Kako mama može da napuni baterije bez osećaja krivice?

Značenje pojma ‘’majka’’ je praktično beskrajno. Majka je zaštitnik, vaspitač i prijatelj. Majka je nesebičan, dobar čovek koji mora žrtvovati mnoge svoje potrebe i želje radi potreba svoje dece.

Radite nešto  svakodnevno što vam ispunjava dušu i čini vas srećnom

Sreću čine male stvari – nije fraza. To mame najbolje znaju. Onaj trenutak kada ujutru ustanu pre svih i na brzinu sebi skuvaju kafu, kako bi mogle na miru da uživaju sa sobom i svojim mislima – makar to trajalo i 5-10 minuta. Jednostavno se opuste, ne razmišljaju ni o čemu i to je to. Jutro bez stresa – dosta za malo sreće!

Postoji puno opcija da u toku dana barem na kratko ugodite sebi – od uživanja na otvorenom do opuštajuće kupke u kadi na kraju dana (ili u sred dana, kada deca spavaju). Verovale ili ne, ovo će vam zaista pomoći da se osećate bolje u vezi sa sobom i roditeljstvom. Ovi mali trenuci kada možete fino da napunite baterije značiće puno i vama i vašoj porodici. Razlika se itekako oseti!

Vodite računa o svom zdravlju i izgledu

Čini se da ne postoji veći izazov u životu jedne žene nego da vodi računa o sebi u svakom smislu onda kada postane mama. Nije fraza da se mame često ‘’zapuste’’. Znamo, reći će da nemaju vremena, više ih ne zanima ulepšavanje, imaju preča posla, samo da su deca živa i zdrava i slično. Greška. Da li znate da vaša deca uče ugledajući se na vas? Deca gledaju šta vi radite i isto to rade ona. To je prosto tako.

Da li želite da im pošaljete poruku da ne treba sutra da brinu o sebi? Da treba da zapostave sebe? Da su svi drugi preči od njih samih?

Na kraju krajeva, voditi računa o svom izgledu, a naročito o zdravlju, je veoma važno iz više razloga. U prirodi žene je da teži ka tome da bude lepa i negovana. To automatski podiže raspoloženje i osećaj smirenosti. Žena koja ne vodi računa o sebi sigurno nije 100% zadovoljna žena.

Mama ste i potpuno je logično da ste pod stresom. Nespavanje noćima, nosanje bebe dan i noć, brige oko toga da li je sve u redu sa vašom bebom (detetom), i tako u nedogled. Ako na to dodamo i manjak vremena za spremanje zdravih obroka (naročito ako vam je beba još mala i nije prešla na čvrstu hranu) – dobijamo i to da se vi nezdravo hranite. Manjak fizičke aktivnosti zbog nedostatka vremena – samo još jedna nuspojava roditeljstva. Vaše lice i telo snose danak.

Kažu da se mame poznaju po tamnim podočnjacima i borama ‘’sekiracije’’ na čelu. Nemate razloga da se ne oduprete ovim ‘’nuspojavama’’ roditeljstva. Odvojte barem nekoliko minuta vremena u toku dana da uradite neke lagane vežbe za zatezanje. Trudite se da počnete da kuvate zdrave obroke. Ovo će značiti i vama i vašoj deci kada pređu na čvrstu hranu. A da svom licu opet vratite onaj sjaj od perioda pre nego što ste postale mame, najbolje prirodno rešenje za bore i podočnjake vam definitivno može puno olakšati posao.

Ne zaboravite da je zdrava, negovana i nasmejana mama – najbolja mama! Ovo naročito važi za mame koje imaju ćerke, koje se ugledaju na njih.

Izbegavajte da ‘’jedva čekate da nešto prođe’’

Život je kratak. Umesto da želite da neko vreme ili trenutak što pre prođu kako biste mogli ovo ili ono, prigrlite i iskoristite svaki trenutak u svom životu! Svaka situacija ima svoje izazove. Umesto da negativno posmatrate te izazove, okružite se pozitivnim i vedrim ljudima koji vam mogu pomoći da ih prođete. Pre svega, naoružajte se pozitivnim mislima i snagom, verom i nadom da će sve biti u redu. Prigrlite svoje probleme i uspešno pređite na drugu stranu obale.

Činjenica je da se život ne sastojci samo od lepih stvari. I neke manje lepe stvari su tu sa razlogom. Da vas ojačaju, učvrste i da vam pokažu koliko možete. Da otkrijete sve svoje mogućnosti i sposobnosti. Da vidite da sve može da se reši. I da nakon toga budete duplo zahvalniji na svemu što imate.

Budite zahvalne

Usred prljavog veša, pripreme hrane, pelena, dece koja vas vuku, bore se oko igračaka i nedostatka sna – budite zahvalne. Čak i ako se osećate kao da živite u neprestanoj magli, zahvalnost može promeniti način na koji se osećate i razmišljate o životu uopšte.

Uloga mame nije laka i niko ne očekuje da vi budete potpuno zadovoljne sobom i svojom porodicom. Ali zahvalnost onim što imate, to može puno da vas umiri i oraspoloži. Prestanite da gledate samo negativne stvari i budite zahvalne na puno pozitivnih stvari koje imate. Svako ih ima. Samo treba da ih pronađe i da u njima uživa.

Ali zapamtite, i mame imaju potrebe. Ako želite da se dobro brinete o svojoj porodici, prvo se dobro pobrinite za sebe! Verovale ili ne, to će vam pomoći da se podignete iz magle i pripremite za sve ono što sledi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA