Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Lokica says:

  Postovani,

  Moja beba je rodjena sa 3400gr, kuci je dosla sa 3100gr. Prvih mesec i po dana je imala kombinovanu ishranu, dojenje i dohranu. Prvi mesec na kontroli je imala 4400gr. Na sledecoj kontroli koja je bila kada je imala tacno 2 i po meseca, beba je imala 6350gr. Podvlacim da poslednja dva meseca samo sisa. Sada ima 3 i po meseca i 7600gr. Da li njena tezina treba da me zabrine? Hvala…

 2. Zabrinuta mama says:

  Poštovani molila bih za Vaše mišeljenje.
  Dečak rođen u 38.nedelji sa težinom od 2.900 gr i dužinom od 50 cm. Beba je prvih 40 dana dojena i dohranjivana formulom. Na prvoj kontroli nakon 6 nedelja, imao je 4.4950 gr, i 58 cm na drugoj kontroli sa 11 nedelja 6.350 gr,i 68 cm dužine, da bi sa nepunih 5 meseci imao tezinu od 8.350 gr. Od drugog meseca prespava noć. Uskoro ce napuniti 6 meseci, i uvedena mu je čvrsta hrana pirinčane i kukuruzne instant kašiće,voće, povrće, a vodu mu dajem od rođenja. Od uvođenja čvrste hrane, dnevno ima 3-4 stolice, što nije bio slučaj dok je koristio formulu. Ono što mene brine jeste da je on svoju telesnu težinu po rođenju utrostručio za prvih 6 meseci! Suprug i ja smo srednje konstitucije, a on mi deluje ” stariji” od svojih vršnjaka.Veseo je, nije sklon plakanju, sem kad je gladan, aktivan u smislu da se okreće uveliko na stomak, sa stomaka, rotira se, dohvati igračku, i uspeva čak i da se pomera celim telom ka napred odgurujući se nogama. Molim Vas za savet, brine me samo ta težina. Hvala mnogo!

  • MojPedijatar says:

   Vi imate FANTASTIČNO naprednu bebu! Mislim da NEMA razloga za brigu, ni zbog stolica ni zbog težine!

   Najvažnije je da se NE daju noćni obroci.

   • Alma says:

    Moja beba ima punih 5 mj rodjena je prije vremena u 36+ 2,2320g, 48cm, sada ima 5790 kg dali je to ok za 5 mj?
    Zabrinuta majka

    • MojPedijatar says:

     Ovo je ODLIČAN napredak bebe!

     • Marija says:

      Zdravo. Da li je normalno da devojcica od 5 meseci ima duzinu od 68 cm i tezinu 7,900 kg,da nije previse? Da lj je i tezina i duzina ok?Obicno su devojcice manje od decaka,ona ima 68 cm. Rodjena je sa 3,400 kg i 54 cm.

     • MojPedijatar says:

      To je ok, a ako ima noćnih obroka – izbacite ih.

 3. Dragica says:

  Auh moj sin od 4 meseca se okrece sa ledja na stomak,a ovde pise od 7 meseci 😀

 4. jovana says:

  Moja devojcica ima tacno 6 meseci,sada je duga 65cm i ima 7kg na rodjenju je imala 2760 g i dugacka 52cm , a po izlasku iz bolnice imala je 2560g rodila se tri nedelje pre termina ,okrece se sa ledja na stomak i obrnuto,sve hvata samo sto jos ne sklapa slogove samo aa i ee nekad nee,ne znam da li je to ok? Inace je mnogo je radoznala i zivahna beba. Da li je njena tezina i duzina u redu? Jos da napomenem da ima dva nemlecna obroka, ujutru i popodne i oko 5 mlecnih obroka oko 120ml stim sto pred spavanje pojede 180-210ml,nocu se nekad budi,a nekad ne. Od samog rodjenja jede Aptamil sad je presla na Aptamil2. Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Sve što ste naveli je ODLIČNO!

   Beba Vam sjajno napreduje, pa NEMA razloga za brigu – naprotiv.

 5. jovana says:

  Hvala puno..

 6. Jelena says:

  Stvarno je ovaj period stresan za oba roditelja a naročito za majku. Ja sam se porodila u 35/36 nedelji, on je imao 2300, ocenu 6/8, otpušten iz bolnice petnaest dana posle mene, dobijen posle silne borbe sa sterilitetom u mojoj 40. godini. Svaki odlazak u savetovalište je u početku bio pun iščekivana. Ali izgleda da je istina da ta mala deca brzo napreduju, bebac ima 10.5 meseci, 75 cm i 11.5 kg. Svejedno, dok se taj napredak ne iskaže brojkama, svaka majka strepi.

 7. Danijela says:

  Moja devojcica ima 3 ipo meseca, rodjena je 4 dana posle termina sa tezinom od 3550 gr i 52 cm dugacka. Na prvoj kontroli sa mesec ipo dana je imala 4500 gr. Bili smo na kontroli 5. aprila, i imala je 5150 gr i 62cm, a danas posle tri nedelje 5200 gr. Znaci za tri nedelje je dobila samo 50 grama! Inace je samo dojim od pocetka, i pre mesec dana smo uveli rizolino po savetu doktorke. Zabrinuta sam sto ovako slabo napreduje. Molim za vase misljenje.

Strana 1 od 2812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA