Aluminijumska folija u službi dečije umetnosti

Andrej sa svoje dve i po godine je konačno ušao u fazu kada može da crta smislenije i da boji preciznije.  Kažem konačno jer je slikanje moj hobi i drago mi je što ćemo zajedno uživati u jednoj aktivnosti. Otkrivanje novih primena predmetima koje svakodnevno koristimo, kod nas u kući nije neuobičajeno pa smo tako…

Andrej sa svoje dve i po godine je konačno ušao u fazu kada može da crta smislenije i da boji preciznije.  Kažem konačno jer je slikanje moj hobi i drago mi je što ćemo zajedno uživati u jednoj aktivnosti. Otkrivanje novih primena predmetima koje svakodnevno koristimo, kod nas u kući nije neuobičajeno pa smo tako i ovaj put spojili na očigled nespojivo.

Aluminijumska folija koja se koristi uglavnom u kuhinji ovaj put je poslužila za pravljenje unikatnog umetničkog dela koje svako dete može da uradi. Evo šta vam je potrebno od materijala za ovaj projekat:

Alu folija

  • Alimunijumska folija
  • Parče kartona
  • Lepak
  • Markeri

Da biste našli adekvatan komad kartona preporučujem da isečete neku kutiju npr. od kornfleksa ili nešto slično tome. Na stranici kartona nacrtajte neku sliku ili nasumične oblike i ovaj deo prepustite detetu. Kada dete iscrta šta želi svaki oblik pređite ponovo lepkom i ostavite da se osuši.

Alu folija

Zbog raznih aktivnosti koje se igramo i pravimo ja imam pištolj za lepak koji je vruć tako da je on korišćen i sada ali vi možete napraviti teksturu i sa običnim lepkom koji ćete staviti u malo debljem sloju. Razlika je samo u brzini sušenja inače je efekat isti. Kada se lepak dobro osuši dobićete finu teksturu slike na kartonu. Sledeći korak je da karton prekrijete parčetom aluminijumske folije koju ćete zalepiti na drugoj strani da se ne bi pomerala.Pazite da vam sjajniji deo folije bude okrenut licem na gore. Fino pređite svaku liniju teksture da bi se kompletna slika ocrtala na foliji.

Alu folija

Sada dolazi na red zabavni deo :) Tako pripremljena slika je spremna da se boji. Dajte vešem detetu markere i neka oboji svako polje slike onako kako želi. Jedna boja, više boja u polju, razne kombinacije i oblici, sve je stvar mašte i sposobnosti deteta koje zavise od uzrasta.

Alu folija

Alu folija

Ovako je nama ispalo na kraju

Alu folija

A ovo sam ja bojila

Alu folija

Ovo je jako zanimljiv način da vaše dete istražuje kako se ponašaju razni materijali a i možda tako otkrijete i umetnika u njemu, ko zna :) Kada je dete starije možete se upustiti u bojenje predivnih motiva koje mogu izgledati savršeno na ovoj svetlucavoj površini.

Probajte i vi sami da napravite ove sjajne slike videćete, zabavićete se.

Autor: Ljubica Bildi

Preuzeto: Mama i tata

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA