Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Foto: Pixabay

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete detetu bez trčanja kod  doktora.

Zašto se oko zacrvenelo?

Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Leti se deci ređe zapuši nosić koji može doprineti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gde može biti značajno niža temperatura pa se deca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suza je na pretek. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Podeli:

Komentari

 1. Tamara says:

  Postovsni, sta da radim sa bebom od 3 meseca. Okica malo je crvena I cudi joj malo suza. Mislim da joj se pojavio posto je trljala oko sa rukica.Prethodno je bila bolesna so zapusen nosic ali sada je to proslo. Sta da radim, Osven sto stavljam majcinog mleka u oku.

  • MojPedijatar says:

   Da se nosić ispira fiziološkim rastvorom, a za oko nabavite 3% acidi borici pro oculi i ispirajte oba oka. Ako za 2 do 3 dana nema boljitka obavite pregled kod Vašeg pedijatra.

 2. beni says:

  Sta treba da uradim za dete sto mu se pocervenelo oko i tece mu suze i nesto kao gnoj i sfrbi ga dal je to opasno nesto i malo mu se nateklo sta mogu uciniti sam posto se ne nalazim u moj grad hv

  • MojPedijatar says:

   U apoteci da se uzme 3% borna kiselina (acidi borici 3%) i da se oba oka ispiraju 4 do 5 puta na dan. Ako i dalje ima krmelja (gnoja) potrebno je uzeti antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Marocen…). Ukoliko za par dana ne bude bolje – morate na pregled.

 3. ana says:

  poštovani,imam djecaka od 3 god.i igrao se u pijesku i posle toga oko lijevo je pocelo da crveni i da se stvara gnoj dok je sutri dan preslo i na drugo…sta da radim,s cim da ispiram i koju mas da kupim…hvala

  • MojPedijatar says:

   Oči treba ispirati 3% bornom kiselinom za oči (ima je u većim apotekama), a potom (u čisto oko) staviti 1 do 2 kapi antibiotskog rastvora za oči (Gentokulin, Marocen…) u unutrašnji ugao oka, 3 do 4 puta na dan, bar 7 dana. Ako za 2 do 3 dana nema boljitka – potreban je pregled.

 4. Irena says:

  Molim Vas, sta da radim??
  Devojcica od 2 godine ima konjuktivitis. Kao terapiju dobili smo bornu kiselinu za ispiranje( kazu u jakom mlazu treba ispirati) i hloromfenikol mast(dva puta dnevno). Preslo je i na drugo oko. Devojcica ne cesa oci ali su sve vise i vise krmeljive. Da li treba cesce stavljati mast?? Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Prvo treba isprati oči 3% bkrnom kiselinom, pa u unutrašnji ugao oba oka ukapati 1-2 kapi antibiotiskog ratvora (Gentokulin ili Marocen), 3 do 4 puta na dan, 5 do 7 dana. Chloramphenicol ide samo pre spavanja.

   Sve je ovo najverovatnije započeo virus koji pravi i kijavicu i promuklost.

 5. Irena says:

  Molim Vas, koliko cesto treba ispirati oci bornom kiselino kod konjuktivitisa? Da li je dobro sklanjati gnoj koji iscuri iz oka samo mlakom vodom? I da li smem da joj cisitim trepavice vodom? Ima guste i dugacke trepavoce i gnoj se zalepi.
  Da li kijavica i promuklost mogu biti povezani sa konjuktivitisom? U roku od 48 sati, preslo je i na drugo oko, krenula je kijavica i promukla je.. Povremeno se nakaslje i ima temperaturu 37. Unapred hvala.

 6. MARELA says:

  DA-LI-IMAJU-EFEKTA-KAPI-KADA-SE-UKAPAJU-U-OKO-A-DETE-PLACE-(posto-se-plasi-ukapavaja-u-oko)TO-SE-UVEK-DESAVA

  • MojPedijatar says:

   Ima – kad se ukapaju u unutrasnji ugao oka (dete lezi, glava je pravo postavljena sa “pogledom” ka plafonu), pa se sačeka da dete otvori oči. Tako će kapi ući u oko.

 7. Marko says:

  Dete ima 3 godine i konjuktivitis traje vec 5 dana, posle prvog dana od pedijatra smo dobili terapiju: ciscenjem fizioloskim rastvorom i mazanjem chloramphenicolom. Ujutro je ucestao krmelj, a sad se pojavio i veci otok na jednom kapku. Na kontroli kod pedijatra dobili smo Aerius! Ne znam koja je vrsta konjuktivitisa i da li je terapija ispravna?!

  • MojPedijatar says:

   Zaista je neprikladno komentarisati terapiju konjunktivitisa sa otokom kapka, bez pregleda i praćenja deteta. Mislim da treba poslušati lekara koji je pregledao dete.

Strana 1 od 712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA