto važi i za vakcinu protiv sezonskog gripa – ona je efikasna i pouzdana, a jedan od razloga zašto gripa nije bilo prošle sezone (pored zaštitinih mera) jeste i znčajan broj vakcinisanih!

Ima li vakcina za druge zimske viruse?
Nažalost NEMA!

Kako ojačati imunitet deteta?
Zdrav imunitet počiva na zdravoj ishrani (bogatoj voćem, povrćem, namirnicama koje su bogate vlaknima, hranom koja sadrži zdrave proteine…), zdravom snu i zdravoj i redovnoj fizičkoj aktivnosti! Za ova TRI stuba imuniteta NEMA zamene.

Da li ipak treba davati suplemente?
Skoro SVE se nalazi u pravilno odabranim i pripremljenim zdravim namirnicama, ali svakako treba redovno davati vitamin D3, a uz njega i beta glukane koji pomažu imunitet. Kada nema dovoljno cinka u hrani i prirodnih probiotskih namirnica, dodavnje probitika koji stimulišu imunitet i cinka ima smisla.

Ima li beta 1-3, 1-6 glukana u našoj ishrani?
Nažalost ih nema ni približno toliko koliko bi nam trebalo! U decenijama iza nas su kvasne gljivice bukvalno proterane iz hrane, različitim tehnološkim procesima u skladištenju i obradi namirnica, tako da beta 1-3, 1-6 glukana praktično nema u hrani koju jedemo (ili ih ima u zanemarljivim količinama.

Da li beta glukani mogu pomoći u prevenciji jesenjih i zimskih virusnih infekcija?
Beta 1-3, 1-6 glukani MOGU da pomognu u prevenciji virusnih infekcija koje napadaju disajne organe – tu nema dileme! Oni deluju na imunološki odgovor na viruse izuzetno stimulativno tako što naoružavaju ćelije – „vojnike“ (makrofagi, dendritične ćelije, limfociti i neutrofili), koji eliminišu viruse. Ovi beta glukani pojačavaju odbrambenu reakciju organizma i na bakterije i gljivice, a praktično nemaju neželjnih efekata, što je potvrđeno brojnim medicinskim istraživanjima kod dece i odraslih.
Beta 1-3, 1-6 glukani dakle podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“ imunitet onda kada je on previše aktivan, na primer kod alergija (aktuelna je alergija na ambroziju).

Koji su beta glukani najbolji?
Najbolji i najefikasniji, kada pričamo o zdravlju imuniteta, su beta 1-3, 1-6 glukani koji su dobijeni iz pekarskog kvasca, a takav je CLARICELL junior!
„Razgranata“ struktura beta 1-3, 1-6 glukana (dobijenih iz pekarskog kvasca) im omogućava najbolji efekat na imunitet, tako što povećava efikasnost interakcije sa ključnim ćelijama imunog odgovora! Tako beta glukani iz pekarskog kvasca efikasno naoružavaju ćelije imunog sistema i spremaju ih za borbu sa uzročnicima infekcija, uključujući i viruse.

A vitamin D?
Vitamin D3 je izuzetno važan za mnoge vitalne funkcije organizma, uključujući i zdrav imunitet! Ovaj vitamin DIREKTNO stimuliše odbrambeni sistem u borbi protiv virusa, ali na DRUGAČIJI način od beta glukana.

Da li je dobra kombinacija beta glukana i vitamina d?
To je IDEALNA kombinacija za jak imunitet! Beta 1-3, 1-6 glukani iz pekarskog kvasca i vitamin D3 imaju sinergistički efekat na imunitet, tako što se međusobno dopunjuju i tako otvaruju maksimalni pozitivni uticaj na odbrambenu sposobnost organizma u borbi sa virusima!
U preparatu Claricell junior se zato i nalaze najbolji beta glukani iz pekarskog kvasca, ZAJEDNO sa dnevnom dozom vitamina D3 što ga čini jedinstvenim u borbi sa zimskim virusima.

Koja je to optimalna dnevna doza Beta glukana iz pekarskog kvasca u sezoni prehlada i alergija za decu?
50 mg je optimalna dnevna doza za pomoć u prevenciji virusnih infekcija kod dece, znači jedna pastila dnevno!

Ima li neželjenih efekata?
Oni su IZUZETNO retki (na nivou placeba) blagi i prolazni! Sve što unosimo na usta (čak i lekovi za lečenje alergija) mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se ona može desiti i ovde, ali se to, srećom (kao što smo već naglasili) veoma, veoma retko dešava.

Da li postoji neko vremensko ograničenje za uzimanje beta glukana?
NE postoji “zasićenje” organizma beta 1-3, 1-6 glukanima – dakle, NEMA vremenskog ograničenja za uzimanje beta glukana iz pekarskog kvasca!

Već smo pomenuli da neželjenih efekata praktično nema, tako da se Claricell junior može bezbedno davati, bez vremenskog ograničenja – naravno uz poštovanje preporučene doze.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Claricell

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA