Kako da zainteresujte vašeg tinejdžera za veb dizajn

Izbor karijere je najvažnija odluka koju donosimo u životu. Danas, mnogo više nego ranije, važno je tu odluku doneti na vreme i krenuti u željenom pravcu još u srednjoškolskom periodu.

Zato je od velikog značaja da roditelji prate svog srednjoškolca i ako primete da mu je potrebna pomoć pri izboru fakulteta i buduće profesije uvek budu tu za njega.

Naravno, ukoliko vaš tinejdžer nema jasnu predstavu o tome čime želi da se bavi, ni to nije kraj sveta. Pokušajte da oslušnete njegove želje i interesovanja, razgovarajte o različitim opcijama, objasnite im (ukoliko znate) šta neki posao podrazumeva. Ako vam određena zanimanja zvuče potpuno nepoznato, potrudite se da saznate više o njima kako biste mogli da prenesete relevantne informacije svom detetu.

Danas imamo internet, koji može biti opasan za decu, ali koji nas takođe može informisati o mnogim stvarima i čak dati insajderski uvid u određene teme. Naravno, ukoliko želite da prenesete što potpunije nečije iskustvo o određenom poslu, najbolje je da se raspitate među svojim poznanicima da li ima nekog ko se bavi baš tim poslom koji privlači vaše dete.

Kada smo već kod interneta, osim što mladi rođeni posle 2000. godine ili popularno nazvani „post milenijalci“ i „generacija Z“, uz nove tehnologije žive od malena, njihovo interesovanje prema poslovima koji uključuju rad na internetu ili kreiranje sadržaja za veb u najširem smislu te reči, takođe je ogromno.

Tako dolazimo i do jedne od najzanimljivijih i najperspektivnijih veština koje vaš tinejdžer može dodati u svoj budući CV – a to je veb dizajn.

U narednim redovima pročitajte šta sve podrazumeva ova veština i čime se bave veb dizajneri. Svaki moderan roditelj, hteo on to ili ne, mora da bude upućen bar u osnove interneta, a ovaj tekst je pre svega namenjen onim roditeljima koji su uočili da je njihov tinejdžer jako zainteresovan za internet tehnologije.

Šta je veb dizajn i kada je nastao?

Veb (web na engleskom) dizajn obuhvata veliki broj različitih veština i disciplina, koje se koriste u procesu izrade veb sajtova. Sam proces uključuje prikupljanje ideja, odabir estetskih standarda i raspoređivanje elemenata kako bi krajnji korisnici imali što bolje iskustvo snalaženja na određenom sajtu.

Nastanak veb dizajna vezujemo za pojavu interneta, koji je dao priliku čak i malim biznisima da se bore za mesto na globalnom tržištu, upravo uz pomoć sajtova – koji ih predstavljaju u virtuelnom svetu i čine ih dostupnim svima. Gde god se nalazili, ukoliko neko ukuca ime naše firme u pretraživaču, moći će da sazna više o nama i odluči želi li da sarađuje.

Veb dizajn i nema tako dugu tradiciju, jer je kao i internet, relativno nov izum. Ipak važno je znati da veb dizajn svoje korene vuče iz grafičkog dizajna, odakle crpi i neke od najvažnijih elemenata koje koristi u izradi sajtova. Sve do početka 1990-tih godina, nije ni postojao pojam veb dizajna, što će se promeniti od 1995. pojavom JavaScript-a, Flash-a i CSS-a. Tada veb dizajneri dobijaju priliku da svoju kreativnost podele sa svetom i kreiraju najrazličitije stranice na interentu.

Danas je potpuno nemoguće da zamislimo jedan sajt bez fotografija, animacija, muzike, različitih fontova itd. Kako bi sajt bio uspešan, njegova prezentacija i estetika moraju biti zanimljivi korisnicima, ali i povezani sa brendom koji predstavlja.

Pojavom „pametnih telefona“ dodatno se šire granice veb dizajna a pored toga se pojavljuje i takozvani „responzivni“ dizajn, bez koga nema uspešne veb prezentacije.

Koja su znanja potrebna za veb dizajn?

Već smo naglasili da jedan veb dizajner treba da ima znanja više različitih veština i disciplina. Temelj svega je postavljen na nekoliko osnovnih “markup” jezika kao što su: HTML, XHTML i XML. Nakon toga, važno je imati znanje i u oblasti stilizovanja u čemu nam pomaže još jedan jezik pod nazivom CSS. I na kraju ukoliko veb dizajner još pored svega napomenutog, zna i JavaScript, onda se to uzima kao veliki plus.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim timom, koji će raditi na izradi vaše veb prezentacije, obavezno se obratite profesionalcima sa dugogodišnjim iskustvom. Svoje drage tinejdžere pustite da nauče osnove veb dizajna i neka obavezno naprave svoj sajt. Za početak će to biti odlična vežba ali i potencijalna prilika da pokažu svoj talenat tržištu.

5 osnovnih elemenata veb dizajna

Kako biste vi i vaš tinejdžer stvorili sliku o tome koji su to najvažniji elementi u veb dizajnu i pored toga dobili širu sliku o procesu stvaranja jednog sajt, delimo sa vama 5 najosnovnijih elemenata. I kada budete pričali sa svojom decom o njihovoj budućoj profesionalnoj orijentaciji – slobodno ubacite neke od termina iz ovog teksta i videćete da će oni na to gledati kao na vašu veliku zainteresovanost, uprkos tome što možda ne poznajete veb dizajn u potpunosti.

1.     Raspored elemenata – raspored grafike, sadržaja i banera predstavlja osnove veb dizajna. Od toga kakav će raspored veb dizajner napraviti, zavisi i posećenost sajta ali i korisničko iskustvo. Što su elementi bolje raspoređeni a informacije dostupnije posetiocima, to će i njihovo zadovoljstvo posetom sajtu biti veće.

2.     Boje – izbor boja zavisi od mnogo faktora, među kojima su najvažniji: svrha sajta i boje brenda. Bez obzira na to da li neko želi jednostavan crno-beli sajt ili mnoštvo boja koje će se prelivati po ekranu, svrha veb dizajna je da predstavi brend na pravi način i predstavi njegove karakteristike kroz boje i simbole.

3.     Grafika – od ikonica, preko fotografija i logoa pa sve do animacija, sve su ovo elementi koje ubrajamo u grafiku. Oni na sajtu imaju funkciju da unaprede funkcionalnost i učine sajt još lakšim za snalaženje. Jako je važno da se svaki od ovih pojedinačnih elemenata uklopi sa bojama i sadržajem, koji čine ostatak sajta.

4.     Fontovi – oni su još jedan element koji može da unapredi funkcionalnost na sajtu, ali i da napravi veliku razliku u odnosu na druge sajtove. Veb dizajneri znaju tačno koje fontove treba izabrati, kako bi pretraživači prepoznali određeni sadržaj. Pretraživači ne čitaju svaki font na isti način pa je potrebno znati koji od njih je na listi „sigurnih veb fontova“.

5.     Sadržaj – iako sadržaj nije nešto čijim se kreiranjem bavi veb dizajner, ipak se može podvesti pod veb dizajn zbog toga što je važan način na koji se uklapa sa ostalim elementima na sajtu, a o tome vodi računa upravo dizajner. Kako bi se sadržaj uklopio sa ostalim elementima u jedinstvenu i skladnu celinu, dizajner treba da vodi računa ne samo o pojavnim elementima, već i o pozicioniranosti istog, što su sve preduslovi za uspešnu optimizaciju.

Pustite decu da odaberu posao koji vole i neće morati da rade nijedan dan

Čini nam se da je ova rečenica upravo i najvažnija poruka za sve roditelje ali i za njihovu decu. Ne zaboravite da na poslu provodimo trećinu, a nekada i više vremena u toku jednog dana, pa bi zbog toga bilo dobro da ono čime se bavimo, zaista i volimo.

Ovde se, međutim, postavlja pitanje koliko roditelji zaista treba da se mešaju detetu u izbor njegovog budućeg zanimanja. Više o tome možete pročitati na ovom linku.

Ipak, treba imati na umu da za kreativne mlade ljude veb dizajn predstavlja odličan izbor jer donosi mnogo dinamike, puno saradnji sa zanimljivim ljudima, industrijama i biznisima, ali i mogućnost da posao rade na bilo kom meridijanu naše planete. Zar ovo ne zvuči kao idealan posao?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA