Podstaknite dete da pomaže drugima

Svaki roditelj želi da dete ima razumevanja za druge i bude spremno da pomogne već od malih nogu.  Kako to postići?

mama i deca

Odnosi sa starijima

Potrudite se da vaš odnos s roditeljima bude najbolji mogući uzor odnosa različitih generacija. Ako dete vidi da vi poštujete roditelje, čak i kad imaju svoje lude staromodne mušice, i ono će poštovati vas. Imate starije komšije kojima treba pomoć? Ponudite pomoć, obavite kupovinu umesto njih, odvezite ih doktoru i potrudite se da dete bude uključeno u te aktivnosti.

Odnosi prema životinjama

Upravo kako bi razvili saosećanje prema ljudima, savetuje se da se deca druže sa  kućnim ljubimcima već od malih nogu. Ako imate priliku posetite s detetom vežbe za terapijske pse koji pomažu slepima. Tako će dete postati svesno važnosti pomoći drugima, ali i važnosti osmeha čoveka kojem ste pomogli.

Napišite pismo onima kojima je potrebna pomoć

Svakodnevno se susrećemo s mnogim humanitarnim akcijama. Neka vam dete pomogne napisati pismo ljudima kojima želite pomoći i priložite ga paketiću. Ako stigne na odredište, nekoga će silno usrećiti, a možda steknete nove prijatelje za ceo život.

Donirajte

Bez obzira da li se radi o hrani ili odeći koja stoji u ormaru, ili donacijama u novcu, svakako uključite dete u pomaganje drugima. Podsećamo, deca su kao sunđer, a vi ste izvor većine stvari koje mogu tokom života naučiti.

Skromnost

Ako pokažete skromnost i dete će je dovoljno rano naučiti ceniti. Umesto skupih poklona za praznike, odlučite se na ručnu izradu poklona. Cela porodica će se dobro zabaviti u zajednički provedenom vremenu, a novac koji uštedite može pomoći ljudima koji nemaju ništa.

Igra s mlađima

U igri s decom mlađom od sebe dete će se osećati važno, kao da ima odgovornost da ih nešto nauči i pazi na njih, pa je ovo odličan način za razvijanje međuljudskih odnosa.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA