Fimoza – šta roditelji dečaka treba da znaju

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razumemo, jer taj jezik nismo učili tokom školovanja, odnosno nismo studirali medicinu. Pošto se čovek uči dok je živ, nekada dijagnoze koje dobiju naša deca od pedijatara budu povod za učenje. Ovo je jedan takav tekst, koji će nam pomoći da razumemo dijagnozu: «fimoza».

Foto: Pixabay

Šta je, zapravo, fimoza?

Ukoliko koža prepucijuma (koža penisa koja se nalazi preko glansa – vrha penisa) ne može da se prevuče preko glansa – usled suženja vrha prepucijuma, onda dete ima fimozu.

Koja stanja liče na fimozu, a nisu fimoza?

Prepucijum je, u stvari, kožno-sluzokožna duplikacija (prepucijum ima unutrašnji sluzokožni list i spoljašnji kožni list), koja se razvija zajedno sa glansom. U ranom postnatalnom razvoju, ovako slepljen prepucijum štiti nežnu sluzokožu glansa od hiperkoncentrovanog urina. Kao i uvek, u prirodi ništa nije slučajno, samo je pitanje da li mi prepoznajemo prave uzročno- posledične veze.
Na rođenju se proces odvajanja unutrašnjeg od spoljašnjeg lista kod neke dece već završi, kod druge se nastavlja prvih meseci i godina, a kod više od polovine muške dece bude potpuno odlepljen i pokriva prepucijum do kraja treće godine.
Ovo stanje (slepljenost glansa i prepucijuma, odnosno adhezija glanoprepucijalna) se često meša sa fimozom. U suštini se radi o dva različita stanja, koja zahtevaju različit pristup i tretman.

imagesDa li je dozvoljeno nasilno odlepljivanje prepucijuma od glansa? 

Vrlo često roditelji dolaze na pregled zato što im nije jasno da li je potrebno nasilno odvojiti prepucijum od glansa, i ako jeste – kada to treba uraditi, i kako. Starije generacije (obično babe i dede, a i neki lekari) su insistirali da se ovo odlepljivanje uradi rano. Međutim, ta procedura je bolna. Ona vrlo često dovodi do cepanja kožno-sluzokožne granice i manifestuje se crvenilom, naprslinama i krvarenjem. Kasnije dolazi do zarastanja ovih naprslina, a ožiljno tkivo je znatno manje elastično, odnosno dovodi do nastanka fimoze. Iz toga jasno proizilazi da ovu proceduru treba da rade stručna lica, i to u određenom uzrastu deteta.

Kod novorođenčeta je dovoljno da se vidi meatus (otvor uretre na vrhu penisa) i da dete može da mokri bez «baloniranja» prepucijuma (prvo se napuni prepucijum kao balon, a zatim mokraća izlazi napolje).
Ukoliko je kod deteta prisutna slepljenost unutrašnjeg lista prepucijuma i glansa, ne treba ga odlepljivati do predškolskog uzrasta, osim ako nije došlo do zapaljenja kože glansa i unutrašnjeg lista prepucijuma (balanopostitis). Zapaljenje se manifestuje crvenilom, bolom, gnojnom sekrecijom i otežanim mokrenjem. Ukoliko dođe do zapaljenja, potrebno je da roditelji odmah odvedu dete kod doktora, koji će da odredi adekvatnu terapiju.
Pojavom lokalnih anestetika koji dobro deluju u ovoj regiji, delimično su izmenjeni stavovi. Kod dece koja dobro sarađuju (mališani koji prihvate objašnjenje roditelja i doktora o ovoj proceduri), moguće je relativno bezbolno, primenom lokalnih anestetika, a time i bez psihičke traume – uraditi ovu proceduru u uzrastu od tri do pet godina. U slučaju da dete ne sarađuje, potrebno je odložiti proceduru za kasnije.

Podeli:

Komentari

 1. marija says:

  Imam sina od 5,5 godina i juce mu je radjena fimoza sve je proslo u najboljem redu ali od jutros mu je penis natecen nema preterane bolive i nirmalno ide u wc,interesuje me da li je to normalno i kako se tretira,da li treba da nastavim sa povlacenjem kozice ili da pustim da rana zaraste?

  • MojPedijatar says:

   Narednih par dana NEMA povlacenja kozice već redovna higijena.

   Ako se pojavi bol ili ako otok ne prode za par dana – potrebna je kontrola kod lekara koji je proceduru obavio.

 2. Andrijana says:

  Poštovani,
  Imam dečaka od skoro 9 meseci. Po preporuci pedijatra,prevlačimo kožicu penisa prilikom kupanja. E sad,kožica je svučena skroz,nema više gde,ali kao da je za njom ostala tanka opna kroz koju se nazire oblik glavića ali je ona slepljena sa glavićem skroz,osim oko uretre. Oko uretre se vidi kao tanak prsten te kožice koja je tanka baš,više na sluzokožu liči. Beba ne smetano mokri. Šta bi to moglo bití ? Da li je potrebno nešto preduzimati,i ako jeste,molim za savet. Hvala unapred.
  Srdačan pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA ne treba da se radi osim redovne higijene – pranja, i redovnih kontrolnih pregleda.

  • Eleonora says:

   Isti slucaj i kod nas,decak od 3 ipo meseca…juce smo uspeli skroz da prevucemo,ali sam se prilicno uplasila,bas mi to cudno izgleda. Da li se nesto do sada promenilo? Pozdrav!

 3. Marija says:

  Poštovani,
  Imam sina od 3.5 god. i ima fimozu. Njemu penis potpuno srastao u kožicu ne vidi se glavic ni malo vec samo mala rupica kroz koju urinira. Da li u takvom slucaju moze da pomogne kortikosteroidna krema ili je neophodna hiruska intervencija?
  Pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Možda to može da se reši kremom, ali je pregled dečjeg hirurga – urologa svakako potrebno obaviti. Bez pregleda je naprosto nemoguća procena daljeg tretmana.

   • Marija says:

    Puno Vam hvala na brzom odgovoru, pregled je obavio deciji urolog i po njegovoj preporuci pokušaćemo sa elokom kremom al ne znam koliko ona moze da bude efikasna u njegovom slucaju.
    Puno hvala, pozdrav!

 4. Filip says:

  Postovani,
  Imam 16 godina i kozica mi se sama ne prevlaci preko glavica,a kada je ja prevlacim pomalo je bolno. Uriniram i izbacujem spermu normalno. Zanima me trebam li otici kod doktora jer me stid pricati o ovome s nekim.

  • MojPedijatar says:

   Nema razloga da se stidiš!

   Treba zakazati pregled kod hirurga – urologa, pa da se ovo lepo proceni i reši.

 5. Rada says:

  Postovani ,
  Danas nam je lekar radi resavanja problema sa fimozom , propisao terapiju didermalom 4 nedelje a posle kontrola. Problem je sto mi za 3 nedelje idemo u inostranstvo gde cemo biti mesec dana. Da li da odlozim terapiju tako da se 4 nedelje terapije padne kad budemo ponovo kuci ?

  Unapred zahvalna
  Mama

  • MojPedijatar says:

   Slobodno zavrsite terapiju kako je predviđena, pa na kontrolu kad se vratite sa puta. NEMA potrebe da se odlaže terapija

 6. Jasna says:

  Poštovani,
  Beba ima 11 meseci i kada povlačimo prepucijum prilikom kupanja vidi se otvor uretre. Već duže vreme piški bez baloniranja.
  Međutim, pri promeni pelene kada vrlo blago pokušam da povučem kožicu, ona je sužena, a iz otvora izlazi sluzokoža kao mali šiljak. Šta bi to moglo biti?
  Prethodno, 2 x mu je pukla kožica ( u uzrastu od 6 mes)- jednom mojim neznanjem, drugi put je pedijatar insistirao da se povuče, prilikom pregleda.

  • MojPedijatar says:

   Ništa za brigu, samo NE preterujte sa povlacenjem kožice – nikako da se radi “na silu”!

   Prevucite koliko može – operite, pa isperite 3% bornom kiselinom i da se ovo prati. Sada NEMA potreba da se kozica prevlaci do kraja, to polako treba raditi u 3. godini!

   Najvažnije je da se obezbedi normalno “oticanje” mokraće – a to ste postigli!

 7. milos says:

  Imam filmozu, gde je najbolje i najeftinije obaviti operaciju?

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je pregeld dečjeg hirurga, a lepo uzmete uput ov Vašeg pedijatra, pa se NIŠTA ne plaća!

Strana 1 od 612345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA