Dečak oboleo od difterije, bolesti iskorenjene pre tri decenije

U Španiji se šestogodišnji dečak, koji nije vakcinisan, nalazi na jedinici intezivne nege i srećom pozitivno reaguje na lečenje

vakcinacija

Šestogodišnji dečak iz Španije oboleo je od difterije, prvi takav zabeležen slučaj u više od 28 godina. Dečak se nalazi u kritičnom stanju u jedinici intenzivne nege u bolnici Vall d’Hebron, ali srećom za sada pozitivno reaguje na lečenje. Roditelji, koji nisu vakcinisali dečaka, smesta su vakcinisali njegovu mlađu sestru.

– Porodica je potresena i priznaju da se osećaju prevareno, jer nisu bili pošteno informisani – izjavio je šef katalonskog javnog zdravstva Antoni Mateu za El Pais.

– Pate od dubokog osećaja krivice, koji im pokušavamo otkloniti – rekao je Mateu.

Ovo je bio šok za kompletno špansko zdravstvo

Od uvođenja vakcinacije protiv difterije u Španiji ta je potencijalno smrtonosna bolest bila iskorenjena u potpunosti. Kako više od 28 godina nije bilo zabeleženih slučajeva španski zavod za javno zdravstvo nije imao antitoksina, te su se lekari bacili u hitnu potragu po evropskim zemljama.

Lek za nesrećnog dečaka na kraju je stigao iz Moskve, preko Barselone, a lično ga je dostavio ruski ambasador u Španiji.

U toku je potraga za nosiocem bolesti, koji je najverovatnije vakcinisan pa nije oboleo i ne pokazuje simptome, a može predstavljati opasnost po drugu nevakcinisanu decu. Sve osobe koje su bile u kontaktu s dečakom nalaze se pod medicinskim nadzorom, dok škola proverava ima li još učenika iz istog razreda koji nisu vakcinisani.

Izvor: Jutarnji

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA