Febrilne konvulzije – fras

Febrilne konvulzije (poznatije kao fras) predstavljaju jedan od najčešćih neuroloških poremećaja ranog detinjstva.

fras

Foto: Flickr

Febrilne konvulzije (febrilni napadi) su konvulzivni napadi koji se javljaju prilikom povišene temparature najčešće kod dece uzrasta 6 meseci do 5 godina, pri čemu se dijagnostičkim procedurama jasno mora isključiti postojanje bilo kakve infekcije centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis) ili postojanje akutnog ili hroničnog neurološkog oboljenja.

Febrilne konvulzije se javljaju kod 2-4% sve dece od čega se oko 50% slučajeva javlja između prve i druge godine života. Nešto se češće javljaju kod dečaka, a ukoliko roditelji znaju da je neko od braće, sestara, oni sami, ili tetke, ujaci i stričevi imali febrilne konvulzije, to je veoma značajan podatak, jer je primećeno da je učestalost povećana kod dece sa pozitivnom porodičnom anamnezom.

Etiologija još uvek nije dovoljno poznata. Verovatno se radi o sniženom pragu tolerancije na povišenu temperaturu što može biti u korelaciji sa nerazvijenošću termoregulacionog centra kod dece, tako da pojava veoma visoke temperature može delovati kao okidač za pojavu napada u nedovoljno zrelom mozgu deteta.
Verovatnoća da će se napadi ponoviti posle prve epizode je velika, kod 30-40% dece. Faktori rizika za pojavu recidiva su febrilne konvulzije u prvoj godini života, familijarna pojava febrilnih konvulzija, napadi pri nižoj temperaturi (do 38, 5°C), pojava epilepsije kod bliskih rođaka, kompleksne febrilne konvulzije, poremećaji u psihomotornom razvoju, i kratko trajanje bolesti pre pojave febrilnih konvulzija. Polovina recidiva febrilnih konvulzija se javlja unutar 6 meseci, 75% za godinu dana, a 90% unutar dve godine od prvog napada. Na osnovu brojnih kliničkih studija i dokaza sa kojima u ovom momentu raspolažemo, rizik za kasniju pojavu epilesije kod dece koja su imala epizodu febrilnih konvulzija je identican onome u grupi dece koja nisu preživela fras. Ni malčice se ne razlikuje mogućnost da zdravo dete dobije epilepsiju od deteta koje je preživelo napad febrilnih konvulzija.

Febrilne konvulzije se najčešće ispoljavaju pri naglom skoku temperature koja je veća od 38, 5°C, tako da često predstavljaju prvi simptom bolesti deteta. Obično roditelji daju podatak da do pojave konvulzija nisu primetili povišenu temperaturu ili da se temperatura teško spušta, čak i uz primenu antipiretika. Među najčešćim uzrocima povišene temperature koji mogu dovesti do pojave febrilnih konvulzija su virusne infekcije gornjih respiratornih puteva (influenca tip a, parainfluenca, adenovirusi), bakterijske infekcije gastointestinalnog trakta (šigeloze), urinarne infekcije i akutno zapaljenje srednjeg uha

Klinička slika je veoma dramatična i frustrirajuća za svakog roditelja. Gotovo da nema roditelja koji se pojavi u pedijatrijskoj ambulanti a da ne izgovori recenicu: Izgledalo je kao da ga gubimo, mislili smo da je gotov…. samo se omlitavio i nekoliko minuta, npr 15 nije  reagovao na pozive. I vreme koje je obično u sekundama, uplašenim i zabrinutim roiteljima deluje mnogo duže jer stanje izgleda zaista dramatično i ozbiljno, kao nešto sto do tada nikada pre nisu imali prilike da vide.

Kada se razmišlja o tome kako je izgledao taj napad, postoje dva tipa: tipične i atipične febrilne konvulzije. Tipične ili proste febrilne konvulzije su generalizovani napadi kod dece uzrasta od 1-5 godina, koji traju kraće od 15 minuta, i ne ponavljaju se unutar 24h. U ovim napadima dete najčešće okrene i fiksira očne jabučice u jednu stranu, izgubi svest i počne da se trese,  predeo oko usana poplavi a dete pravi češće kraće prekide prilikom disanja, što dovodi do jos veće panike kod roditelja

Atipične ili kompleksne febrilne konvulzije su fokalni ili hemigeneralizovani (zahvataju jednu polovinu tela) napadi koji traju duže od 15 minuta i javljaju se više puta u toku dana. Dete se posle napada oseća malaksalo umorno. U toku frasa nikada ne dolazi do umokravanja.

Dijagnoza se postavlja detaljno uzetom anamnezom o tipu napada, trajanju, položaju tela , kao i isključivanjem akutne infekcije centralnog nervnog sistema – meningoencefalitisa. Veoma je važno da ukoliko se detetu ovako nešto dogodi, da se roditelji jave neuropedijatru. Isto tako je od presudnog značaja da roditelji u trenutku konvulzija budu pribrani kako bi što bolje mogli da opisu šta se tačno dogodilo sa detetom i kako je to tačno izgledalo. Kada postoji sumnja na infekciju CNS-a rade se  laboratorijke pretrage, kao i lumbalna punkcija, posebno ako je dete mlađe od godinu dana, a jasan uzrok febrilnosti nije definisan. EEG snimanje se ne radi rutinski kod dece sa tipičnim febrilnim konvulzijama.

Podeli:

Komentari

 1. Moj sin ima 6 mjecesi dobio napad isao na eg.snimak.i na magnetni snimak otkrila se bolest encephalopathia epileptica .zanimame kolko je to opasno i jel to epilepcija

  Odgovori na komentar
 2. Moja kcerka je imala tipicne febrilne kovulzije u 20 mjesecu zivota,na temperaturu 38,5 trajalo je oko 5 minuta.Sve bolnicke pretrage su uradjene sve su ok pa i EEG koji je bio uredan. Njoj je sada 5,5 godina,febrilne konvulzije se nisu ponovile,ali joj temperatura kad dobije galopirajuce raste. Ono sto me zanima da li ce biti cijeli zivot podlozna febrilnim konvulzijama ili postoji granica odredjene starosne dobi? Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Moje dete je od svoje druge godine do sad imalo 5 puta za godinu Dana konviulzije.Zanima me kolikomoze da ih ima iako mu je sad 4god I kakav je dalji process…..Sad cekamo da nam jave kad imamo Mr..

  Odgovori na komentar
  • Bez neuroloskog pregleda deteta se naprosto NE može napraviti precizna procena.

   Srećom, kod ogromne većine dece FEBRILNE konvulzije NE ostavljaju posledice.

   Odgovori na komentar
 4. Poštovani, hitno molim za Vaše mišljenje.
  Beba ima 5,5 meseci. Veoma je napredan, veseo, zivahan, poceo je rano da drzi glavu, da guce i sve je bez problema. Otprilike pre mesec dana dok ga je suprug drzao bio je bas veseo i odjednom kao da je izgubio snagu, oborio je glavu i kao da se zagledao u jednu tacku nekoliko sekundi, uopste se nije pomerao. Posle toga sve je bilo ok i mislila sam da mi se samo ucinilo. Medjutim danas se to opet desilo, opet je samo tako okrenuo ocima i na par sekundi kao da se celim telom malo “protreso”, uozbiljio, zagledao u jednu tacku i odmah posle sve u redu. Da napomenem da temperaturu nije imao nijednom niti je bio bolestan. Veoma sam uplasena, recite mi da li je moguce da je to bio neki blagi fras? Svakako cu se javiti pedijatru.

  Odgovori na komentar
 5. Devojcica od 20 meseci se probudila sva mlitava i onako izgubljenog pogleda,pogleda me kad je pozovem,ali pogled joj je nekako bio uplasen,kao da gleda kroz mene. Sve vreme je plakala. Ostavljeni smo bili na odeljenje i dr su podeljenog misljenja,neki smatraju da jeste neki da nije fras. Imala je temper 38.6. Vise joj se nije ponavljalo. Pa me zanima vase misljenje,da li je i mlitavost neka vrsta frasa? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 3<123>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA