Čudesne sijamske bliznakinje koje su pobedile statitstiku (Video)

Rozi i Rubi Formosa rođene su spojene u predelu abdomena, a delile su i deo creva. Operacija razdvajanja izvršena je odmah nakon što su se devojčice rodile, a već nakon dve nedelje već su puštene kući. Danas, godinu dana kasnije, Rozi i Rubi su dve zdrave i srećne devojčice.

Devojčice svoj život duguju timu od čak 15 lekara i medicinskih sestara koji su uspešno izveli operaciju iako su šanse za uspeh bile minimalne.

Anđela Formosa u 16. nedelji trudnoće je saznala da su njene devojčice spojene. Ona i njen muž Danijel pripremali su se na najgore, jer su im doktori rekli da devojčice imaju male šanse da prežive.

Sijamski blizanci rađaju se jednom u 200.000 slučajeva, a više od dve trećine njih rodi se mrtvo ili umre vrlo brzo posle rođenja.

Rozi i Rubi su odmah nakon rođenja odvedene na hitnu operaciju jer im je život bio ugrožen. Operaciju, koja je bila očajnički pokušaj da se devojčice spasu, veliki medicinski tim radio je pet sati, a njen uspeh prevazišao je očekivanja pa su deca otpuštena iz bolnice već dve nedelje kasnije.

– Dok sam bila trudna nisam mogla ni da pretpostavim da ćemo uspeti da stignemo ovako daleko. Predivno je gledati ih kako rade normalne stvari i normalno rastu, kada sam već bila pomirena sa činjenicom da ću ih izgubiti odmah po rođenju. Svaki dan sam shvatala kao blagoslov – priča Anđela Formosa.

NERAZDVOJNE I POSLE RAZDVAJANJA

Veza između devojčica je toliko jaka da se one nikad ne razdvajaju, ni kada su u kolicima za blizance, ni kada slobodno puze i zabavljaju se.

– Obe su vrlo srećne, razdragane i odlučne. Ali to nam je od početka bilo jasno. Nikada ih nismo razdvajali, ali kada se slučajno zaigraju nezavisno jedna od druge, vrlo brzo se trgnu i počnu da se okreću i traže sestru – kaže Anđela.

Među bliznakinjama ipak postoje i vidljive i značajne razlike koje roditelji vrlo dobro vide.

– Rubi posebno voli tatu i kada ga vidi počne da se rita nogicama i da odskakuje od sreće. Ona je očito tatina devojčica, dok je Rozi više privržena meni- kaže ponosna majka ovih malih boraca.

Bliznakinjama će tokom odrastanja biti neophodne redovne kontrole, ali u bolnici kažu da su jako zadovoljni njihovim napretkom.

Izvor : Žena blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA