Kako da pospremi svoju sobu

Pokažite mališanima kako da na najlakši način i bez nervoze srede svoju sobicu

Očisti svoju sobu!

Zvuči li vam poznato ova rečenica? Ako je za utehu, milioni roditelja širom sveta izgovaraju je bar jednom dnevno. Međutim, ukoliko ne želite da svakodnevno doživljavate nervne slomove zbog krša koji deca ostavljaju za sobom, naučite ih kako da se organizuju i pospreme svoj kutak.

Gledajte stvari očima deteta
Spustite se na nivo mališana i pogledajte sobu iz njegovog ugla. Iznenadićete se onim što ćete videti iz dečje perspektive. Sistem spremanja koji koriste odrasli nije isti kad se gleda dečjim očima. Prepune fioke su preteške za malene prstiće, prostor za vešanje stvari u ormaru obično nije prilagođen deci, a zatvaranje vrata plakara često se završi štipanjem prstića i plačem.

Ako želite da naučite dete da sredi svoj prostor, onda rešenja moraju da mu budu nadohvat ruke. Dakle, ukoliko su deca veoma mala, skinite vrata sa ormara i neka čiviluci budu u visini dečjih ruku. Umesto u klasičnim kutijama za igračke, stvari držite u otvorenim kutijama koje mogu da se gurnu pod krevet. Veš i čarape takođe držite u plastičnim kutijama na dnu ormara, jer će dete jedino tako moći da im priđe.

Neka čišćenje bude igra
Teško vam pada da gledate haos u sobi, pa u akciju čišćenja krećete sami? Zaboravite na to, jer ako to ponovo uradite bez njega, nikada ga nećete naučiti da je pravljenje nereda nešto što je loše.

Umesto toga, pokušajte da od čišćenja napravite jedan vid zabavne aktivnosti i igre koja će klincu preći u naviku. A ako se još i udružite s detetom, postoji veća šansa da vaš mališan uskoro sam stekne naviku sređivanja sobe.

Trik sa starim igračkama
Zapamtite, deca ne mogu da se organizuju ako su im stvari na svakom ćošku, u ormaru na gomili ili u prepunim fiokama.

Zato pojedine igračke stavite u veću kutiju ili kesu i sklonite negde na nekoliko meseci. A onda ih jednog popodneva samo izvadite. Klinci će biti oduševljeni kao da ste im kupili nove igračke!

Izvor: Roditeljportal.com

Podeli:

Komentari

  1. karolina says:

    Ja moje dete u pocetku nisam mogla nauciti redovnom sredjivanju sobe.Ali sam od toga stvorila igru.Poredjate cetiri kese po sobi dete se takmici sa vama u ubacivanju stvari u kese.Kada ih napunite vase dete treba da ih stavi na svoja mesta(zavuce ruku u kesu izvadi igracku i stavi je gde treba).Ako za ovo napunite makar 11 lajka dajem novi nacin.Ali ako ne uspe molim zalbu napisite u komentaru.Vasa “Karolina”.

  2. koralina says:

    Ja Milica Pavlov iskreno mislim da dete od malih nogu treba navikavati na redjivanje sobe.Mnogi mile drugacije.Svako ima svoje misljenje koje ovde napise mnogi ljudi ne znaju cije misljenje da isprobaju.Pa po mom misljenju to trebate sami shvatiti slabu tacku vaseg deteta.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA