Banja Edipsos – lekovito more

Ako razmatrate ostrvo Evija kao odbir za ovogodišnje letovanje, mnogo je razloga da upravo tamo otputujete. Evija je ostrvo netaknute prirode, smešteno u Egejskom moru, čarobno lepo i drugačije od svega što ste do sada videli.

U ponudi Evije nisu samo plaže, iako ih obala duga 900 km nudi u izobilju, već i mnoge druge atrakcije.

Jedna od specifičnosti ostrva Evija je banja termalnih izvora Edipsos, koja je nadaleko poznata već 20.000 godina. Banja Edipsos nalazi se u istoimenom gradiću, koji se nalazi na severnom delu ostrva Evija.

Još u drevna vremena banja Edipsos je bila prepoznata kao lečilište za um i telo, a posećivale su je mnoge slavne i istorijske ličnosti. Nabrojaćemo samo neke – Vinston Čerčil, Aristotel Onazis, Marija Kalas, Greta Garbo, Omar Šarif i mnogi, mnogi drugi. Spominje se u drevnim spisima Aristotela, a u lekovitim vodama Edipsosa odmarali su se i car Hadrijan i Marko Aurelije.

Termalni izvori banje Edipsos

Edipsos kombinuje drevno i kosmopolitsko na način na koji to čini malo svetskih gradova. Duh Edipsosa podseća na Nicu i slična mondenska odmarališta. Arhitektura kombinuje romantične građevine prošlog veka sa velelepnim modernim hotelima, a sve je ušuškano u zagrljaj mediteranskog zelenila i tirkiznih voda Egejskog mora.

Banja Edipsos na ostrvu Evija jedno je od najpopularnijih svetskih banjskih lečilišta. Od 752 termalna izvora, koliko Grčka broji, 80 se nalazi upravo na Eviji, u Edipsosu. Temperatura vode ovih izvora varira od 30 do 86 stepeni Celzijusa. Lekovita termalna voda izvire sa dubine od 3000 metara, a sa stena teče direktno u more. Ne moramo napominjati da je more u ovoj oblasti izuzetno toplo i prijatno.

Voda koja se sliva sa stena obrazuje kaskade vodopada, u čijem se podnožju nalaze uvalice koje formiraju prirodne bazene tople vode. Ceo prizor je fenomen prirodne lepote i užitak je za sva čula.

Spomenuli smo da su vode u banji Edipsos lekovite, a evo šta one leče:

·         Reumu, išijas, atritis, lumbago i slične degenerativne promene na kostima.

·         Poremećaje organa za varenje.

·         Ginekološke probleme i sterilitet.

·         Nervnu napetost.

Pored lekovitih svojstava, bazeni sa mineralnom vodom idealni su za opuštanje i rekreaciju. Svi hoteli u Edipsosu u svoju standardnu ponudu uvrstili su spa centre koji sadrže saune, hidromasaže, parna kupatila, blatne kupke i obloge, kao i brojne kozmetičke tretmane lica i tela. Uz komercijalnu spa ponudu postoji i Centar za hidroterapiju Edipsos, gde vam stručno medicinsko osoblje može preporučiti tretmane lekovitom vodom.

Šta još možete videti u Edipsosu i Eviji?

Mesto Edipsos na ostrvu Evija svoju turističku ponudu baziralo je na banjskom turizmu, ali to ne znači da su plaže Edipsosa manje lepe nego bilo gde na ostrvu. Plaže su većim delom peščane, uređene i čiste, a voda koja zapljuskuje obale je topla, baš zbog prisustva termalnih podzemnih izvora.Pogled iz mora na obalu ostavlja bez daha. Bazeni u stenama, vodopadi i prelepa arhitektura ostaviće vas oduševljenima.

Spomenuli smo da Edipsos postoji vekovima, stoga ne čudi da se u ovom gradu, kao i na celom ostrvu Evija, mogu videti zaostavštine stare Grčke i Rimske civilizacije. Tokom šetnji po Edipsosu ne propustite da vidite gradsku arheološku zbirku i drevna kupatila koja datiraju iz helenističkog i rimskog doba.

Edipsos obiluje kako spomenicima kulture, tako i prelepim muzejima, gradskim trgovima i crkvama. Preporučujemo vam da posetite crkve Agios Panteleimonas, crkvu Svetog Anargiona i crkvu Agios Fanourios.

Izleti iz Edipsosa

Edipsos je gradić koji teško da ćete poželeti da napustite, ali vredi znati da postoje organizovani izleti na koje možete ići svakodnevno.

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija koju možete videti tokom posete ostrvu Evija, jesu vulkanska ostrva Lihadonisia, koja su poznata i pod nazivom Grčki Sejšeli. Ova ostrava su nastala vulkanskom erupcijom, pre više hiljada godina i spomenik su netaknute prirode. Oko njih krstare brodići sa providnim dnom, pružajući vam priliku da uživate u pogledu na kristalno čiste morske dubine i koralni morski greben. Jata foka i delfina često krstare oko turističkih brodića, stoga pripremite fotoaparate da ovekovečite ovaj nesvakidašnji prizor.

Skijatos, poznato mondensko odmaralište, takođe možete posetiti dok boravite u Edipsosu. Na Skijatosu ćete videti svet luksuza i raskoši, poznate i slavne ličnosti iz sveta sporta, politike i filma, skupocene jahte i slične statusne simbole. Skijatos je predivan grad, sa šarmantnim ulicama, predivnim pogledom i nestvarno lepim plažama. Ovaj izlet ćete dugo pamtiti.

Sa ostrva Evija svakodnevno se organizuju izleti u grčku prestonicu Atinu. Za manje od sat vremena putovanja obrećete se u glavnom gradu Grčke, koji će vas svojom lepotom ostaviti bez daha. Kako biste videli sve atrakcije Atine bio bi vam potreban bar desetodnevni odmor, ali na jednodnevnom ne propustite da vidite Akropolj i Partenon i da prošetate ulicama ove metropole.

 

Gradić Edipsos na ostrvu Evija nudi mnoge mogućnosti za uživanje, ali i miran i aktivan odmor. Banjski turizam, spa ponuda, kupanje u toplom moru, ronjenje i vodeni sportovi, brojna izletišta, samo su deo izvanredne ponude koja vas očekuje u Edipsosu. Uživanje je uključeno u svaku od njih.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA