Claricell junior – pravi izbor za zdrav imunitet deteta

Kako ojačati detetov imunitet je verovatno jedno od najčešćih pitanja i roditeljskih dilema. “Zatrpani” smo brojnim preparatima za jačanje imunskog sistema, ali šta je za dete optimalan izbor?

Foto: Pixabay

Zima se polako bliži kraju, ali je pandemija Covid-19 i dalje sa nama. Tu su i drugi sezonski virusi, a sa toplim danima bez sumnje kreću prolećne alergije.
Kako ojačati detetov imunitet je verovatno jedno od najčešćih pitanja i roditeljskih dilema. “Zatrpani” smo brojnim preparatima za jačanje imunskog sistema, ali šta je za dete optimalan izbor?
Beta glukani su, naučnim studijama, dokazani imunomodulatori – dakle oni pojačavaju imunitet u borbi sa infekcijama, a uravnotežuju imunski odgovor u alergijama!

Evo najčešćih pitanja roditelja vezanih za beta glukane:

Da li zaista pomažu u jačanju detetovog imuniteta?

DA – pomažu, tu nema dileme!
Beta 1-3, 1-6 glukani pomažu detetov imuni sistem (ovo važi i za nas odrasle) na mnogo dobrih načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija! Uprošćeno, imunomodulacija je zapravo uravnotežavanje imunog sistema! Dakle, beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama, ali optimizuju – „umiruju“ imunitet onda kada je on previše aktivan (kao na primer kod alergija).

Postoji mnogo jasnih medicinskih dokaza – istraživanja koja su nesumnjivo dokazala da beta 1-3, 1-6 glukani pomažu u borbi sa aktuelnim respiratornim virusima kod dece. Jedno od njih je pokazalo da već kod beba i male dece dodatak beta 1-3, 1-6 glukana u ishrani značajno smanjuje rizik od oboljevanja od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, a to su NAJČEŠĆE infekcije kod dece (i odraslih). Ovo je pokazano i kod starije dece, ali i vrhunskih sportista koji se izlažu dugotrajnim i teškim naporima (kakvi su maratonci)! Da – dugotrajni i teški fizički napori OSLABLJUJU imunitet, a sasvim je jasno da tu pomažu upravo beta glukani iz pekarskog kvasca, što je takođe pokazala jedna velika medicinska studija!

Da li su svi beta glukani isti?

NISU svi beta glukani isti! Beta 1-3, 1-6 glukani koji su dobijeni iz pekarskog kvasca su odličan izbor, a takav je Claricell Junior!
„Razgranata“ struktura beta 1-3, 1-6 glukana (dobijenih iz pekarskog kvasca) im omogućava najbolji efekat na imunitet, tako što povećava efikasnost intereakcije sa ključnim ćelijama imunog odgovora! Tako beta glukani iz pekarskog kvasca efikasno naoružavaju ćelije imunog sistema i spremaju ih za borbu sa uzročnicima infekcija! „Više grana – bolja hladovina“ bi bio najboji opis beta 1-3, 1-6 glukana.

Zašto beta 1-3, 1-6 glukana nema u svakodnevnoj ishrani?

Naše bake i deke su (pre mnogo decenija) unosili daleko više ovih važnih sastojaka ishrane, naprosto zato što su kvasne gljivice bile prisutne u hrani koju su jeli! I način pripreme hrane je bio zdraviji, a pekarski kvasac se daleko više koristio nego danas.
U decenijama iza nas su kvasne gljivice bukvalno proterane iz hrane, različitim tehnološkim procesima u skladištenju i obradi namirnica, tako da beta 1-3, 1-6 glukana praktično nema u hrani koju jedemo (ili ih ima u zanemarljivim količinama)!

Kako nastaje alergija na polen?

Reakcija antitela (posebni proteini koje proizvode imunološke ćelije) i antigena (koji stiže u organizam spolja) se naziva imunološka reakcija. Cilj imunološke reakcije je da se organizam odbrani od nezvanih gostiju, ali se kod određenog broja dece razvija neželjena reakcija tokom koje se stvara posebna vrsta antitela koja dovode do alergije. Alergijska reakcija je, dakle, neželjena imunološka reakcija posebne vrste antitela (iz IgE klase) i antigena koji se sada naziva alergen. Prema tome alergen je antigen (ono što stiže iz naše okoline) koji kod predisponirane dece (dece sa atopijskom konstitucijom) dovodi do alergijske reakcije.

Koji je mehanizam delovanja beta glukana kod alergija?

Beta 1-3, 1-6 glukani pomažu naš imuni sistem na mnogo načina, ali jedna reč to najbolje opisuje – imunomodulacija! Beta 1-3, 1-6 glukani podstiču imuni sistem u borbi protiv mikroorganizama (uključujući i aktuelne respiratorne virusne infekcije), ali optimizuju – „uravnotežuju“ imunitet onda kada je on previše aktivan!

E to su zapravo alergije – „preaktivan“ imunitet koji u kontaktu sa alergenom (polen) uzrokuje alergijske bolesti. Ovaj izuzetno važan imunomodulatorni efekat beta 1-3, 1-6 glukana je dokazan brojnim medicinskim istraživanjima, koja imaju isti zaključak: Beta 1-3, 1-6 glukani POMAŽU u ublažavanju simptoma i znakova alergije na polen (polenske kijavice) – i kod dece i kod odrasih!

Koja je optimalna dnevna doza za decu?

Nekoliko odlično osmišljenih i sprovedenih istraživanja je pokazalo je da su doze od 35 mg i 75 mg bile praktično jednako efikasne kod dece. Zaključak je da je istina negde “na sredini”, pa je zaključeno da je 50 mg optimalna dnevna doza za sezonu prehlada ili alergija kod dece, znači jedna pastila dnevno!

Ima li neželjenih efekata?

Oni su IZUZETNO retki (na nivou placeba) i prolazni! Sve što unosimo na usta (čak i lekovi za lečenje alergija) mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se ona može desiti i ovde, ali se to, srećom (kao što smo već naglasili) izuzetno retko dešava.

Koliko dugo treba da se uzima CLARICELL JUNIOR?

SADA je idealno da se krene – ako već dete nije na suplementaciji Claricell Junior-om, a NEMA ograničenja u pogledu trajanja primene! I kad prođe sezona alergija, beta 1-3, 1-6 glukane treba uzimati, imajući u vidu da su oni dokazani pomoćnici imuniteta u borbi sa infekcijama.

Da li je dobra kombinacija beta glukana i vitamina D?

To je IDEALNA kombinacija za jak imunitet! Vitamin D (preciznije vitamin D3) je izuzetno važan za mnoge vitalne fukcije organizma, uključujući i zdrav imunitet! Vitamin D3 DIREKTNO stimuliše odbrambeni sistem u borbi protiv virusa, ali na drugačiji način od beta glukana. Slobodno se može reći da bez vitamina D3 NEMA zdravog imuniteta, a kako se on stvara u koži (pod dejstvom UV zraka) zimi ga ima manje! To je jedan od razloga zašto smo zimi osetljiviji na virusne infekcije!
Beta 1-3, 1-6 glukani iz pekarskog kvasca i vitamin D3 imaju sinergistički efekat na imunitet, tako što se međusobno dopunjuju i tako ostvaruju maksimalni pozitivni uticaj na odbrambenu sposobnost organizma u borbi sa virusima!

U preparatu Claricell Junior se zato i nalaze najbolji beta glukani iz pekarskog kvasca, zajedno sa preporučenom dnevnom dozom vitamina D3.

Može li se CLARICELL JUNIOR kombinovati sa cinkom i probioticima?
MOŽE!
Čak se može reći da je to još jedna odlična kombinacija: beta glukan i vitamin D3 iz Claricella Junior, uz cink i probiotike – jasan put ka zdravom imunitetu!

Reference

1. Biao H, Kartik B, Eric C, Daisy V, Peter B. Structure-Functional Activity Relationship of β-Glucans From the Perspective of Immunomodulation: A Mini-Review. Frontiers in Immunology 2020;11:658
2. Kirmaz C, Bayrak P, Yilmaz O, Yuksel H. Effects of glucan treatment on the Th1/Th2 balance in patients with allergic rhinitis: a double-blind placebo-controlled study. Eur Cytokine Netw. 2005;16:128–134.
3. Talbott SM, Talbott JA, Talbott TL, and Dingler E.β‐Glucan supplementation, allergy symptoms, and quality of life in self‐described ragweed allergy sufferers. Food Sci Nutr. 2013;1:90–101

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Claricell junior

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA