Bebe sa 15 meseci razlikuju dobro od lošeg

Često se smatra da je mogućnost spoznaje o tome šta je dobro, a šta loše jedna od osobina koja nas odvaja od životinja. Nova studija je pokazala da sposobnost uočavanja razlike između ispravnog i pogrešnog poseduju čak i bebe

Takođe, deca koji pokazuju razumevanje onoga što je pravedno i nepravedno više vole da dele svoje stvari sa drugima.

Istraživanje je sprovedeno na bebama koje su prilikom raspodele hrane bile u mogućnosti da razlikuju pravedno od nepravednog.

Džesika Samervil, vanredna profesorka psihologije na Univerzitetu u Vašingtonu kaže da je istraživanje pokazalo da bebe ranije usvajaju norme pravednosti i altruizma, nego što se to do sada mislilo.

“Kod dece koja su bila osetljivija na način raspodele hrane postoji i veća šansa da će radije pristati na deljenje svojih omiljenih igračaka”, kaže Samervil.

Bebama od 15 meseci su prikazana dva video snimka na kojima dvoje ljudi dele prvo krekere, tako što prvo dobiju istu količinu, pa onda jedno od njih dobije više. Sličan video im je prikazan i po drugi put, samo što je tad bila reč o mleku.

Naučnici su pratili bebe da li će obratiti pažnju na raspodelu hrane, odnosno koliko je svaka od njih obratila pažnju na nešto što je fer i nije fer, te koliko su bile iznenađene, piše časopis PLoS ONE.

Uočili su da su bebe više vremena provele gledajući onaj snimak u kom hrana nije bila pravedno raspodeljena.

U sledećem eksperimentu naučnici su snimali bebe i gledali kako će one da reaguju kada im stranac zatraži igračke. One bebe koje su bile osetljive na raspodelu hrane pristajale su na to da podele svoje igračke, prenosi Sarajevo-X.

Izvor: S Media

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA