Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Suzana says:

  Postovani,
  Beba je stara 4 meseca, ima 6kg i dugacka je 60cm. Rodjena je prevremeno u 35-oj nedelji sa 2050g i 49cm. Na zadnjoj kontroli dr je preporucila uvodjenje kasica. Moje pitanje je da li je potrebno uvodjenje nemlecnog obroka pre 6 meseci i da li je beba dovoljno napredovala? Napominjem da samo sisa od pocetka.
  Lep pozdrav

 2. Jelena says:

  Postovani, trenutno sam u 32 nedelji trudnoce, beba ima 1570g i doktorica mi je rekla da je beba dosta sitna … Da li je to razlog za brigu? Pri tome ni suprug ni ja nismo bas sitni … da napomenem da ne pusim, ne pijem, i svi nalazi (kod mene) su uredni …

  • MojPedijatar says:

   To je naprosto nemoguće proceniti bez ponavljanih ultrazvucnih pregleda – ispravnu procenu i komentar može da napravi ISKLJUCIVO Vaš ginekolog.

 3. MilenaAnja says:

  Postovani, moja beba je rodjena sa 3000g, izasli smo iz bolnice sa 2870g. Za dva mjeseca je napredovala 2300g. A onda treci mjesec samo 300g. Iskljucivo je dojim. Pedijatar je preporucio dohranu, ali ona povvraca svako vjestacko mlijeko osim mog. Pojacala sam ishrAnu, i za 8 dana je dobila 180g sto je ukupno 5580g za 3mjeseca i 8 dana. Da li vi mislite da je to malo ? Hvala na odgovoru

 4. Deny says:

  Poštovana,
  Moj bebac je rodjen sa 3,650 i dužina 55cm. sa 6 mjeseci ima 7.700 i 72 dužina. Dojila sam do 4 mjeseca i tada je lijepo dobijao na kilaži. Medjutim u zadnja dva mjeseca slabo dobija na kilaži odprilike po 350 g.Molim Vas odgovorite mi da li beba dovoljno napreduje, jer mi je pedijatrica preporučila da ga vodimo na ispitivanje zbog zastoja u napredovanju.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da treba poslušati ono što Vaš pedijatar preporučuje, iako je do sada beba lepo napredovala.

   Vaš pedijatar zna Vašu bebu i prati je od rođenja, pa je to mišljenje NAJMERODAVNIJE.

 5. Lara says:

  Poštovani, moja beba rodjena 3,450gr i 50,1cm. Sada ušla u 6. mesec ima 7,300 i 64cm. Doktorka dala je uput da snima skelet jer po njoj izgleda da je beba sitna! Šta Vi mislite ? Molim odgovor. Nebi dete da zracim po meni izgleda da je sve ok.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je ODLIČAN naredak bebe!

   Ipak, bez pregleda nema prave procene, ali se zaista NE čini da Vaša beba ima bilo kakav problem sa rastom.

 6. Bojana says:

  Postovani,moja beba je rodjena sa 3900gr i 53cm. Prva dva meseca je napredovala 2000 gr i 7cm. A sad sa 3 meseca 350gr i 3 cm. Iskljucivo je dojim,brine me sto je za mesec dana dobila samo 350gr.

  • MojPedijatar says:

   Ako je beba aktivna i vesela, lepo jede – nemojte da Vas to brine, pošto se napredak bebe NE procenjuje iz meseca u mesec, već “zbirno” u nekoliko prvih meseci – beba treba da udvostruči porođajnu težinu sa 5 do 6 meseci, a Vaša beba ide tim putem.

   Nastavite dojenje, budite strpljivi i pratite kako će beba napredovati sledećeg meseca.

 7. Sandra says:

  Postovani, moj sin ce za 6 dana napuniti 3 meseca. Jede samo Humanu, a ima 20 dana spava po celu noc. Sinoc je jeo u 7, 150ml, a u 9 je zaspao, spavao je 11 sati baz budjenja. Medjutim, kada se probudio pelena je bila skroz suva. Jeo je, sada cekam da prodje bar sat da vidim da li je piskio. Da napomenem da nije nervozan, uplakan, fontanela mu je dobra, smeje se I sve je ok. Da li da ga vodim u dom zdravlja I ako sledeca pelena bude puna?
  Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Da ga NE VODITE na pregled!

   Ovo je sasvim u redu, pod uslovom da beba lepo napreduje (dobija na težini)

Strana 2 od 28<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA