Fimoza – šta roditelji dečaka treba da znaju

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razumemo, jer taj jezik nismo učili tokom školovanja, odnosno nismo studirali medicinu. Pošto se čovek uči dok je živ, nekada dijagnoze koje dobiju naša deca od pedijatara budu povod za učenje. Ovo je jedan takav tekst, koji će nam pomoći da razumemo dijagnozu: «fimoza».

Foto: Pixabay

Šta je, zapravo, fimoza?

Ukoliko koža prepucijuma (koža penisa koja se nalazi preko glansa – vrha penisa) ne može da se prevuče preko glansa – usled suženja vrha prepucijuma, onda dete ima fimozu.

Koja stanja liče na fimozu, a nisu fimoza?

Prepucijum je, u stvari, kožno-sluzokožna duplikacija (prepucijum ima unutrašnji sluzokožni list i spoljašnji kožni list), koja se razvija zajedno sa glansom. U ranom postnatalnom razvoju, ovako slepljen prepucijum štiti nežnu sluzokožu glansa od hiperkoncentrovanog urina. Kao i uvek, u prirodi ništa nije slučajno, samo je pitanje da li mi prepoznajemo prave uzročno- posledične veze.
Na rođenju se proces odvajanja unutrašnjeg od spoljašnjeg lista kod neke dece već završi, kod druge se nastavlja prvih meseci i godina, a kod više od polovine muške dece bude potpuno odlepljen i pokriva prepucijum do kraja treće godine.
Ovo stanje (slepljenost glansa i prepucijuma, odnosno adhezija glanoprepucijalna) se često meša sa fimozom. U suštini se radi o dva različita stanja, koja zahtevaju različit pristup i tretman.

imagesDa li je dozvoljeno nasilno odlepljivanje prepucijuma od glansa? 

Vrlo često roditelji dolaze na pregled zato što im nije jasno da li je potrebno nasilno odvojiti prepucijum od glansa, i ako jeste – kada to treba uraditi, i kako. Starije generacije (obično babe i dede, a i neki lekari) su insistirali da se ovo odlepljivanje uradi rano. Međutim, ta procedura je bolna. Ona vrlo često dovodi do cepanja kožno-sluzokožne granice i manifestuje se crvenilom, naprslinama i krvarenjem. Kasnije dolazi do zarastanja ovih naprslina, a ožiljno tkivo je znatno manje elastično, odnosno dovodi do nastanka fimoze. Iz toga jasno proizilazi da ovu proceduru treba da rade stručna lica, i to u određenom uzrastu deteta.

Kod novorođenčeta je dovoljno da se vidi meatus (otvor uretre na vrhu penisa) i da dete može da mokri bez «baloniranja» prepucijuma (prvo se napuni prepucijum kao balon, a zatim mokraća izlazi napolje).
Ukoliko je kod deteta prisutna slepljenost unutrašnjeg lista prepucijuma i glansa, ne treba ga odlepljivati do predškolskog uzrasta, osim ako nije došlo do zapaljenja kože glansa i unutrašnjeg lista prepucijuma (balanopostitis). Zapaljenje se manifestuje crvenilom, bolom, gnojnom sekrecijom i otežanim mokrenjem. Ukoliko dođe do zapaljenja, potrebno je da roditelji odmah odvedu dete kod doktora, koji će da odredi adekvatnu terapiju.
Pojavom lokalnih anestetika koji dobro deluju u ovoj regiji, delimično su izmenjeni stavovi. Kod dece koja dobro sarađuju (mališani koji prihvate objašnjenje roditelja i doktora o ovoj proceduri), moguće je relativno bezbolno, primenom lokalnih anestetika, a time i bez psihičke traume – uraditi ovu proceduru u uzrastu od tri do pet godina. U slučaju da dete ne sarađuje, potrebno je odložiti proceduru za kasnije.

Podeli:

Komentari

 1. markic says:

  imam 15. godina i sve je normalno izbacujem normalno mokracu i spermu ali kozicu ne mogu prevuci preko glavica… kazite mi jel to normalno , sramota me je da pricam o ovom sa nekim…

  • MojPedijatar says:

   NEMA potrebe za sramotom i stidom!

   Treba zakazati i obaviti pregled kod urologa, i da se ovo reši. Postoji način da se to reši BEZ operacije!

 2. Djordje says:

  Postovani,imam 16 godina prekosutra imam operaciju fimoze.Glavic mogu da prevucem totalno u opusten stanju a u erekciji samo do pola,doktor kaze da cu biti pod lokalnom anestezijom,stvatno se bojim toga,ne znam sta da radim.

 3. Kosta says:

  Imam 16 god I na kozici imam nesto belo ja mislim da su to rane,kad je u opusyenom stanju mogu povuci do kraja,a u erekciji do pola a ako do kraja onda boli ,sta da radim?Mogu li prirodnim putem to da uradim ili operacujom?
  I takodje imam nesto belo na glavicu oko otvora za urin?Sta sa time da radim?

  • MojPedijatar says:

   Da se zakaže i obavi pregled urologa – to je JEDINI način da se ovo proceni i reši.

 4. MilanReljic says:

  Imam probelm.. Kao mali sam imao fimozu i nisam taj probelm resio sve do 10 godine.Cesto je sa jedne strane penis naticao i taj otok sam spustao sa cajem od kamilice.Nisam nikada ni mogao da operem taj deo ispod kozice. Tada sam sa roditeljima otisao kod urologa i ustanovljen je neki vise stepen fimoze jer su se pojavili i neki cvorovi na mestu do kog sam tada maksimalno mogao da povucem kozicu. Uz jednu kremu koja se zove EMLA izvrsena je operacija i doktorka je rekla za par dana si ko nov i stvarno je prvih nekoliko dana bilo dosta bolova medjutim problem nije zavrsen. Od tada imam jak bol pri dodiru na glavic trenutno imam 16 godina i nisam imao odnose a ne bih ni mogao jer bol na dodir je dosta velik a ako bi tek doslo do trenja ne mogu ni da zamislim. Nikada ne prevlacim kozicu tokom masturbacije i nemam problema kada je rec o masturbiranju. Medjutim dok uriniram urin je cesto zute boje i osetim samo ponekad blago peckanje u predelu gornjeg dela glavica. Glavic je u gornjem delu svetao skoro bele boje dok je u samom podnozju glavica kao blago pomodreo i tamno ljubicast. Tokom erekcije ceo glavic kao da nabubri i kozica jedva da dodje do donjeg dela glavica. Osecam bol pri dodiru glavica i mastrurbacija sa spustenom kozicom je skoro nemoguce. Neke od simptoma poput peckanja pri mokrenju zute mokrace i belog vrha glavica ukazuju na Triper mada je to nemoguce jer nisam imao odnose? Sta je u pitanju?

  • MojPedijatar says:

   Da se OBAVEZNO obavi pregled urologa!

   BEZ pregleda NEMA dijagnoze, a pregled NE TREBA odlagati.

 5. Mama says:

  Postovani,
  Imam sina od 2 god. Skinuli smo pelene sa godinu i po dana. On normalno piski. Ono sto me buni je sledece, cesto se nocu probudi i kaze da ga ‘svrbi’ penis. Kad ga skinem i pogledam, penis mu je cvrst i tako ostane po nekoliko minuta. To se ne desava svaku noc, ali nekih 10ak puta u mjesecu da. Kozicu sam mu uvek povlacila pomalo, nikad na silu. Ni sad se ne moze prevuci skroz. Molim vas za savet.
  Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Nije hitno, ali je najbolje zakazti pregled urologa, a svakako erekcije NISU za brigu!

 6. Nikola says:

  Molim vas treba mi pomoc,imam 16 godina.Pre 3 godine sam obavio operaciju gde mi je odsecen visak kozice i sve je bilo okej medjutim poslednjih meseci u erekciji ja svucem kozicu i vidi mi se ceo glavic ali ne znam dal je to dovoljno?

  • MojPedijatar says:

   To, po opisu, izgleda potpuno OK!

   Ako postoji i najmanja sumnja da nešto “ne radi” kako treba – da se obavi kontrola kod urologa.

 7. Maja says:

  Poštovani, sin ima 5 godina. Od kad je bio beba, koža se prevlačila preko glansa potpuno i nikada nije bilo problema. Sa 5 godina je prvi put pio antibiotik zbog upale pluća i nakon nekoliko dana pojavile su se gljivice oko anusa, a potom se žalio da ga svrbi piša. Kada smo prevukli kožu, pojavio se gnoj i otok i nismo uspeli da vratimo, zbog čega smo ga vodili na Institut gde je hirurg povukao nazad i rekao da stavljamo obloge od kamilice i ne diramo dva dana. Međutim, ima već 4 dana od toga, i dalje ima gnoja i ne može se prevući koža. Svaki pokušaj ga jako boli. Pedijatar je rekao da se ispira sa acidi boroci i maže gentamicin, ali se stanje ne menja. Hirurg je rekao da nema potrebe za kontrolom ako se stanje ne pogoršava. Nema pogoršanja, ali nije ni bolje. Molim Vas za savet.

Strana 2 od 6<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA