Cvetne esencije- od prirode na dar

Hej!!! Imamo gošću! 🙂
Gostimo moju prijateljicu iz studentskih dana, Mariju (opet Marija!?! ;)), vedru, svestranu inženjerku, doktoricu/a nauka, a i zaljubljenicu u cvetne esencije.

Možda se sećate moje priče o prirodnom porođaju nakon carskog reza (VBAC), u kojoj sam opisala i svoje pripreme na isti, uglavnom zasnovane na savlađivanju straha (od konačnog ishoda, od pucanja već postojećeg šava, od… naslojenog straha). Upravo tu sam spomenula moju dragu Mariju i pomoć koju mi je tada pružila, napravivši specijalno za mene i moj problem kombinaciju biljnih kapi. Koristila sam ih po preporuci i uz sve što sam tada činila su mi dodatno ulivale sigurnost. A i njoj sam verovala (što je veoma bitno), kao i u “filozofiju” cvetnih esencija, koje, usudiću se reći, podstiču samo(iz)lečenje organizma. 

Možda se već sada pitate da li bi i vama nekada mogle koristiti ove mirisne, cvetne esencije. Najbolje da procenite sami, Marija piše za vas…

TERAPIJA CVETNIM ESENCIJAMA, UOPŠTENO

Terapija cvetnim esencijama (ili kako se još zove na našim prostorima Floriterapija) je jedan od prirodnih i blagih načina lečenja, nastala tridesetih godina XX veka (tvorac dr. Edvard Bah) a usavršava se i danas. U poslednjih desetak godina koriste je mnogi, lekari, psihoterapeuti i uopšte terapeuti koji imaju za cilj poboljšanje opšteg stanja osobe. U nekim zemljama  je finansirana od strane državnih službi zdravstvene zaštite i može se koristiti za svakodnevne životne situacije kao što su  stres, uznemirenost, nesanica, strah, nesigurnost  do težih mentalno- emotivnih problema.

leptir

Terapija cvetnim esencijama se u svetu smatra jednom podvrstom homeopatije i predstavlja holistički način lečenja. Ona pomaže osobi da se oslobodi negativnih uverenja i omogućava pozitivnim kvalitetima, poput samouverenosti, vere, hrabrosti, upornosti, doslednosti, urednosti, da se ispolje i postanu dominantni u ponašanju osobe. Upotreba cvetnih esencija kao potpuno prirodni način lečenja je takav da uz pomoć cvetnih esencija pomaže osobi da se oslobodi negativnih obrazaca, osećaja i misli i omogući joj da se oseti zdravo, zadovoljno i srećno.

Kako se koristi?

U terapiji se koriste cvetne esencije, kapi koje se dobijaju od specijalno izabranog i obrađenog cveća. Cvetne esencije su tečne, potencirane biljne esencije koje se dobijaju od cvetnog dela biljke. Cvetne esencija deluju na principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i aktiviranja imunog sistema organizma koji tada pobeđuje bolest.

Terapija se uzima oralno, četiri puta dnevno, iz korisničke bočice koju priprema praktičar cvetnih esencija (floriterapeut). Praktičar cvetnih esencija na osnovu razgovora/intervjua sa klijentom dolazi do podataka na osnovu kojih pravi individualnu kombinaciju kapi. Standardna doza u tretmanu je 4 kapi 4 puta dnevno koje se direktno nakapaju ispod jezika. Postoje i drugi načini uzimanja cvetnih esencija na primer sprej ili u obliku kreme ili kupke. Jedna kombinacija uobičajeno, traje mesec dana. Vidljivi rezultati, u smislu promene negativnih obrazaca ponašanja, nastupaju veoma brzo, a ustaljenje promene očekuje se u roku od nekoliko meseci.

 kapi

Problemi koji se uspešno tretiraju: stres, bolesti zavisnosti i poremećaji ishrane (anoreksija, bulimija itd.), sve vrste problema u partnerstvu, seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena, posledice rane traume (prenatalne, natalne i životne), razne vrste strahova, fobija i anksioznosti za unapređenje i razvoj kreativnosti, razne probleme sa imunitetom,  teškoće u učenju kod dece i odraslih, krize identiteta usled urbanog i modernog stila života, blokade u funkcionisanju svih energetskih centara u telu, zavist, impulsivnost, nedostatak motivacije, lenjost, neodlučnost, nesanica, bes, stidljivost i mnogi drugi.

Na fizičkom nivou terapija cvetnim esencijama uspešno tretira: stomačne probleme, gastritis, infekcije, hipertenziju, akne, dermatitis, slabost, malaksalost posle bolesti, bolovi u zglobovima, vratu, kičmi, glavobolja, mučnina, morska bolest, reumatizam…

UPOTREBA CVETNIH ESENCIJA U PORODICI

Cvetne esencije su prirodni način da se vratimo u balans. Praktično je svima poznato da kada jedan član porodice nije u ravnoteži on prenosi emocije i utiče na ponašanja drugih članova. Ova veza je posebno izražena između majki i dece te su cvetne esencije sjajan izbor za harmonizaciju emocinalanih stanja, prevazilaženje blokada i kao pomoć u zdravom razvoju deteta i same porodice.

Cvetne esencije su veoma dobre za isceljenje mnogih problema sa kojima se majke susreću dok su im deca mala: od jačanja veze sa decom tik po rođenju, do smirivanja, spavanja, protiv apatije, problema sa mokrenjem, alergija na određenju hranu strahova, ljubomore, nesigurnosti, astme, koncentracije, lenjosti, neistrajavanja itd.

Za svaku od ovih oblasti ne postoji jedinstvena kombinacija cvetnih esencija, već je bitan razgovor sa majkom da bi se otkrili uzroci nekog disbalansa, a na osnovu toga praktičar pravi idealnu kombinaciju kapi.  Najčešće se praktikuje da terapiju cvetnim esencijama istovremeno koriste i majka (i/ili otac) i dete istovremeo. A nekada je radi harmonizacije čitave porodice neophodno da koriste svi članovi porodice. Ovo ne bi trebalo da zastraši nikoga, već samo upućuje da promenom jedne osobe nećemo trajno rešiti disbalanse koji postoje, već samo ukoliko svi zajedno u jednoj porodici rade na nekim promenama mogu i uspeti i dostići dugoročan mir i harmoniju.

porodica 


U terapiji ovog tipa jako je bitno da roditelj posmatra svoje dete i da može lakše da opiše ponašanje svog deteta u određenim situacijama. Ovakve informacije su od suštinske važnosti jer na osnovu njih se odabiraju cvetne esencija koje su odgovarajuće za određenu situaciju. 

Ono što izdvaja terapiju cvetnim esencijama kod dece u odnosu na odrasle jeste to da se deci daju što jednostavnije kombinacije cvetnih esencija jer kod njih ne postoje zamršeni uzroci koje treba dugo razrešavati. Deci samo treba pomoći da ojačaju, da se osamostale, da steknu navike, da se koncentrišu, da se oslobode određenih strahova, da im probudimo radoznalost, da im pomognemo ako se ulenje, da ih umirimo, razvijemo kreativnost, ulijemo sigurnost, damo im osećaj da su sposobni, da mogu, da neko bdi nad njima i njihovom bezbednošću, oslobodimo osećaja ljubomore, rivaliteta i sl.

Cvetne esencije koje preporučujemo kod dece su najčešće: Strawberry, Iris, Holly, Wild Rose, Magnolia,  Angelica, Buttercup, Chamomile, Fairy Lantern, Lavender, Cherry Plum, Violet, Peach, Agrimony, Gentian, Yarrow, Elm, St. Joh’s Wort, Cerato, Penstemon, Blackberry…

Ako odlučite da svoje dete harmonizujete cvetnim esencijama, pomoći ćete mu da se pravilno razvija, na vreme ćete ga usmeriti u dobrom pravcu, a samim tim ćete mnogo uraditi za čitavu porodicu – jer kao što rekosmo porodica je srećna i zadovoljna samo ako su svi njeni članovi u emocionalnom i fizičkom balansu.

Ceo tekst na temu uticaja cvetnih esencija na roditeljstvo pročitajte OVDE. 

Pored navedenih uticaja cvetne esencije se vrlo uspešno primenjuju i kod pripreme parova na roditeljstvo, probleme sa začećem, povezivanje majke sa bebom u prenatalnom periodu, pripremu majke na porođaj, dolazak bebe na svet i mnoge druge.

Terapija cvetnim esencijama je blaga, nežna i prirodna zbog čega je uvek topla preporuka za ovaj najnežniji deo života jedne porodice.

Za potrebe terapije ili savet, možete kontaktirati Mariju preko email adrese marijalveb@yahoo.com

 

Draga Marija, neizmerno hvala na ovom sjajnom tekstu!

O autorki teksta:

Osoba koja od kada je postala svesna sebe upoznaje, istražuje, posmatra svet oko sebe i u sebi. Nikada ne staje i vrlo često prelazi sopstvene granice u pokušaju da zadovolji svoju znatiželju. Od malena naučena da je priroda dar i da je treba poštovati, negovati i naučiti način korišćenja da bi i ona odgovorila i poklonila istom tom merom. U jednom takvom traganju i otkrivanju došla do nekih saznanja i svetova koji su joj danas uredili život.

Po formalnom opredeljenju doktor nauka i docent na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, koji se naučno bavi ispitivanjem aktivnih komponenata prirodnog porekla (šta je sve to što se nalazi u biljkama, voću, povrću i sličnim resursima koje nam priroda daje). U nastavnom delu svog rada pored redovnih aktivnosti animira studente i pokušava da ih motiviše da nikada ne odustaju od inoviranja postojećih tehnologija, ali i da ne odustanu od sebe i svog znanja.

Po neformalnom opredeljenju ljubitelj prirode i svega što dolazi iz prirode. Voli ljude, biljke, more, zalazak sunca, različite ukuse hrane i načine pripreme hrane. Veruje da je sve moguće i ostvarivo samo ukoliko dozvolimo sebi da želimo i maštamo. Veruje da svaka osoba može postići svoj unutrašnji mir, harmoniju, dostići ljubav, sreću i zadovoljstvo. Za sve to potrebno je samo malo hrabrosti i odluka da želimo da koračamo putevima rada na sebi. Ukoliko želimo da menjamo, da napredujemo, ukoliko nismo zadovoljni postojećim stanjem onda je neophodno i da zakoračimo onim putevima kojima do sada nismo hodali. Da promenimo svakodnevnicu, da promenimo sebe, svoje reakcije na ono što nam se dešava, a samim tim potražimo osmeh više i zadovoljstvo više. Rođeni smo da budemo srećni, uspešni i zadovoljni i nema razloga da od toga odustanemo i to ne ostvarimo.

Pored doktorata na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i velikom broju edukacija iz oblasti tehnološkog inženjerstva, završila edukaciju Praktičara cvetnih esencija Udruženja “Latice” i Bazični kurs o Metodi dr Baha. Pohađala veliki broj seminara, edukacija i obuka iz oblasti Alternativnih metoda lečenja. Danas se bavi terapijom cvetnim esencijama iz ljubavi i potrebe da ljudima pruži podršku u dostizanju ličnog zadovoljstva, piše tekstove za određen broj magazina, časopisa, blogova u cilju popularizacije same metode ali i opšteg koncepta zdravog života. Jedna od osoba odgovornih za sadržaje na FB stranici i blogu “Cvetne esencije za svaki dan”, gde piše i objavljuje zajedno sa svojom prijateljicom i saradnicom Merimom.

Spremna da svakodnevno uči, razmenjuje ideje, emocije i informacije sa onima koji imaju šta da kažu i svima koji žele da slušaju.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA