Kako odabrati najbolju mlečnu formulu za vašu bebu?

Dojenje odnosno majčino mleko je najbolja ishrana za svaku bebu. Svi pedijatri preporučuju da majke obavezno doje, ukoliko imaju mleka.

Foto: Medis

 

Od količine i kvaliteta majčinog mleka zavisi i kada treba da se krene sa dohranom bebe. Iako mlečne  formule  po sastavu nisu iste kao majčino mleko, napravljene su tako da u potpunosti zadovolje energetske i nutritivne potrebe odojčeta.
Majke koje su odlučile da ne doje, isto kao i one koje nemaju dovoljno mleka ili kod kojih je laktacija prestala, uvek se nalaze pred teškom odlukom – koju formulu odabrati.

Savet:

 

Krenite sa jednom formulom nedelju – dve dana, pa vidite da li vašem mališanu to odgovara. Naravno, biraćete broj 1, 2 ili 3 u skladu sa starošću svog deteta. Pre svega treba da ga osluškujete, jer u najranijem dobu nije svaki plač negodovanje. Ponekada su čak i bebe premorene, pa zato plaču. Zato obratite pažnju na sve znakove koje vam vaša beba daje. Da bi vaše dete raslo s ljubavlju, potrebna mu je kvalitetna mlečna formula.

Birajte samo najkvalitetnije mlečne formule u limenkama

 

Kada birate mlečnu formulu za svoju bebu, želite da bude dokazano efikasna u rešavanju najčešćih tegoba odojčadi povezanih sa varenjem (stomačni grčevi, vraćanje hrane, česta glad, alergije, zatvor). Zato je od izuzetne važnosti proces proizvodnje i kvalitet sastojaka u fomuli.

Većina mlečnih formula prolazi kroz procese rigoroznih kontrola, a njihov kvalitet i efikasnost je neophodno sačuvati na duži vremenski period. Tako, na primer, Novalac mlečne formule, koje se proizvode u Francuskoj i Nemačkoj, prolaze kroz visok stepen bezbednosti u čitavom procesu pripreme, a zatim i više od 700 kontrolnih testova. Fizikalna, hemijska i mikrobiološka kontrola sirovina, mleka, vode, opreme, postupka obrade i gotovih proizvoda je veoma stroga. EU propisi moraju strogo da se poštuju kako bi se bilo koji proizvod našao na policama radnji, a naročito su stroge procedure za odobrenje puštanja u promet proizvoda za bebe.

Sami sastojci su višeg kvaliteta od propisanog: isključivo sveže mleko dolazi samo iz najboljih mlekara, kod kojih postoji kontrola hranjenja krava. Naime, kravama od kojih se dobija mleko ne sme da se daje hrana koja sadrži brašno životinjskog porekla. Takođe se velika pažnja poklanja sprečavanju prisustva raznih zagađivača, kao što su dioksin, pesticidi, nitrati. Svi sastojci koji se nalaze u mlečnoj formuli Novalac potiču iz izvora koji nisu genetski modifikovani. Sve to obezbeđuje najviši kvalitet tokom čitavog procesa pripreme i proizvodnje ovih formula.

Kvalitet pakovanja

 

Mlečne formule Novalac pakuju se u limenke:

  • 100% štite od spoljašnjih uticaja
  • ne propuštaju vodu, gasove, paru i mikroorganizme
  • štite od svetlosti
  • sekundarna ambalaža nije potrebna, a limenka se dobro reciklira
  • dobro čuvanje posle prvog otvaranja (poklopac koji dobro dihtuje)
  • praktična, higijenska i jednostavna upotreba, prihvatljiva za potrošača

Prelazak na formulu: iznenadni plač u sred obroka

 

Zavisno od uzrasta i potreba deteta mlečne formule se razlikuju po sastavu, kalorijskoj vrednosti, svarljivosti, mirisu, ukusu. Postoje i formule čiji se ukus ne razlikuje od ukusa majčinog mleka, pa je bebe rado prihvataju. Kada jednom odaberete formulu i počnete da je dajete mališanu, nemojte odmah da pomislite da njegov/njen plač znači da se vašoj bebi ne dopada formula. Plač može da se dogodi usled grčeva koji prate bebe u prvim mesecima ( 0 – 6 meseci), jer se pojačava rad creva pa dolazi do manjih bolova u stomačiću. To je prirodni fenomen, pa ne treba odmah menjati formulu koju ste odabrali.

AC – anticolic formula

Sada na tržištu možete naći i formulu koja je napravljena specijalno za bebe sa kolikama. Ova formula smanjuje učestalost i trajanje plača, a količina laktoze je prilagođena odojčetu i smanjuje gasove u tankom crevu bebe, pa time i sprečava stomačne grčeve. Samo obratite pažnju na oznaku AC (anticolic) na limenci formule.

AR – „Bljuckanje posle obroka : reflux ili alergija ?

 

Ukoliko vaša beba vraća hranu više puta na dan, odnosno „bljucka“ hranu posle svakog obroka,

problem je najverovatnije u kiselini u želucu. Ako se to ponavlja iz dana u dan, a da beba pri tom i plače, uzmite formulu sa oznakom AR (antireflux). To je jedina mlečna formula sa kukuruznim skrobom, koji pomaže da se hrana zgrušava tek u želucu, a ne u flašici, a pri tom ne utiče na varenje, tako da obezbeđuje nesmetano hranjenje bebe.

Ukoliko je pedijatar utvrdio da je beba preosetljiva odnosno alergična na proteine kravljeg mleka, što se manifestuje kroz preteran plač, grčeve, proliv ili zatvor, svrab na koži, obavezno potražite formulu Novalac Allernova AR . Ona ne sadrži laktozu, pa je mogu piti i deca sa intolerancijom na laktozu.

Uz ove formule možete da se posavetujete sa pedijatrom kako bebi da masirate stomačić i tako potpomognete varenje i smirite grčeve, a majčin dodir će svakako dodatno uticati na zadovoljstvo i smirivanje vašeg anđela.

 

IT – Kada beba ima zatvor

A šta raditi kada beba ima zatvor, pa ima stolicu svega dva puta nedeljno? Šta kada se mnogo napinje i plače zbog toga? Masaža stomačića će svakako pomoći i u ovom slučaju, ali rešenje je u mlečnoj formuli koja sadrži povećanu dozu laktoze i magnezijuma. Ove dve komponente olakšavanju pražnjenje creva i sprečavaju zatvor kod odojčadi. Obratite pažnju na oznaku IT na mlečnoj formuli.

Savet dana: svakodnevno mazite i ljubite svoju bebu, jer će uz pravilnu ishranu najboljeg kvaliteta, to značajno uticati na njen rast i razvoj u srećno i zdravo dete. Rastimo s ljubavlju!

Važne napomene!

Dojenje (bez dodavanja vode ili drugih namirnica) je najbolji način ishrane za decu do šest meseci starosti. Mleko Novalac se može koristiti samo na osnovu saveta zdravstvenih radnika nezavisnih od proizvođača hrane, koji se brinu o zdravlju odojčeta ili majke, a na bazi individualnih posebnih potreba za rast i razvoj odojčeta.

Promo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA