Beograd: Koronavirus otkriven u 56 škola

Učenici su se zarazili u porodici ili porodičnom kontaktu, tj. van škole

Foto: Pixabay

Tokom protekle nedelje u 56 osnovnih i srednjih škola u Beogradu bilo je uglavnom pojedinačnih slučajeva zaražavanja virusom korona, rekao je „Tanjugu“ epidemiolog Predrag Kon, prenosi „Politika“. On je istakao da je situacija u školama za sada dobra.

Doktor Predrag Kon kaže da je virus otkriven u 28 srednjih i isto toliko osnovnih škola, i da su zaražavanja učenika bila u porodici ili porodičnom kontaktu, izvan škole. Prenošenje virusa između učenika bilo je u dve srednje škole, i te grupe učenika su odmah prešle na onlajn-nastavu.

Foto: Freepik

— Napravljen je nadzorni sistem koji funkcioniše u ovim uslovima. Da li će biti zatvaranja škola ili ne, to zavisi od procene ulivanja virusa u škole i da li će to uticati na organizaciju same nastave — rekao je Kon.

On takođe navodi da zaposleni češće obolevaju od dece, da mališani, i ukoliko se zaraze, imaju blagu kliničku sliku.

— Pošto zaposleni nose maske, ukoliko se pojavi da je neko zaražen, nema potrebe decu slati u izolaciju i kućni karantin — pojasnio je dr Kon.

On je na kraju ocenio da ima osnova da roditelji razmišljaju da ne vode dete u vrtić, zbog pogoršanja epidemijske situacije u Srbiji, ali i da je za zaposlene roditelje vrtić jedino rešenje, piše „Politika“.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA