Kako ispravno postupiti kad se krpelj zakači na dete?

Čim otopli – eto krpelja! Toplo vreme dovoditi do do eksplozije vegetacije, što svakako donosi brojne radosti deci (ali i starijima). Ipak, sa toplim vremenom stignu i brojni “kvaritelji” uživanja u prirodi, a krpelji su (uz komarce) svakako među prvima na listi omraženih krvopija.

krpelji-502.jpg

-   Nemojte da “opijate” krpelja alkoholom ili benzinom, jer će tada stvarno da mu pripadne muka, pa će da povrati bakteriju (ako je ima u sebi) koja izaziva Lajmsku bolest.

-   Imajući u vidu da preko krpelja može da se “zaradi” i tetanus, pedijatar će da preporuči odgovarajuću antitetanusnu zaštitu. Uvidom u karton obavljenih vakcinacija (koji se nalazi u zdravstvenoj knjižici), lekar će da proceni da li dete treba da dobije antitetanusni “serum”, ili je uz to potrebno da se da i antitetanusna vakcina. Ogromna većina dece koja je redovno vakcinisana – ne zahteva antitetanusnu zaštitu!

-   S obzirom da je skoro svaki treći gradski krpelj zaražen Borelijom, najefikasnija prevencija je da dete dobije odgovarajući antibiotik, čime će u korenu da se saseče mogućnost razvoja Lajmske bolesti. Najbolje bi bilo da se izvađeni krpelj odnese u odgovarajuću laboratoriju, gde će se proveriti da li je zarazan, pa onda pristupiti eventualnoj antibiotskoj terapiji. Ako je to neizvodljivo, pametno je (uz konsultaciju sa pedijatrom) da se detetu da Amoksicilin, i to u punim terapijskim dozama (koje određuje pedijatar). Ukoliko je dete alergično na penicilin, lekar će da prepiše odgovarajuću zamenu. Za odrasle se prepisuju tetraciklinski antibiotici.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani.Moram ponovo da se nadovezem na ovu temu.Dio krpelja koji je ostao na potiljku bebe(inace je jedva vidljiva crna tackica) nadlezni pedijatar nije htjeo vaditi uz obrazlozenje da se od krvi,koju bi vadjenje prouzrokovalo ne bi mogao izvaditi i da ce tijelo to prepoznati kao strano i samo odbaciti.Inace mjesto na kom je bio krpelj nema crvenila niti bilo kakvih promjena na kozi.Imam li razloga za brigu ??Hvala.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, danas sam sinu isčupala krpelja sa glavom. U trenutku kada sam primjetila krpelja na koži, koža se već crvenila, sada kad je krpelj vani i dalje se crveni. Dali imam razloga za brigu i posijet liječniku?

  Odgovori na komentar
 3. Halupczok Esma 10.06.2018 u 22:07

  Postovani juce sam primijetila krpelj na moju devojcicu koji je bio potpuno pun i zelene boje. Dali krpelj dok je na djetetu duze vrijeme prenosi ili ispusta bildest bakterije ili slicno u posetila sam lijecnika koji je isti izvadio krpelj u panici sam velikoj mada samo se vidi zrvena tačka gde se nalazio krpelj srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, decaka od 7 godina je ujeo krpelj ali smo primetili tek nakom 2-3 dana …izvadjen je ali je prethodno poliven alkoholom i bacen je…Nas pedijatar kaze da ne koristimo anmtibiotike preventivno …Htela sam da pitam da li ipak da uvedemo neki antibiotik, kao sto ste napisali Amoksicilin,.Koje je Vase misljenje

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA