Kako da mališani budu zdravi i kada krenu u kolektiv

Da bi mališani i po povratku u vrtiće i školske klupe ostali zdravi, dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kao mere prevencije savetuje zdravu ishranu, često pranje ruku i provetravanje prostorija

Foto: Pixabay

Zdrava ishrana, aktivan boravak napolju i dobra higijena najvažniji su za očuvanje pozitivnih efekata na imunitet koje su deca imala tokom leta zbog dužeg boravka na svežem vazduhu nego inače, naročito morskom, i više fizičke aktivnosti.

Da bi mališani i po povratku u vrtiće i školske klupe ostali zdravi, dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kao mere prevencije savetuje zdravu ishranu, često pranje ruku i provetravanje prostorija.

– Deci bi sada trebalo davati da jedu što više svežeg voća i povrća, pre svega onog koje je bogato vitaminom C – kaže dr Radosavljević. – Mališani koji su osetljiviji trebalo bi čak i da uzimaju suplamente vitamina C. Bitne su i namirnice bogate cinkom, jer je ovaj mineral poznat kao “ubica” virusa. Njega najviše ima u mesu, mlečnim proizvodima, ribi, pivskom kvascu, integralanim žitaricama, jajima…

Dobre higijenske navike su takođe važne da imunitet ostane jak po završetku leta.

– Potrebno je da dete redovno pere ruke, da nauči da to radi posle svake aktivnosti – kaže naša sagovornica. – Vrlo značajno je da koristi maramicu kada kija i da svaki put izduva nos ako u njemu kojim slučajem ima sekreta.

Prostorije u kojima se kolektivno boravi trebalo bi što češće provetravati.

– Ustajao vazduh je vrlo pogodan za umnožavanje i širenje virusa, zato bi, dok je napolju još toplo, trebalo što češće luftirati prostorije – kaže dr Tatjana Radosavljević.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA