Istine i zablude: Davanje antibiotika deci sa virusnim infekcijama

Nedvosmisleno je jasno da antibiotici NE mogu izlečiti virusne infekcije! Žalosna je činjenica da deca (ovo važi i za odrasle) često NEPOTREBNO dobijaju antibiotike – iako se radi o jasnim virusnim infekcijama!

temperatura px
 • Dete je imalo febrilne konvulzije – „fras“, pa je zato najbolje već pri sledećoj pojavi povišene temperature odmah dati antibiotik – za svaki slučaj.

Potpuno pogrešno!

Febrilne konvulzije se javljaju NE zbog neke posebne bakterijske ili virusne infekcije, već zbog posebne reakcije deteta (koje ima predispoziciju – sklonost ka „frasu“) na visoku temperaturu!

Zato je najvažnije OBARATI temperaturu (lekovima – antipireticima uz rashlađivanje deteta), a dok se ne utvrdi uzrok visoke temperature, NE TREBA „napamet“ započinjati antibiotsku terapiju! Antibiotik nije antipiretik – lek kojim se obara povišena temperatura, dakle antibiotikom se NE obara visoka temperatura!

Pročitajte i … Lekovita biljka: Pet činjenica koje niste znali o zovi

 • Dete ima jaku virusnu infekciju, dijagnoza je potvrđena i krvnom slikom u kojoj su leukociti na donjoj granici. Već pet dana ima visoku temperaturu da se ipak krene sa antibiotikom – da se spreči širenje virusa i komplikacije!

Ovo nikako ne treba raditi!

Ne može se sprečiti širenje virusa antibiotikom. Razlog je prost – antibiotici ubijaju bakterije, ali ne i viruse, pa ni virus gripa. To što dete ima pet dana temperaturu je TIPIČNO za aktuelni grip! Visoka temperatura obično traje sedam dana.

Činjenica je da se kod gripa ponekad mogu očekivati komplikacije koje se leče antibiotikom, ali se to ne radi unapred!

Prvo, može dete proći i bez komplikacija, a drugo, ako se dese “pod antibiotikom” u obavezi smo da u terapiju uključimo drugi “jači” (šireg spektra) koji je često u formi injekcija. Zato odluku o eventualnoj antibiotskoj terapiji donosi pedijatar – posle pregleda deteta!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Sjajan tekst.Ne znam zasto nasi pedijatri,ne svi naravno,odmah daju antibiotik?!Je l to neznanje,ili samo da daju nesto?Moje dete,nije bilo bolesno puno,i kada je bilo,vadili smo krv,i sa pedijatrom “dogovarali” sta dalje.Ali dosta dece pije bezpotrebno sntibiotik na ocigledne znake virusa.

 2. Ana says:

  Postovani,

  cerkice 1,5 god i 4 god vec punih 5 dana su bolesne, temperatura koja se prva tri dana tesko obarala, mladja evo vec 6to vece temperatura se penje do 38,5-38,7 i to tri veceri samo uvece skace temperatura a starija danas posle dva dana afebrilnosti opet dobija 38,7 koju smo oborili brufenom. uradili smo juce krvnu sliku obema,

  mladja: Le 6.6 (ref 6-16) crp 4 (ref manje od 5) Neutrofili 27 % (30-72) Limfociti 62% (15-55)
  starija: Le 4.7 ( ref 5-13) crp 0.3 Neutrofili 37 % (30-72) Limfociti 52 % (15-55)

  Takodje je uradjen i pregled juce, pluca cista obema, obema grlo crveno, starija je dobila inhalacije pulmikortom jer se pojavio tzv lavez kasalj prekjuce, a mladja zbog uporne temperature dobila antibiotik koje dosad nije pila.

  Ja bih Vas zamolila za misljenje, citajuci vase tekstove utiska sam da je ovo normalno kod nekog jaceg virusa kao sto je grip (muz i ja se takodje razboleli 2 dana posle njih) i da su antibiotici visak. Ja sam zamolila doktorku da sacekamo sa antibiotikom jer krvna slika pokazuje virus e sad ne bih da ispadne da na moje insistiranje dete ne pije antibiotik. Dakle ab je prepisan doktorka se slozila da ga jos ne uvodim ako krvna slika pokazuje virus, samo se ja plasim komplikacije. Moje pitanje je kada treba da se zabrinem posle koliko dana vise nije u redu da deca imaju temperaturu, jer je nama dr rekla maksimum 3-5 dana one sad vec guraju sesti dan sa temperaturom i mladja je dobila antibiotik ali krvna slika kaze virus.
  Meni kao laiku ovo deluje kao jaci virus, ali molim vas za savet ne bih decu da mucim ako su ipak za antibiotike.
  Puno hvala unapred

 3. Tanja says:

  Moju ćerku od 13 godina je boljelo grlo 7 dana, bez temperature. Sva lokalna terapija nije djelovala. Eto da ne ide antibiotik bez potrebe, čekali smo da prođe. Osmi dan počinje kašalj, deveti dan u plućima sve puca i škripi, a deseti smo u hitnoj pomoći, na pedijatriji gdje hoće da je ostave u bolnici zbog obostrane upale pluća i pulsa koji je 160.Napominjem da je testirana i negativna na kovid. Po uključenju sumameda i inhalacija stanje se polako sanira.

 4. Jelena Cvetkovic says:

  Molim vase misljenje dete je 11 god.dva dana je imala temperaturu 38 grlo crveno I stalno se zali da ne moze da guta I jede.uradjena krvna slika leukociti su dobri.hemoglobin 135 nikakve znake upozorenja krvna slika nije dala.dobila je sirup cefaleksin I paracetamol septolete I tantum verde sprej za grlo s tim sto je terapiju skoro zavrsila I opet se zali na grlo da je grebe.sta je problem po vasem misljenju

 5. Nutri says:

  Ne piju se toliko antibiotici koliko se jedu namirnice pune antibiotika, uz svaki obrok koji sadrži životinjsku namirnicu unese se jedna količina antibiotika


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA