Ishrana je važna celog života, ali ovaj period života je najbitniji!

Tri godine možda i nisu mnogo u odnosu na ceo život. Osim kad ste beba.

Prvih hiljadu dana života i način kako ste ih proveli može da obeleži sve naredne decenije koje su pred vama.

Jedan od najvažnijih stvari za razvoj bebe već od prvog dana života je dojenje.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine. Ne samo sastav već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja najbolju moguću ishranu.

Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorički razvoj i razvoj inteligencije. Novorođenče treba da bude na majčinim grudima odmah posle porođaja kao prirodni nastavak spone majke i deteta. Prvi podoj trebalo bi da bude odmah posle porođaja jer je novorođenče već tada spremno da sisa (sisa šaku ili okreće glavu kako bi pronašlo grudi – urođeni refleks). Stavljanjem novorođenčeta na grudi uspostavlja se kontakt “koža na kožu” odmah po rođenju, podstiče se stvaranje mleka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja.

Neke od glavnih prednosti dojenja za novorođenče su obezbeđivanje pravilnog rasta i razvoj, pomaže razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, smanjuje rizik od gojaznosti: omogućava detetu da nauči da pojede koliko mu je potrebno čime se smanjuje rizik od nastanka prekomerne ishranjenosti i gojaznosti u kasnijem uzrastu, podstiče razvoj inteligencije, štiti od mnogih bolesti i infekcija, smanjuje rizik od pojave alergija kao i rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Dojenje nije samo bitno za dete, već ima i mnoge prednosti za mamu – Pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje krvarenje posle porođaja, doprinosi normalizaciji telesne težine, smanjuje rizik od pojave osteoporoze, smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje rizik od pojave anemije.

Tu su naravno i prednosti dojenja za celu porodicu – hranjenje je jednostavno, možete podojiti dete bilo gde, niste vezani za kuću. Takođe vam štedi novac ali i vreme, pa vam ostaje više prostora za druženje, igranje i maženje!

Pogledajte praktičan ilustroavni podsetnik koji će vam pomoći da se snađete u najvažnijih 1000 dana za vas i vašu bebu!

©UNICEF Srbija/Vodic za majke koje doje
©UNICEF SRBIJA/VODIC ZA MAJKE KOJE DOJE

Unicef/ Blic žena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram