Da li radite previše za svoje dete?

Koliko toga vi radite za vaše dete? Da li mu konstantno pomažete i spašavate ga?

Biće problema

Očekujte probleme! Promenom svog ponašanja vi menjate sistem funkcionisanja stvari na koji su svi u porodici navikli. Kada jedna osoba promeni svoju funkciju svi drugi članovi porodice takođe moraju da se menjaju. A teško da neko želi promenu, naročito kada mu je udobno.

Vaše dete može da se razboli, plače i svađa sa vama mnogo više nego obično. Može se svojski potruditi da izgleda mnogo više bespomoćno i u teškoćama nego ranije. Ako ste zavisni od uloge osobe koja radi sve bićete u velikom iskušenju. Ali oduprite se potrebi da radite stvari i uradite suprotno – nemojte raditi te stvari. Konstantno sebe podsećajte da nećete raditi umesto deteta stvari koje znate da ono može, i treba, samo da radi. Uvek se zapitajte: “ako uradim ovo sad za moje dete, da li će ono kasnije znati da uradi to za sebe?”.

Prepustite odgovornost

Ako vaše dete zna nešto da uradi samo, na primer da veže pertle, to više nije vaš zadatak. Kada pomognete detetu da nauči novu veštinu, to postaje njihova odgovornost.

To ne znači da ne možete da ga pitate “Da li mogu nekako da ti pomognem?” ali generalno gledano – zadatak je njegov. Vi možete da ga usmerite ali ne vi nešto da uradite. Zaustavite se ako osetite da prelazite granicu i zapitajte se na čijoj ste teritoriji. Postavite sebi pitanje: “Da li ja radim ovo da bih bila smirenija jer znam da će dobro proći?”.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA