Još nema para u budžetu za sve porodilje

Kada se sabere koliko su trudnice i porodilje oštećene zakonom koji je na snazi gotovo tri godine, vidi se da se barem trećini žena pogoršala materijalna situacija nakon dolaska bebe na svet, rezimira Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon”

Foto: Wall

U predlogu rebalansa budžeta, koji je Vlada Srbije usvojila 15. aprila, nisu predviđene pare, to jest još nisu usvojeni zahtevi da majke na porodiljskom odsustvu primaju garantovani „minimalac”, a nije rešen ni problem majki koje nemaju 18 meseci „vezanog” radnog staža. U rebalansu nema rešenja ni za višestruko diskriminisane preduzetnice, majke koje su rodile više od četvoro dece, kao ni za majke koje zarađuju više od tri prosečne zarade, saopštilo je udruženje „Mame su zakon”.

Kako u razgovoru za naš list ističe predsednica udruženja Tatjana Macura, to praktično znači da Ministarstvo za brigu o porodici nije uvažilo predloge koje su stigli od udruženja „Mame su zakon”, ali i od mnogobrojnih udruženja roditelja i građana Srbije koji su se ministarstvu tim povodom obratili.

– Apsolutno sve namere Vlade Srbije mogu se jasno videti kroz usvajanje budžeta ili njegovog rebalansa, kada pogledate kako se raspoređuju sredstva koja svi mi zajedno skupimo u jednu kasu i damo na upravljanje onima koji su izabrani da tom kasom upravljaju. Populističke mere podrške svim punoletnim građanima u vidu podele 30 plus 30 evra „državne pomoći” bez analize kome je takva podrška zaista neophodna svakako ne rešavaju egzistencijalne probleme najugroženijih ili najsiromašnijih, među kojima su i porodilje Srbije – kaže Macura.

– Udruženje „Mame su zakon” uputiće svoje amandmane svim narodnim poslanicima i apelovati na njih da učine sve što je u njihovoj moći da ipak dođe do usvajanja neophodnih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i rebalansa budžeta. Narodni poslanici, kao izabrani predstavnici građana, jesu poslednja instanca kojoj se možemo obratiti. Pozvaćemo ih da glasaju za mame i njihova prava. Oni su ti koji svojim glasom omogućavaju da se zakoni menjaju i treba ih podsetiti na to – ističe Macura.

Ona izražava zadovoljstvo činjenicom da je na jednoj od poslednjih sednica Ustavnog suda Srbije doneta odluka o protivustavnosti odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom što se odnosi na majke koje su rodile decu sa invaliditetom, čime je višegodišnja nepravda konačno u potpunosti dokazana.
Macura podseća da je udruženje „Mame su zakon” u februaru 2019. godine podnelo Predlog za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, među kojima je bila i ta sporna odredba. Ustavni sud Srbije je kroz nekoliko održanih sednica od decembra prošle godine do danas utvrdio da nekoliko odredbi zaista jesu neustavne, čime je nametnuo obavezu zakonodavcu da se uđe u proces izmene zakona.

Odgovor na pitanje koliko je ukupno porodilja u prethodne tri godine oštećeno Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom nije jednostavno dati. Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je više od trećine porodilja nezaposleno ili ekonomski neaktivno, što znači da je više od 60.000 mama do sada imalo umanjene prihode nakon dolaska bebe na svet. Sve žene koje su imale manje od 18 meseci „vezanog” radnog staža, dobijale su značajno manja primanja na porodiljskom odsustvu – mnogima od njih je na kućnu adresu počelo da stiže svega nekoliko hiljada dinara, zbog promene načina obračuna zarada.

Zakonom su oštećene i žene koje imaju visoka primanja – za njih je država procenila da su im tokom trajanja porodiljskog odsustva sasvim dovoljne tri prosečne plate. Ovih žena je oko 400 u Srbiji i one su svakog meseca uskraćene za više od 90.000 dinara od novca koje su zaradile. Zakonom su oštećene i mame preduzetnice, jer su stavljene u poziciju da biraju da li će tokom porodiljskog odsustva staviti firmu u status mirovanja ili će zaposliti poslovođu da je vodi.

Kada se sabere koliko je žena oštećeno zakonom, koji je na snazi skoro tri godine, dolazi se do zaključka da se barem trećini porodilja materijalna situacija pogoršala nakon dolaska bebe na svet, rezimira Tatjana Macura. Ona podseća da je Srbija potpisnica međunarodne Konvencije o zaštiti materinstva, prema kojoj porodilja ne sme da prima zaradu manju od dve trećine njene plate.

Piše: Katarina Đorđević

Izvor: Politika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA