Dr Ostojić: “Dolaze nam deca hronični pacijenti sa upalama pluća, ali dobro reaguju”

Poslednji podaci govore da opada broj obolelih i preminulih od koronavirusa u Srbiji. Činjenica da vakcinacija obuhvata sve više ljudi, takođe ohrabruje.

Foto: Print srceen

U dečjoj bolnici pri KBC Dragiša Mišović trenutno imamo sedam pacijenata sa njihovim pratiocima i to stanje se odražava u poslednjih nekoliko nedelja. Dolaze nam deca hronični pacijenti, pozitivna su, imaju upalu pluća, ali dosta dobro reaguju. Potrebna im je ili neka kratkotrajna kiseonična terapija, antibiotska i sve ono što ide po protokolu za lečenje kovid-bolesti Na sreću i ti hronični pacijenti dobro reaguju na ovu akutnu bolest sada”, otkriva za “150 minuta” dr Olivera Ostojić, pulmolog i rukovodilac dečje klinike KBC “Dragiša Mišović”.

Ona kaže da svi njihovi bolnički pacijenti imaju upale pluća i da su to umereno teške pneumonije, a da se deca koja su upućena na pregled sa blažom kliničkom slikom ne hospitalizuju.

“Njih je 85 do 90 odsto i ne zahtevaju čak ni antibiotsku terapiju nego samo opservaciju i standardni dijetetsko-higijenski režim koji se sprovodi kod svih virusnih infekcija.”

Prema njenim rečima, period u kome su deca išla u školu nije doveo do većeg broja obolevanja od Sars-CoV-2.

“Dok su deca išla u školu i vrtiće, nije bilo povećanog zaražavanja u kolektivu. Sva deca koja su dolazila kod nas su u najvećem procentu bila zaražena u svojoj najbližoj okolini, odnosno od svojih pozitivnih ukućana. Očekujem da će se sada uplesti neke sezonske virusne infekcije na koje smo mi navikli i koje uvek budu aktuelne kad deca polaze u školu posle raspusta u zimskom periodu, tako da će verovatno biti preplitanja s tim virusima koji daju vrlo sličnu kliničku sliku”, upozorava dr Ostojić.

Inače, u KBC Dragiša Mišović ne daju preporuku da se deca vakcinišu prvo zato što najmlađi ne pokazuju ozbiljnu kliničku sliku obolevanja od kovida 19, a drugo jer još nisu rađena ispitivanja vakcina na deci i trudnicama.

Koji je njen savet roditeljima pre polaska dece u školu:

Pojačati imunitet pored zdrave ishrane, sportske aktivnosti, adekvatnog sna  kao i suplementacijom, vitaminom d, vitaminom c, beta glukanima…

Pratiti dete ukoliko primetite blagu infekciju i ne ići odmah kod pedijatra, uraditi KS i crp pa da onda pedijatar napravi procenu. Ne treba odmah misliti na koronu, obzirom da je vreme respiratornih infekcija.

B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA