Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Foto: Pixabay

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete detetu bez trčanja kod  doktora.

Zašto se oko zacrvenelo?

Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Leti se deci ređe zapuši nosić koji može doprineti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gde može biti značajno niža temperatura pa se deca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suza je na pretek. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Podeli:

Komentari

 1. Vikica says:

  Beba od pet meseci je povredila oko,vec pet dana stavljamo joj kapi 3 puta dnevno i uvece hloranfenikol po preporuci lekara oftamologa,ali ne pomaze.Sta da radimo?
  Hvala!

 2. Marijana says:

  Postovani, imam devojcicu od 4.5 godine. Ima epidemijski konjuktivitis. Levo oko joj je skroz zatvoreno i oteceno a desno crveno i oteceno. Dobila je terapiju tobrexom na dva sata, sest puta u toku dana. Otok je malo spao ali oko je jos uvek zatvoreno. Da li je to normalno i koliko dugo traje? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako za 2 do 3 dana NEMA poboljsanja – mora se obaviti kontrolni pregled. Bez pregleda se naprosto ne može proceniti trajanje ove bolesti, a obicno se izleči za 7 do 10 dana.

   • Marijana says:

    Hvala na odgovoru. Bili smo na kontrolnom pregledu, pojacana joj je terapija. 3x oftalmol i 6x hloramfenikol uljane kapi i cicsenje fizioloskim rastvorom. Brzo reaguje na terapiju i vec posle prvog dana su joj se oci otvorile. Ostalo je samo crvenilo i nesto kao providna opna sa spoljasnjih strana levog oka. Nesto kao paucina, ali kaze da je ne boli i da joj ne pravi problem sa vidom.

 3. Jelena says:

  Postovani,beba ima 5 meseci.Juce ujutro sam primetila da mu je crveno levo oko,a jutros je i desno pocelo da crveni.Nema otoka,kmelja niti mu suzi oko.Samo crvenilo.Sta da radim?Unapred hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da se okce ispira (na svaka 2 do 4 sata) 3% bornom kiselinom za oči. Ako za 2 do 3 dana ne bude bolje, ili ako se pojave krmelji – da se obavi pregled.

   Ukoliko bude bolje – da se ovo nastavi 5 do 7 dana.

 4. Nikola says:

  Postovani, beba ima 45 dana i od jutros joj suzi okce. Juce joj je upala dlaka u oko. Kupili smo kapi za oci borne kiseline. Pise da je sterilan rastvor i da je lek namenjen za decu i odrasle. Je l’ smemo mi to da koristimo jer je beba stvarno mala?

  • MojPedijatar says:

   To je pravi izbor! Ispirajte okce na 2 do 3 sata, nekoliko.dana.

   Ako za 2 do 3 dana ne bude bolje – da se obavi pregled.

 5. Nikola says:

  Postovani,

  Kako da stavimo cloramfenikol decaku od godinu dana? Posto je skoro nemoguce naneti direktno iz tube u unutrasnji deo donjeg kapka,moze li se naneti mast na prst pa tako nekako naneti? Moze li savet?

  Hvala

 6. Vesna says:

  Koliko je konjuktivitis zarazan, posto imamo dvoje dece? Da li dete koje ima konjuktivitis sme da ide u vrtic?

  • MojPedijatar says:

   Veoma se lako i brzo širi – direktnim kontaktom.

   Nema vrtića dok se dete ne izleči.

 7. Ivana says:

  Imam devojcicu od 2 godine.Kako je ustala ujutru beonjace su joj bile crvene i suzave bez krmelja,zapusen nosic i blaga promuklost.stavila sam joj 3 puta acidi boricid za oci sta mi jos predlazete?Hvala unapred na odgovoru!

  • MojPedijatar says:

   Na 4 sata ispirajte oči 3% acidi borici i da se prati.

   Ako u naredna 2 do 3 dana NEMA boljitka – da se obavi pregled

   • Ivana says:

    Hvala puno na odgovoru,zaista znaci strucno misljenje pogotovo za mame poput mene(panicne)…Htela bi vas pitati samo jos da li da joj ubacim i neku antibiocku mast i da li to ima neke povezanosti sa zapusenim nosem i promuklosti?

    • MojPedijatar says:

     Nos mora biti prohodan da bi suzice nesmetano oticale, a sve ovo jeste uzrokovano istom virusnom infekcijom

Strana 2 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA