Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. nermina-hrvo-sehovic says:

  dječak mi ima 10 godina pojavila mu se alergija još nisu ustanovili od čega ali kada smo izvadili nalaze šečer mu je bio 10.1 poslije toga tri dana mu je 5,6 5,7 a jutros 4,1 molim vas da mi odgovorite što prije da li je upitanju dijabetis molim Vas što prije da mi odgovorite

  • MojPedijatar says:

   Jutarnja vrednost šećera, BEZ alergije i pre jela je merodavna! Zato mislim da NEMA razloga za brigu!
   Ponovite, za svaki slučaj, još jednom (za par dana) jutarnju glikemiju, pa ako bude u redu, zaboravite na dijabetes!

  • jelena says:

   Moj sin ima 5 god.pre dva meseca i vise mu se osetio zadah iz usta ali su mu zubi jako kvarni od slatkisa i ja sam to povezala sa tim nakon tog perioda prestao je taj zadah. pa je pre dve do tri nedelje poceo cesto da mokri i pije dosta tecnosti da napomenem da je u pislednje vreme i jeo mali vise meda i cokolade kada sam primetila da je oslabii odvela sam ga kid lekara i secer mu je bio 27 utvredjen dijabetes tip 1.Koji je uzroj dali je kod njega secer mogao da se pojavi ranije u blazim visinama pa nakon toga da ga on ishranom poveca.Samo dz.napomenem da s mu svremena na vreme dozvoljavala da uz moje prisustvo ispira zube listerinom.Da li je mogao time da osteti beta celije ako ga je malo progutao sumnjam da nije ali nisam sigurna iznenadila me je ova bolest kod mog deteta.

   • MojPedijatar says:

    NIJE Listerin uzrok – tu NEMA dileme!

    Ovo je jasan dijabetes tip 1, a sve detalje o bolesti Vašeg deteta naprosto morate razmotriti sa endokrinologom koji.prati dete. Svakako IMA mesta za optimizam, imajući u vidu veliki napredak u lečenju i praćenju dece sa ovom bolešću.

 2. lela-tuzla says:

  djevojcica od moje sestre ima 2 i po godine ..prije 4 dana uradili su joj nalaze secer joj je bio 15,8 poslije toga hitno u bolnicu..sad je na inzulinima znaci samo krv jj vade i inzuline prima…ujutru pretezno secer bude 4,8 ,7 ili cak i 8,8 ali poslijepodne je sve veci cak zna i biti 23..svi smo u oku jer bas niko u porodici n pati od te bolesti..Ja vas molim da mi odg i kazete sta i kako trebamo uraditi da bi saznali pravu dijagnozu nas jos niko nije obavjestio o stanju, o tacnoj dijagnozi djevojcice o bolesti ..koje nalaze trebam uraditi MOLIM VAS VASE MISLJENJE

  • MojPedijatar says:

   Ovde je sve zaista jasno – radi se o insulin zavisnom dijabetesu (tip 1), a tu sada nema šta više da se radi.
   Plan lečenja i kontrola pravi endokrinolog koji prati dete, pa sve detalje treba “proći” u razgovoru sa lekarom koji leči dete.

 3. marija says:

  Moj sin ima 3,5 godina, jedno zdravo i zivahno dete, voli da jede slatkise a pogotovu cokoladu. Primetila sam da je poceo vrlo cesto da mokri. Cak i do 6 puta za sat vremena i to vrlo obilno. Pomislila sam da nije neka prehlada pa sam ga pitala jel ga boli nesto i da li ga pecka kad mokri ali mi je rekao da nije nista od toga. Zanima me da li imam razloga za brigu i da li treba da mu iskontrolisem nivo secera u krvi?

  • MojPedijatar says:

   Prvo uradite običan pregled mokraće, pa onda uradite jutarnji šećer iz kapi krvi (pre doručka). Tako ćete biti potpuno sigurni.
   Iako sve bude u redu NE DAJTE previše slatkiša detetu! To baš nije dobro ni sad ni na duže staze.

 4. sanja says:

  zdravo moja beba ima 3 mjeseca i samo sisa medjutim zavrsii smo u bolnici zbog urinarne secer mu je bio 8 ponovili smo ga za nedelju bio je 7 sad smo opet u bolnici zbog urinarne i 5 sati nije jeo i bio mu je secer 6 dali je upitanju dijabetes il je to ok.posto je mene dr rekla da oni ne obracaju paznju na to kad je upitanju infekcija neka

 5. Miroslava says:

  Zelela bi da pitam da li bi imalo dete posledica kad bi se rodilo i odrastalo’posto sam se ozracila u petoj nedelji trudnoce?

  • MojPedijatar says:

   Zaista nije dobro da se plod ovako rano ozrači! Teško je proceniti detalje, ali svakako je rizik od oštećenja veliki.

  • maida says:

   Moja devojcica je imala febrilni napad kad je imala 1.5 i odmah po prijemu uradjeni rezultati i glukoza je bila 9. Posle dva dana bilo je 5
   Ja sam pitala lekara i on mi je rekao da je to trenutno zbog stresa.posle mesec dana ponovo smo radili rezultate, glukoza je bila ok. Sad treba pnovo da radimo i ja se alo plasim,dai to moze da e povrati

   • MojPedijatar says:

    Ovo NIJE dijabetes! Radi se o uobičajenoj stresnoj reakciji sa blagim i prolaznim povećanjem vrednosti šećera u krvi.

 6. Milos says:

  Decak mi ima 4 godine i dobio je herpes,izvadili su mu krv i nasli povisen secer koji je 6.56.lekari su zbunjeni i pretpostavljaju da je u pitanju dijabetes.koje je vase misljenje?unapred hvala

 7. melisa says:

  Postovanje..Imamo djevojcicu od dvije i po godine, u zadnja tri dana mnogo pije vodu i bas cesto mokri, pred spavanje joj se suse usta i cesto joj je crvena guza..mjerili smo joj secer kada je navecer zaspala i bio je 6.7 ..dali je moguce da se radi o dijabetesu ??

  • MojPedijatar says:

   Ovo skoro 100% NIJE dijabetes!

   Uradite jednu jutarnju (PRE doručka) glikemiju (vrednost šećera), pa da budete 100% sigurni.

Strana 1 od 1712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA