Kako da podstaknete kreativnost i maštu kod dece

Roditelji bi trebalo da dozvoljavaju deci da što više koriste maštu jer to razvija njihovu kreativnost i veoma pozitivno utiče na dečji razvoj.

kreativnost 1

Foto: Flickr

Podsticanje razvoja mašte kod dece

Ajnštajn je jednom rekao: „Mašta je važnija od znanja“. Mašta otvara vrata mogućnostima. To je mesto gde se rađaju dečja kreativnost, genijalnost i razmišljanje iz drugačije perspektive. Mašta i igra uloga su način na koji mala deca uče o svetu koji ih okružuje. Tokom maštovite igre, deca manipulišu različitim predmetima, izražavaju sebe verbalno i neverbalno, planiraju (namerno ili nenamerno), deluju, stupaju u interakciju sa drugima, reaguju i isprobavaju različite uloge. Odlične mogućnosti za učenje su kada deca učestvuju u igri uloga sa lutkama, autićima i vozićima, kockicama, klikerima, kartonskim kutijama ili kada prave različite stvari od plastelina, ručak ili kolač mešajući zemlju i vodu, crtaju, skaču po blatnjavim baricama ili se pretvaraju da lete.

Mašta podstiče kognitivni i socijalni razvoj. Želja svakog roditelja je da odgaji dete koje je dostiglo svoj puni intelektualni i društveni/emocionalni potencijal. U ranom obrazovanju, upravo su veštine kritičkog razmišljanja i sposobnost kreativnog rešavanja problema ključne za pravilan dečji razvoj.

Zamišljanje, isprobavanje novih načina da se nešto uradi i eksperimentisanje pomažu da se razvije kritičko razmišljanje kod dece i podstiču kreativno rešavanje problema. Osim toga, mašta podstiče socio-emocionalni razvoj tako što omogućava deci da razmišljaju o različitim rešenjima, čime deca stiču veće samopouzdanje, koje dolazi do izražaja u interakciji sa drugim ljudima. Mašta i kreativnost su, takođe, veštine koje će deci jednog dana biti potrebne na radnom mestu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA